Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radni sastanak
  • 21.03.2022. 12:20

Žitarica imamo, trebamo rješenje za podizanje sjemenarske proizvodnje

Održan je sastanak predstavnika ratarskog sektora s ministricom poljoprivrede te će se, navode, ovaj tjedan oformiti uža radna skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama te mjerama pomoći.

Foto: Depositphotos/branex
  • 357
  • 80
  • 0

Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica, ponovno su istaknuli predstavnici ratarskog sektora na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković koji je održan uslijed tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini.

Napomenuli su i da očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje. Također, stoji u priopćenju, pohvalili su napore resornog Ministarstva i spremnost za pomoć, ali su izrazili i bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela.

Razgovaralo se i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama. Zaključno, utvrđeno je kako će se već ovoga tjedna oformiti uža radna skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u ovom sektoru, mjerama pomoći te iznalaženju rješenja za podizanje sjemenarske proizvodnje.

Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava.

Potpore za nabavu mineralnog gnojiva naljutile poljoprivrednike?

Ministarstvo poljoprivrede je i kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna.

Na sastanku su sudjelovali i državni tajnik Tugomir Majdak te ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Mjere pomoći Sjetva Ratarstvo Sjemenarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.