Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ječam u srednjem Banatu
  • 26.06.2015. 10:20

Žetva ječma u Banatu privodi se kraju!

Žetva ječma na 4.200 hektara u srednjem Banatu privodi se kraju. Prosečan prinos je od 4 do 7 tona po hektaru.

  • 583
  • 149
  • 0

Srednjobanatski okrug je poznat po proizvodnji žitarica, a dominantne biljne kulture su pšenica i kukuruz. Ječam uvek ima svoje mesto u setvenoj strukturi, ali se za površine pod ovim usevom može reći da su simbolične.

Ove proizvodne godine ječam je zauzeo svega 4.200 hektara, što je oko 2 odsto ukupnih obradivih površina u ovom regionu. Proizvodnja pivskog ječma uglavnom je ugovorena, dok se stočni ječam uglavnom seje za vlastite potrebe.

Prinosi dobri - cena diskutabilna

Četvoročlana porodica Piperski iz Botoša bavi se ratarstvom i na 40 hektara obradivih površina uzgaja pšenicu, ječam, kukuruz i suncokret. Ove proizvodne godine kukuruza ima najviše - 15 hektara, površina pod pšenicom je za hektar manja, suncokret je na pet hektara, a ječam na šest. Milan Piperski, nosilac registrovanog gazdinstva kaže da je žetvu ječma završio i da sada svi članovi njegove porodice rod pakuju u džakove.

"Ostvarili smo dobar prinos - 8,5 tona po hektaru i to zahvaljujući potpunoj primeni agrotehnike. Jesenas pre setve, na jedno katastarsko jutro bacili smo 150 kg veštačkog đubriva 3x16, proletos smo ječam prihranili ureom - 130 kg po katastarskom jutru. Neizostavni su bili i fungicidni tretmani. Ja nemam ugovorenu proizvodnju. Otkupljivači u Botošu kilogram ječma plaćaju 14 ili 15 dinara, dok nakupci ječam pakovan u džakove od 50 kg otkupljuju za 18 dinara. Džakiranje povećava troškove proizvodnje, ali je i cena veća. Ove godine 10 tona ječma ću ostaviti na lageru, možda otkupna cena kasnije bude i veća", kaže Piperski.

Stočni ječam uglavnom se gaji na manjim površinama, a često u mešavinama sa drugim sotrama ječma i pšenice. Ovako se postiže veći sadržaj proteina neophodog za ishranu stoke. Sredoja Adamov iz Melenaca, naseljenog mesta na području grada Zrenjanina, ostvario je dobar prinos stočnog ječma.

"Ječam skladištim, ne prodajem ga. Utrošim ga za tov svinja. Ove godine sam ostvario prinos od 2,5 tone po katastarskom jutru. Površina od 2,5 katastarska jutra sa ovakvim rodom, savim je dovoljna za moje potrebe. Svinje manjim delom tovim za vlastite potrebe, dok ostatak prodam. Od ratarskih kultura na tržište ću izneti pšenicu koju imam na 100 hektara, kao i suncokret i kukuruz", objasnio je Adamov.

Odličan prinos i ugovorena proizvodnja donose zaradu

ZZ Veljko Lukić Kurjak iz Lukićeva nadomak Zrenjanina, jesenas je zasnovala proizvodnju ječma na 16 hektara. Reč je o ugovorenoj proizvodnji semenske robe. Ostvareni su odlični prinosi zahvaljujući setvi u optimalnim rokovima, primeni kompletne agrotehnike, ali i sistemima za navodnjavanje.

"Zatupljeni se bile dve sorte ječmova novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo - Novosadski 565 i Nonius. Obe sorte su lepo izašle iz zime, odlično izbokorile i dale fantastične prinose. Početkom godine na parcelama pod ječmom imali smo problema sa viškovima vode, da bi u drugom delu vegetacije voda bila deficitarna, te su sistemi za navodnjavanje odigrali svoju ulogu“, objasnio je agronom u ovoj zadruzi, Jugoslav Lazić.

Jednako značajni i prinos i kvalitet

Iako je prinos ječma u srednjem Banatu na pojedinim parcelama bio i do devet tona po hektaru, prosečan rod je ipak od četiri do sedam tona. Osnovna razlika između stočnog i pivskog ječma ogleda se u odnosu proteina i skroba. Velika količina skroba odlika je pivskog ječma. No, bez obzira koji ječam se proizvodi, osim ostvarenih prinosa veoma je važan kvalitet.

"Kontrola kvaliteta obavlja se na otkupnom mestu. Pod standardnim kvalitetom (UZANS standard) pivskog ječma koji se uzima kao osnova podrazumeva se ječam koji sadrži 14 procenata vlage, 66 kilograma hektolitarske mase, jedan posto lomljivih zrna i dva, odnosno tri posto primesa. Primarnim proizvođačima se preporučuje da obrate pažnju na procenat vlage i da ona ne prelazi navedenih 14 posto, jer su troškovi sušenja visoki i padaju na teret proizvođača. Pored standardnih kvaliteta pivski ječam mora da bude sortno čist jer se kvalitet određuje i na osnovu organoleptičkih, mehaničkih i hemijskih osobina. Klijavost mora biti najmanje 95 odsto, a sirovih proteina može sadržati najviše 12 posto“ - kaže Zorica Rajačić, savetodavka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Ukoliko narednih dana ne bude bilo padavina, žetva ječma u srednjem Banatu će biti završena. Potom će kombajni nastaviti svoj posao u žitnim poljima, jer pšenica zasejana na 50.000 hektara u ovom regionu čeka da bude uskladištena.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Srednji Banat Pivski ječam Stočni ječam Prinosi Cena Botoš Veštačko đubrivo Džakiranje Sadržaj proteina Melenci Otkupljivači Ugovorena proizvodnja Sorte Zarada Kvalitet Kontrola kvaliteta Vlaga Hektolitarska masa Lomljivih zrna


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin