Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 04.07.2021. 07:30

Žetva je u punom jeku: Kako se kreću cene na svetskim berzama?

Ovogodišnje cene žitarica na svetskim berzama su opisane kao neobično visoke, a u zadnje vreme snažno osciliraju. Trenutno većina berzi beleži njihov rast.

Foto: Martina Popić
  • 742
  • 292
  • 1

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) njihovi će poljoprivrednici proizvesti manje kukuruza i soje nego što su analitičari očekivali. Stanje pogoršava i suša na severozapadu SAD-a te Kanadi gde su temperature protekle nedelje dosegle rekordnih 50°C. Ovi su ekstremni uslovi oštetili jaru pšenicu i uljanu repicu koja je tamošnjim glavnim uzgojnim područjima trenutno u cvetanju. Kao rezultat toga vrednosti su na svetskim berzama krenule da rastu.

Analitičari i trgovci su očekivali i nešto više zasejanih površina, a tržište je već predvidelo cene. Tako su, na primer, očekivali da će pod kukuruzom biti 37,93 miliona hektara, a USDA je utvrdila da ih je oko 37,53. Takva je situacija i sa sojom gde je ministarstvo objavilo da je zasejano 35,46 miliona hektara u poređenju sa očekivanih 36 miliona. Međutim, površine pod jarom pšenicom procenjuju se na 4,69 miliona hektara, što je više od trgovinskih očekivanja od 4,62 i manje od procene USDA iz marta od 4,75 miliona hektara.

Kako se kreću cene?

Shodno tome, na pariškom MATIF-u ugovor o prvoj pšenici za novu žetvu porastao je za osam evra - na 211 evra po toni, navodi agrarheute. U prvom ugovoru o kukuruzu za avgust, cene su porasle za jedan evro - na 240 evra po toni. One za uljanu repicu naglo su porasle za pet evra pa sada iznosi 531 € po toni.

Cena kukuruza je na čikaškoj berzi CME porasla na 239,22 €/t. Međutim na pariškom EuroNextu je 18. juna koštala 258 €/t, a 2. jula došlo je do pada na 239,75 evra po toni.

Prvi ugovori za pšenicu novog roda - od 20,8 do 21 dinar za kilogram

Što se tiče pšenice, ona na čikaškoj berzi košta 218,86 €/t dok je na EuroNextu porasla na 209,25, u odnosu 18. juna kada je bila 205,75 €/t.

Tona uljane repice na berzi ICE Canada košta 593,99 evra, a soja na CME-u 480,85 evra.

U nedavnom izveštaju Holandske poljoprivredne banke Rabobank cene su ove godine opisane kao neuobičajeno visoke, a zaključeno je da ih vreme na Srednjem zapadu i severu SAD-a uzrokuje to da one na berzama snažno osciliraju.


Tagovi

Tržište žitarica Cene Suša USDA Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D