Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krupan list
  • 18.03.2019. 13:30

Željko Aragović: Osnovna cijena duhana trebala bi biti 2,36 kuna po kilogramu

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" donijela je pet zaključaka o daljnjoj proizvodnji duhana. Što traže?

Foto: Depositphoto
  • 1.213
  • 86
  • 0

O rezultatima prošlogodišnje proizvodnje duhana u Hrvatskoj te o aktualnom stanju u sektoru s naglaskom na ugovaranje proizvodnje za 2019., te održanim dosadašnjim pregovorima s organizatorom proizvodnje Hrvatskim duhanima o uvjetima proizvodnje u 2019., raspravljala su oba odbora organizacije "Krupan list".

"Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. u RH proizvedeno je 9,4 milijuna kilograma suhog duhanskog lista oba tipa duhana Virginija i Burley, a po dosadašnjim prikupljenim podacima u 2018. proizvedeno je 7,1 milijun kilograma, što je manje za 2,3 milijuna kilograma ili 25%. U istom periodu bruto vrijednost proizvodnje u 2017. iznosila je 194 milijuna kuna, a u 2018. 158 milijuna kuna, što je manje za 36 milijuna kuna ili 19%.

Razlozi pada su isključivo nesređeno stanje u sektoru proizvodnje duhana, strateški bez jasnog stava što se želi s proizvodnjom duhana u RH, osjetno niska cijena naspram EU i okruženja, niska dohodovnost, nedostatak radne snage, naglašen šverc duhana i dr. Sve to utječe da OPG-i napuštaju proizvodnju, a samim tim i dolazi do stagnacije proizvodnje", stoji u priopćenju koje potpisuje, predsjednik za oba odbora organizacije Željko Aragović.

Pregovori koji su otvoreni između organizacije "Krupan list“ i obrađivača duhana u RH, donijeli su, kaže, nešto pozitivniju atmosferu oko samog ugovaranja u 2019. te nadu da će se nešto pokrenuti u zaustavljanju propadanja proizvodnje duhana. Dio proizvođača odlučio se za nabavku strojnog berača, točnije 60-70 OPG-ova pokazalo je interes za nabavku strojnog berača. Dio je odustao od proizvodnje procijenivši da im je berač preskup, a dio je smanjio proizvodnju.

Nabavljeno je tako 20-ak berača, od čega je 80% rabljenih. Ugovaranje proizvodnje duhana za 2019. je pri kraju, a nažalost procjenjuju da će doći do pada proizvodnje u odnosu na prošlu godinu za 5-8%. Na sastancima s članovima organizacije održanim u Podravini i Slavoniji, a na temelju izvješća čelništva organizacije o dosadašnjem tijeku pregovora, doneseni su zaključci:

  1. Odluku o povećanju osnovne cijene duhana od 2,36 kuna po kilogramu, bez kompromisa. Upravama organizatora proizvodnje daje se rok od 90 dana.
  2. U roku od 45 dana usuglasiti nova otkupna mjerila te ista ozakoniti.
  3. U slučaju da uprave ne donesu odluku o predloženim rješenjima u zadanom roku, obavijestiti nadležno ministarstvo o neuspjehu pregovora te zatražiti stavljanje u proceduru novi Zakon o duhanu, koji je usklađen s pravnom stečevinom EU.
  4. Ako su iscrpljeni svi prijedlozi, bez rezultata te nema više nade za proizvodnju duhana u RH, predložiti resornom ministarstvu program tranzicije u druge proizvodnje koje je Europska unija donijela za period 2006.-2009., a u istom periodu proizvođači duhana, koji su se odlučili na tu mjeru mogli su je i koristiti.
  5. S obzirom da resorno ministarstvo i Vlada RH pomažu proizvodnji duhana, a te mjere pomoći ne daju rezultate (proizvodnja stalno u stagnaciji), potrebno je mjere preraspodijeliti na način da daju rezultate te zadrže mlade u selima. Mjera tranzicije obuhvaća pomoć OPG-ima koji se odluče za tu mjeru u periodu od 3 godine te bi isti zauzvrat održavali poljoprivrednu proizvodnju na svojim OPG-ima u narednih 5 godina te proizvodili što je na tržištu njima najprihvatljivije. Ova mjera pomaže da mlade obitelji i dalje ostanu se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Podsjećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo novi Zakon o duhanu te ga implementiralo s pravnom stečevinom EU, time otvorilo liberalno tržište poljoprivrednih proizvoda na teritoriju Unije pa tako i sirovog duhana, što je bila ideja i zahtjev proizvođača duhana. "No isti Zakon nije stavljen u proceduru već se čeka "tajming“ za njegovo puštanje te je Ministarstvo dalo vremena obrađivačima duhana u RH, da nađu rješenje za nagomilane problema u sektoru proizvodnje duhana i na takav način pokušaju spasiti tvrtke za obradu duhana i njihove zaposlenike od gašenja", zaključuje se između ostalog u priopćenju.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Krupan list Otkup duhana Željko Aragović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]