Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjera
  • 20.03.2021. 13:30

Želite se prijaviti na IAKS mjeru Uspostava poljskih traka? Evo što trebate znati

Visina potpore za uspostavu cvjetnih traka je 985,74 eura/ha, dok je za travne neznatno manja 898,59 eura/ha.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 7.645
  • 645
  • 0

Da bi se smanjio negativan utjecaj intenzivne poljoprivredne proizvodnje, u Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske Unije uvrštene su agrookolišne mjere kao dio Programa ruralnog razvoja.

Jedna od takvih je IAKS mjera, točnije tip operacije 10.1.6 Uspostava poljskih traka čiji je cilj zaštititi različite biljne i životinjske vrste, poboljšati kvalitetu krajobraza i povećati ukupnu bioraznolikost na oranicama.

Obveze kojih se korisnik treba pridržavati

Riječ je o mješavini trava ili cvijeća, pri čemu cvjetne trake osiguravaju stanište prvenstveno za oprašivače ili druge insekte korisne za kontrolu brojnosti štetnika, dok travne predstavljaju važna staništa za ishranu i gniježđenje nekih vrsta ptica.

Ova mjera provodi se na oraničnim površinama koje su veće od jednog hektara, a ako se koristi cvijeće to mogu biti makovi, crvene djeteline, korijanderi, kopar odnosno sva ona koja privlače insekte koji se hrane štetnicima poput pršilica, parazitskih osa i trčaka.

Cvjetne kao i travne, korisnik mjere treba posijati uz rub parcele širine najmanje pet metara. Ukupna dužina traka na parceli mora biti najmanje 100 m/ha, a smiju pokrivati najviše 30 posto površine. 

Također, trebaju sadržavati propisane cvjetne vrste koje naizmjence cvjetaju tijekom cijele vegetacijske sezone. "Popis vrsta koje su pogodne za sjetvu je sastavni dio Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja“, stoji u brošuri o IAKS mjerama iz PRRRH za razdoblje 2014.-2020.

Košnja dva puta godišnje

Što se tiče košnje, a kako bi korisni insekti imali dovoljno peludi i nektara, cvjetne trake treba kositi dva puta godišnje, u srpnju i nakon cvatnje od 15. rujna do 15. listopada. Važno je naglasiti kako se trake mogu zaorati najranije 1. listopada. 

Košnja se obavlja i kod travnih i to također dva puta godišnje. Ako se radi o jesenskoj sjetvi onda se ona obavlja u prvoj polovici travnja, a ako o proljetnoj onda u drugoj polovici. Druga košnja radi se u listopadu. 

"Primjena pesticida na obje vrste traka nije dozvoljena. Također, a s obzirom na važnost i razlog uspostave, ne smiju se koristiti kao prolaz ili put“, upozorava se u brošuri.

Koja je visina potpore?

Potpora se može zatražiti tako da se u propisanom roku podnese jedinstveni zahtjev u nekoj od podružnica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te da se ispune svi uvjeti za ostvarenje potpore.

Između ostaloga, napominje se, nužan je upis u Upisnik poljoprivrednika temeljem kojeg se dodjeljuje jedinstveni matični identifikacijski broj MIBPG, upis svih parcela poljoprivrednog zemljišta koje se koriste u ARKOD sustav i ostale propisane registre (uključujući i parcele za koje se ne traži potpora), upis životinja u JRDŽ i ostale propisane registre.

Visina potpore za uspostavu cvjetnih traka je 985,74 eura/ha, dok je za travne neznatno manja 898,59 eura/ha. 

Podsjećamo, od 8. ožujka možete podnijeti Jedinstveni zahtjev za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2021. godinu.


Tagovi

IAKS mjera Uspostava poljskih traka Cvjetne trake Travne trake Obveze Košnja Bioraznolikost Zaštita prirode


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]