Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phylazonit MC
  • 12.02.2014. 18:30

Zdrave biljke možemo uzgajati samo na zdravom tlu

Phylazonit MC je bakteriološki preparat koji u sebi sadrži sojeve živih zemljišnih bakterija, koje potiču rast, razvoj i sazrijevanje biljaka

  • 1.060
  • 109
  • 0

Svi znamo da je postizanje vrhunskih prinosa najveći izazov u biljnoj proizvodnji, kako u idealnim, tako i u teškim uvjetima. Vjerujemo da i Vi neprestano prilagođavate Vaše primijenjene tehnologije obrade tla, zaštite i ishrane bilja trenutnim uvjetima, kako bi postigli vrhunske prinose. No ipak Vas molimo da prilikom nabave suvremenih strojeva i kemikalija, mislite i na Vaše najvrednije bogatstvo, na Vaše zemljište !

Posljednjih godina smo na žalost svjedoci sve veće primjene mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava u biljnoj proizvodnji, što je dijelom doprinijelo degradaciji naših tala i izumiranju značajnih količina aktivnih mikroorganizama. Izumiranjem mikroorganizama ne nestaju samo elementarni sudionici ishrane biljaka iz lanca koji život znači, već nestaju i organizmi, koji osiguravaju rahlu strukturu tla. Mikroorganizmi proizvode znatne količine organskih kiselina. Dlačice korijenja preuzimaju hranjive tvari upravo pomoću organskih kiselina. Ako u tlu nema dovoljne količine organskih kiselina, onda ih biljka sama mora proizvesti i dovesti u zonu korijenja. Pri tome biljka žrtvuje čak do 35 % organskih tvari, koje bi mogla iskoristiti na rast i razvoj plodova. Smanjena količina organskih kiselina u našim tlima je i razlog zbog čega je efikasnost mineralnih gnojiva sve manja, jer ih biljke jednostavno bez mikroorganizama ne mogu iskoristiti. Smanjena prisutnost mikroorganizama u tlu ne sprječava samo preuzimanje dušika, fosfora i kalija, već i svih mikro elemenata. A bolesti biljaka se pojavljuju uvijek zbog nedostatka nekog od mikro elemenata. Bolesti biljaka ozbiljno utječu na ljude ili životinje koji se hrane tim biljkama.

Pšenica i Phylazonit

Kako djeluju korisni mikroorganizmi?

Pod utjecajem korisnih mikroorganizama hranjive tvari, koje se nalaze u tlu, pretvaraju se u oblik u kojem ih biljke mogu preuzeti i iskoristiti, veže se značajna količina dušika iz zraka, stvara se humus i oslobađaju se značajne količine mikroelemenata. Ukoliko se u tlu odvija živa mikrobiološka aktivnost, izlučuju se velike količine organskih kiselina, enzima, hormona i vitamina. Zahvaljujući tome značajno se povećava volumen i masa korijenskog sustava biljaka, poboljšava se opskrbljenost biljaka hranjivim tvarima i vodom, a time biljke postaju otpornije na sušu. Povećava se prinos i poboljšava se kvaliteta plodova. Sadržaj hranjivih tvari u krmnom bilju se značajno povećava a time stočarska proizvodnja postaje rentabilnija i sigurnija. U zdravom, plodnom tlu biljke svu energiju mogu preusmjeriti na rast i razvoj zdravih plodova.

Zbog čega je potrebna primjena Phylazonit cjepiva za tlo pored primjene mineralnih gnojivima?

Primjenom mineralnih gnojiva u tlo dospijevaju hranjive tvari, koje su proizvedene industrijski na umjetan način i koje sadrže jedan ili više hranjivih elemenata potrebnih za ishranu bilja. Znači cilj primjene mineralnih gnojiva je da se zadovolje potrebe biljaka za određenim hranjivim tvarima a ne regulacija kompleksnih bioloških procesa u cilju povećanja plodnosti tla. Primjenom mineralnih gnojiva se mogu značajno povećati prinosi ali samo ako biljke mogu preuzeti aktivne tvari iz mineralnih gnojiva. Za to su potrebna otapala u obliku organskih kiselina, a za mobilizaciju hranjivih tvari je neophodna mikrobiološka aktivnost. Znači nije dovoljno rasporediti mineralna gnojiva u tlo, već moramo stvoriti uvjete da se hranjive tvari mogu preuzeti i iskoristiti od strane biljaka. Moramo poduprijeti sposobnost njihove apsorpcije i zadržavanja u tlu, kako se hranjive tvari ne bi isprale iz tla ili kako ne bi isparile u atmosferu. Apsorpciju hranjivih tvari preko korijena omogućuju bakterije, koje izlučuju organske kiseline i enzime. Mobilizacija i otapanje hranjivih tvari je bez mikroorganizama praktički nezamisliva. Pored toga jednostrana i prekomjerna primjena mineralnih gnojiva može izazvati više negativnih posljedica. Pod utjecajem jednostrane gnojidbe mineralnim gnojivima, kod koje se sve svodi uglavnom na nadoknadu svega nekoliko hranjivih tvari, najčešće se stvara deficit ili manjak drugih hranjivih tvari (mikroelemenata), koje su neophodne za razvoj zdravih biljaka. U tlu se svega manji dio hranjivih tvari nalazi u obliku, u kojem bi ih biljke mogle preuzeti i iskoristiti. Hranjive tvari se u tlu nalaze najčešće u vezanom obliku, u kojem ih biljke ne mogu usvojiti, u obliku "uskladištenih" hranjivih tvari. Od ukupne količine raspoređenih hranjivih tvari u obliku mineralnih gnojiva jedan dio ishlapi ili se ispere u duboke slojeve tla, a veliki dio se pretvori u vezani oblik i ono se "uskladišti". Od ukupne količine hranjivih tvari, koje se nalaze u tlu, svega je manje od 5 % u slobodnom obliku, u kojem ih biljke mogu preuzeti i iskoristiti. Proces pretvaranja uskladištenih količina hranjivih tvari u slobodan oblik u kojem ih biljke mogu preuzeti može teći samo tijekom nekog kemijskog ili biološkog procesa. Ti procesi pretvaranja hranjivih tvari iz vezanog u slobodan oblik odvijaju se pod utjecajem i uz sudjelovanje zemljišnih bakterija. Njihovu populaciju u tlu, a samim tim i količinu oslobođenih hranjivih tvari možemo kontrolirati i povećavati tehnologijom cijepljenja tla preparatom Phylazonit.

Phylazonit - cjepivo za tlo

Pored današnjih visokih cijena mineralnih gnojiva, posebno je važno da povećanjem broja živih zemljišnih bakterija uslijed primjene Phylazonit cjepiva za tlo, biljkama stavljamo na raspolaganje velike količine besplatnih hranjivih tvari iz tla. Dodatna prednost primjene Phylazonit cjepiva za tlo je u tome, što njihova količina nije ograničena na tliman koja su osjetljiva za primijenjenu količinu dušičnih gnojiva.

Moje tlo je dobro, zašto bih koristio Phylazonit ?

Genetski potencijal i rodnost današnjih modernih hibrida značajno premašuje one prinose, koje se uistinu postižu na našim poljima. Stoga se prosječni prinos današnjih hibrida može značajno povećati primjenom odgovarajuće moderne agrarne tehnologije. Zemljišne bakterije, koje se nalaze u Phylazonit cjepivu za tlo, izlučuju više bioloških faktora, kao što je na primjer skupina B-vitamina, koje čine biljke otpornijima na bolesti i na ekstremne vremenske uvijete - visoke temperature ili sušu. Drugu skupinu bioloških faktora čine hormoni, koji utječu na rast i razvoj biljaka. To su tvari pod imenom auxini, cytokinini i gibberellini - oni povećavaju snagu rasta, razvoja i sazrijevanja biljaka. Ove tvari su jako bitne i kod klijanja, jer uz njihovu pomoć slabašne klice brže napreduju, te se tako smanjuju mogućnosti zaraze i napadi štetočina. Sve se to može postići samo uz "dopunjavanje" života u tlo takozvanim cijepljenjem tla tako da unesemo potreban broj živih zemljišnih bakterija tehnologijom cijepljenja tla preparatom Phylazonit.

Phylazonit aplikator

Phylazonit MC je bakteriološki preparat koji u sebi sadrži sojeve živih zemljišnih bakterija, koje potiču rast, razvoj i sazrijevanje biljaka

Prilikom pred sjetvene obrade tla ili prilikom sjetve u jednom prohodu ovisno o tome kako se aplikacija može prilagoditi tehnologiji obrade, preporuča se primjena Phylazonita u dozi od 10-20 litara / ha.

Za više informacija o Phylazonit cjepivu za tlo nazovite 091/464-2266 - Laslo Bečkei

Za optimalnu aplikaciju, umjesto klasičnim prskalicama, preporučujemo poseban uređaj za aplikaciju Phylazonit neposredno prije inkorporacije. Zahvaljujući tome bakterije nisu izložene UV zračenju, aplikacija se može vršiti u svako doba dana i po svim vremenskim uvjetima, aplikacije se vrši istovremeno sa bilo kojom operacijom obrade tla ili sjetve/sadnje u istom prohodu (nema dodatnih troškova po hektaru), nema dodatnog prohoda niti štete zbog gaženja ili sabijanja tla, ne smanjuje se radna brzina niti učinak stroja za obradu tla, a ujedno se smanjuju troškovi radne snage i opsluživanja.


Tagovi

Biljke Tlo Cjepivo za tlo Zemljišne bakterije Mineralna gnojiva Hranjive tvari

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)