Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene i zemljište
  • 14.02.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zdravčević: Čeka nas manja žetva, a Zakon o poljoprivrednom zemljištu je rak rana

Rekao sam u Ministarstvu na sastancima da nađu čovjeka koji zna njemački jezik i prepiše njihov Zakon o poljoprivrednom zemljištu, komentira dugogodišnji tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.367
  • 193
  • 0

Osjetno poskupljenje energenata i posebice umjetnih gnojiva ozbiljno ugrožava proljetnu sjetvu na obradivim površinama istočne Hrvatske, upozorava dugogodišnji tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravčević.

 Za Osječku je televiziju rekao kako bi kvantitativni i kvalitativni rezultati ovogodišnje žetve mogli biti značajno manji od prošlogodišnjih.

"Nikad se dvije sjajne godine u poljoprivredi nisu ponovile", upozorio je rekavši da se boji da se neće ponoviti dobre cijene kao prošle godine. Kaže, nema ni kulture koja lani nije dobro urodila ako se odradila dobra agrotehnika.

Prema njegovim riječima cijena repromaterijala će itekako diktirati onu za proizvode. "Gnojiti se neće ni blizu kao prije. Pa ja živim među tim ljudima i vidim što se događa, oni gnojivo moraju unaprijed plaćati", istaknuo je Zdravčević.

Kaže, zarada se od prošlogodišnjeg uroda potrošila da se zakrpaju rupe, a malo će toga završiti na oranicama. "Bojim se da će se prihrana smanjiti za više od 50 posto", dodaje rekavši da je genetika današnjih biljaka stvorena tako da su im hraniva neophodna. Pojašnjava on, to nisu stare sorte koje su trpjele mnoge toga.

Ulaganja su prije koštala u prosjeku od 6.000 do 7.000, a to se ove godine popelo na čak 14.000 kuna "Neće ni jedan poljoprivrednik moći toliko uložiti", napomenuo je.

Rak rana nam je Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, on kaže da se ne sjeća koji ministar nije pisao novi. "To je rak rana. Temelj poljoprivrede je zemljište, a ako to nije riješeno nema budućnosti za razvoj. Poljoprivrednicima treba dugoročno rješenje", kazao je.

U resornom je ministarstvu na sastancima rekao da nađu čovjeka koji zna njemački jezik i prepiše njihov Zakon. Samo neka pogledaju što su napravile Mađarska i Poljska. "One su to riješile za 100 godina unaprijed i samo se tako poljoprivreda može razvijati", upozorio je.

Kaže, ovako dobivate zemlju kratkoročno i strepite kada će ići novi natječaj, a danas da bi mogli tu zemlju obrađivati moraju se kupovati skupi strojevi. "Može se dogoditi da već sutra izgubiš svu zemlju. To je strašno i neoprostivo", zaključio je rekavši da je po njegovom mišljenju novi Zakon lošiji od prethodnog.

Što je sve rekao poslušajte u videoprilogu:


Tagovi

Stanko Zdravčević. ZUSSB Cijene Repromaterijal Zakon Poljoprivredno zemljište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com