Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša 2020.
  • 17.09.2020. 07:30

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimina

Suša u jugoistočnoj Europi je smanjila prinose kukuruza, suncokreta, šećerne repe i krumpira, a sprječava i sjetvu ozimih usjeva.

Foto: Depositphotos/casadaphotos
  • 1.446
  • 194
  • 1

Zajednički istraživački centar (JRC), osnovan od strane Europske komisije, smanjio je prognoze prinosa za ljetnu sjetvu. Trend smanjenja najveći je kod kukuruza i suncokreta ali i šećerne repe, krumpira i soje, stoji u rujanskom izdanju JRC MARS Biltena - Praćenje usjeva u Europi.

Rumunjska, Bugarska i Ukrajina trpe zbog jake suše

U jugoistočnoj Europi, pogotovo u istočnoj Rumunjskoj, Bugarskoj i južnoj Ukrajini prevladavaju teški uvjeti zbog suše koja je utjecala na prinose kukuruza i suncokreta. Suša se proširila i na sjeveroistočnu Grčku i to na najvažniju regiju koja proizvodi tu suncokret u toj zemlji.

U središnjoj Ukrajini trajni deficit oborina negativno utječe na prinose kukuruza, ali i ozimih žitarica. Ondje su vremenski uvjeti najgori u posljednjih deset godina, objavio je APK-Inform konzultantska kuća. Zbog toga će ta zemlja koja je među vodećim svjetskim uzgajivačima i izvoznicima žitarica, vjerojatno smanjiti žetvu na oko 68 milijuna tona ove godine s rekordnih 75 mil. t 2019. Osim toga, i sjetvu bi mogli odgoditi do kraja rujna, ili čak početka listopada. 

Rumunjski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice - suša ih pokosila, a pomoći nigdje?

U zapadnoj Europi temperature su pale nakon vala vrućina u kolovozu. U velikim dijelovima Francuske, Belgije, Luksemburga, zapadne Njemačke i južne Nizozemske se deficit oborina nastavlja. To i dalje smanjuje očekivanja od prinosa za ljetne usjeve u tim regijama.

Suprotno tome, u Irskoj i dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva česte i obilne kiše od sredine kolovoza negativno su utjecale na sazrijevanje i žetvu. I u sjevernoj Italiji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj zabilježen je višak oborina. Međutim, u srednjoj i sjevernoj Europi uvjeti su bili povoljni. 

U Njemačkoj treća sušna godina za redom

Kiša u kolovozu i rujnu nije bila dovoljna da značajno poboljša vlagu tla za ljetinu u zapadnoj i središnjoj Njemačkoj, a ovo je treća sušna godina za redom u toj državi.

Prognoza za kukuruz je blago smanjena, na 9,15 t/ha u odnosu na kolovoz. Nije bilo promjena u procjenama prinosa za krumpir i šećernu repu. Ove godine oni su za te kulture osrednji, ali ipak malo veći u odnosu na posljednje godine.

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Kolovoz je u prosjeku u Njemačkoj bio topliji nego obično, uglavnom potaknut kratkim, ali intenzivnim toplinskim valovima koji su se izmjenjivali s oštrim padovima temperature na jugu.

Suprotno tome, sjever je karakteriziralo duže toplo razdoblje. Broj kišnih dana tijekom izvještajnog razdoblja bio je uglavnom oko ili ispod prosjeka. Razina padalina smatrana je zadovoljavajućom za sjetvu uljane repice, a trenutno se ondje sije ozimi ječam.

Francuska: Previše suho i otežana sjetva uljane repice

Europska agencija za praćenje usjeva izvještava da su u Francuskoj očekivanja prinosa smanjena. Vremenski uvjeti od početka kolovoza povećali su učinke sušnih razdoblja zabilježenih od početka srpnja. Iako uvjeti žetve pokazuju velike prostorne razlike.

Više od polovice proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

Oborine od sredine ožujka često su raspoređene na prostorno vrlo raznolik način. Prognoze prinosa za kukuruz, soju, krumpir i šećernu repu vrlo su blizu onim lošim iz 2018. i 2019. godine. Sjetvu uljane repice omela je suha i zbijena zemlja, a radi toga je i odgođena.

U Rumunjskoj manje kukuruza i suncokreta

Vruće i suhe prilike u istočnom i južnom području Rumunjske imale su negativan utjecaj na prinos kukuruza i suncokreta. Međutim, na zapadu te zemlje uvjeti su bili relativno dobri zahvaljujući kiši. Unatoč tome, prognoze su smanjile očekivanja.

Vrijeme je bilo posebno vruće u južnim i istočnim područjima, gdje su maksimalne temperature dosezale i do 39°C, a broj vrućih dana bio je vrlo velik. Zapadna, sjeverna i središnja područja su bila malo toplija nego inače.

Optimalan rok sjetve ozimina pomiče se za desetak dana - na što obratiti pažnju

Padaline su prvih dana rujna bile nešto jače, ali su usjeve došle prekasno. Vruće vrijeme ubrzalo je razvoj biljaka, što je rezultiralo i vrlo ranim početkom žetve, posebno u istočnim područjima.

Osim toga, jaka i dugotrajna suša u južnim i istočnim regijama u kolovozu prouzročila je velike probleme s opskrbom vode i to s vrlo negativnim utjecajem na urod. Prognoze prinosa za sve ljetne usjeve stoga su smanjene, posebno za kukuruz, ali i za suncokret i šećernu repu, jer su najvažnija područja za njih u regijama koje su najviše pogođene nepovoljnim vremenskim uvjetima.


Tagovi

Jugoistočna Europa Francuska Njemačka Ukrajina Prinosi Prinos kukuruza Prinos suncokreta Rumunjska Sjetva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?