Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 16.10.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Tenja

Završena berba komparativnih pokusa hibrida kukuruza na FAZOS pokušalištu

Baš kao što kažemo da je poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom i da je podložna svemu što priroda hoće i može, bilo je vidljivo i na javnoj berbi komparativnih pokusa hibrida kukuruza na pokušalištu Tenja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.789
  • 110
  • 0

Baš kao što kažemo da je poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom i da je podložna svemu što priroda hoće i može, bilo je vidljivo i na javnoj berbi komparativnih pokusa hibrida kukuruza na pokušalištu Tenja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek na cesti Osijek-Klisa. Kiša je bila glavni razlog da se nakon skidanja dijela pokusa taj posao morao prekinuti, a rezultati su objavljeni ovoga tjedna, kada su to vremenske prilike dozvolile.

U pokusu je zastupljeno 48 hibrida FAO skupina 300, 400 i 500, s ciljem utvrđivanja komercijalnih vrijednosti zrna kukuruza, zasijanih na četiri različite regionalne lokacije u Hrvatskoj. Osim ove u Osječko-baranjskoj, organizirane su u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji.

Pokus ima veliki značaj i za poljoprivredne proizvođače

Prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničikih znanosti Osijek je na početku berbe istaknuo kako ovaj pokus ima veliko značenje ne samo za fakultet, za znanstveno-istraživački rad, nego i za poljoprivredne proizvođače jer su oni ti koji osluškuju struku jer žele uložiti novac u one hibride koji će im dati najveći prinos po jedinici površine.

vd
Zdravko Tušek, dipl.ing.agr. i prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić

"Samo na taj način mogu biti konkurentni i ostvariti određeni dohodak na svom poljoprivrednom gospodarstvu", istaknuo je dekan. Uz njega o važnosti pokusa govorio je i Zdravko Tušek, dipl.ing.agr., pomoćnik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a koji je naglasio da će ovi pokusi trajati i naredne dvije godine i da će studenti imati prilike vidjeti realne rezultate u polju. Uvjeren je da će ovakva suradnja Ministarstva, znanstvenika, sjemenara i poljoprivrednika hrvatsku poljoprivredu učiniti još boljom.

Sijani hibridi devet sjemenarskih kuća

Važnost ovog pokusa je i zbog uključivanja studenata, koji će svoja teorijska znanja primijeniti i u praksi u cijelom tehnološkom procesu, od pripreme tla do berbe.

Iako je kiša prekinuta već nakon berbe, prva četiri hibrida iz grupe 300 dala su približno 13,5 tona po hektaru i 15,6 posto vlage, što govori o dobrim rezultatima na pokušalištu.

vd
Na pokušalištu su sijani hibridi devet sjemenarskih kuća

Obilaskom pokusa hibrida kukuruza uvjerili smo se u njihovo dobro stanje, a tu su bili hibridi devet sjemenarskih kuća. Zagrebački Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Corteva Agriscience odnosno njihovi Pioneer hibridi, DEKALB, KWS sjeme d.o.o., Limagrain, Maïsadour,  Poljoprivredni Institut Osijek, RWA Hrvatska d.o.o. i Syngenta Agro d.o.o. Osim oplemenjivača i distributera sjemena, u ovom projektu sudjelovala je i kutinska Petrokemija sa svojim gnojivima te tvrtka Bayer sa sredstvima za zaštitu bilja.

Rezultati nakon berbe kukuruza

Berba je uspješno obavljena u ponedjeljak, 14.10.2019., kada su to dozvolile vremenske prilike.

Prosječni urod suhog zrna po FAO grupama bio je:

  • FAO 300 - 13.967 kg/ha
  • FAO 400 - 13.640 kg/ha
  • FAO 500 - 13.812 kg/ha

Rezultati kemijske analize tla i priprema tla

Rezultati kemijske analize tla su bili sljedeći: pH/KCl = 7,3, humus 2,56, P2O5 je iznosio 23,7, a K20 32,7.

Pretkultura je bila pšenica, a osnovna gnojidba obavljena prilikom zaoravanja u jesen s 300 kg/ha NPK 0:20:30. Predsjetvena gnojidba je obavljena s 200 kilograma Uree po hektaru. Sjetva je obavljena 18. travnja i to FAO grupa 300 sa sklopom 78.000 biljaka, FAO grupa 400 sa 74.000 biljaka i FAO grupa 500 sa 70.000 biljaka. Zaštita od korova je obavljena 8. svibnja s BBCH13 - ADENGO u količini od 0,44 litre po hektaru. Obavljena je i kultivacija 4. lipnja uz dodatak 250 kilograma po hektaru ASN.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić Zdravko Tušek Kukuruz Hibridi Pioneer


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner