Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pucanje stabljike
  • 01.05.2022. 12:00

Zašto puca stabljika uljane repice?

Ova se uljarica sada nalazi u fazi cvatnje kada je potrebno izvršiti zaštitu protiv bolesti koje se javljaju u usjevima, ovisno o vremenskim prilikama, plodoredu, agrotehničkim  zahvatima i sortimentu

Foto: Depositphotos/amit4u
  • 428
  • 31
  • 0

Uljana repica je u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Dug period bez oborina u ožujku te isušeno tlo, onemogućili su usvajanje hraniva. Nakon kiša koje su uslijedile u ovom mjesecu, došlo je do momenta u kojem su biljke u većoj mjeri mogle usvojiti dušična gnojiva. No, uz nešto toplije noći, uglavnom bez mraza, dovelo je to do visokog dnevnog prirasta. 

Svi ovi parametri posljedično mogu uzrokovati pucanje stabljike, a što je prisutno i ove godine, potvrdila nam je mr. sc. Tatjana Međimurec, dipl. inž. agr. iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Kako kaže, nije potrebno provoditi nikakvu dodatnu mjeru zaštite usjeva, osim redovite mjere zaštite od bolesti koja se obavlja u ovo vrijeme. 

Tri najznačajnije bolesti

Ova se uljarica sada nalazi u fazi cvatnje kada je potrebno izvršiti zaštitu protiv bolesti koje se javljaju u usjevima, ovisno o vremenskim prilikama, plodoredu, agrotehničkim zahvatima i sortimentu. 

Međimurec ističe da su najznačajnije bolesti koje se suzbijaju u ovoj fazi bijela trulež (Sclerotinia spp.), siva plijesan (Botrytis cinerea) i koncentrična pjegavost (Alternaria spp.

"Zaštitu od bolesti potrebno je obaviti prije početka cvatnje ili u cvatnji", kaže dodajući da se podatci o sredstvima registriranim za ovu namjenu mogu pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice na ovoj poveznici

Uljana repica je u fazi cvatnje (Foto: M.Popić)

Držite se uputa

"Prije upotrebe sredstva za zaštitu bilja obavezno treba pročitati priloženu uputu o primjeni i odabrano sredstvo koristiti prema preporukama proizvođača", naglašava. Naime, ovisno o odabranom fungicidu postoje razlike u odnosu na optimalni rok primjene obzirom na fazu razvoja i to od vremena pred cvatnju uljane repice (BBCH skala 31-51), početkom cvatnje ili u cvatnji pa sve do faze kada je 30 posto komuški doseglo punu veličinu (BBCH skala 69-73).

Pesticidi: Pravilna primjena, miješanje formulacija i što u slučaju trovanja?

"Poljoprivredni proizvođači obavezno trebaju postupati sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida. O provedenom tretiranju potrebno je redovito voditi evidenciju, a praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način", poručuje Međimurec. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Pucanje stabljike Tatjana Međimurec Bolesti Usvajanje hraniva Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/