Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 29.06.2018. 15:00

Zašto kupiti soju tretiranu Hi Coat Super cjepivom i koje su prednosti za proizvođače soje?

Hi Coat je inokulant iz BASF-ove inovativne tvornice koji garantira proizvođačima soje veće urode čak do 500 kg/ha!

Foto: BASF
  • 2.336
  • 235
  • 0

Poljoprivredni Institut Osijek, uz to što raspolaže bogatom paletom sorata, ima veliki značaj i kao proizvođač i dorađivač svih pripadajućih kategorija sjemena soje. Naime, pažljivi odabir proizvođača sjemenske soje, kvalitetna rajonizacija proizvodnje te primjena najsuvremenije tehnologije dorade preduvjet su vrhunskoj kvaliteti sjemena koju Institut demonstrira godinama. Spremni su prihvaćati nova tehnološka rješenja pa su s tim ciljem pokrenuli suradnju s respektabilnom njemačkom tvrtkom BASF, svjetskom kemijskom kompanijom.

Naime, tvrtka BASF u svom programu raspolaže i vrhunskim proizvodom za bakterizaciju sjemena soje "HiCoat Super Soybean“, koji se primjenjuje već u fazi finalne dorade sjemena soje. Tako će partnerima Instituta, kupcima sjemena vodećih Os sorata soje Ika, Tena, Lucija i drugih tijekom prodajne sezone 2019. godine biti ekskluzivno omogućeno koristiti prethodno tretirano sjeme soje inokulantom tvrtke BASF.

Učinkovito cijepljenje sjemena prije sjetve 

HiCoat SUPER Soy u kombinaciji s HiCoat SUPER Extenderom je proizvod posebno razvijen za učinkovito cijepljenje sjemena soje prije sjetve, tako da korisniku osigurava dovoljno vremena između nanošenja na sjeme i same sjetve, a prije negoli proizvod postane manje djelotvoran i istekne mu rok trajanja. Ovaj je proizvod jedinstven u svojoj vrsti jer ima rok trajanja do tri puna mjeseca prije sjetve, što je rijetkost u svijetu cjepiva.

Radi postizanja takve učinkovitosti odabrali smo djelotvoran soj bakterija iz roda Rhizobium koje mogu zadovoljiti potrebe za dušikom vaše soje tako što ostvaruju korisnu simbiozu s biljkom. Kad je nanesena na sjeme, bakterija dobro preživljava zbog djelovanja komponente medija za bakterije (ekstendera). Ipak, bakteriju treba zaštititi od dehidriranja, stoga je potrebno vrlo oprezno rukovati proizvodom kako bi se održao navedeni rok trajanja i kvaliteta proizvoda.

Proizvod HiCoat Super sastoji se od dviju zasebnih komponenata koje se miješaju tek na dan primjene. Bakterije se nalaze u vrećici HiCoat SUPER, dok se u kanistru Extendera nalazi medij na kojem će bakterije dobro preživjeti kad budu nanesene na sjeme.

Zašto je HiCoat Super jedinstven?

HiCoat je proizvod posebno razvijen za učinkovito cijepljenje sjemena soje prije sjetve. On korisniku osigurava dovoljno vremena između nanošenja na sjeme i same sjetve, a prije negoli proizvod postane manje djelotvoran i istekne mu rok trajanja.

I zato je jedinstven u svojoj vrsti: ima rok trajanja do tri puna mjeseca prije sjetve, što je iznimno rijetko u svijetu cjepiva.

HiCoat Super zaista je super, jer:

  • osigurava mnogo veći broj bakterija nego konkurentni proizvodi pa dolazi do tvorbe većih kvržica
  • stvara mnogo veći sadržaj proteina i ulja u sjemenu
  • koristi vrhunsku formulaciju medija (ekstendera) optimizirajući vrijeme OSS-a* u okviru širokog raspona temperaturnih uvjeta (do 90 dana između tretiranja i sijanja)
  • dostupan je u jedinstvenom pakiranju, posebno dizajniranom da održi visoku koncentraciju bakterija
  • neprodano sjeme cijepljeno prije sjetve može se koristiti kao stočna hrana
  • veliki kapacitet proizvodnje
  • izvanredno djelotvoran soj
  • dugotrajna stabilnost tekuće kulture

Iznimna korist za kupce:

  • vrlo velika fleksibilnost primjene (vrijeme i primjena)
  • kontinuirano visoki prinosi
  • kontrola kvaliteta koju nudi BASF
  • osigurana kompatibilnost s gotovo svim glavnim sredstvima za tretiranje sjemena

Tla s ekstremnim pH vrijednostima:

Kad se radi o tlima s niskim pH vrijednostima između 5,4 i 6,0, kao i onima s visokim pH vrijednostima između 7,8 i 8,0, preporučujemo dvostruku količinu za primjenu radi osiguravanja učinkovitog stvaranja kvržica. Za tla kod kojih se pH vrijednost kreće ispod 5,4 i za one s pH iznad 8,0 preporučujemo provesti testiranje na ograničenoj površini s dvostrukom količinom cjepiva te ako su rezultati testiranja uvjerljivi, možete nastaviti s cijepljenjem. U suprotnom vam savjetujemo da cjepivo ne koristite na tlima s takvim ekstremnim pH vrijednostima.

Sjetva: Najveća se opasnost krije u dehidriranju cjepiva na površini sjemena tijekom sjetve. Za sunčanih dana početkom svibnja temperature u sijačicama mogu se popeti iznad 35 °C! To je u svakom slučaju vrlo opasno za bakterije. Izbjegavajte pregrijavanje u sijačici koliko je god to moguće.

  • Tijekom stanke radi održavanja ili bilo kojeg drugog razloga stroj, ako je moguće, parkirajte u hladovini.
  • Ako se vozilom (kamionom) prethodno cijepljeno sjeme dostavlja na polje, i ono se treba parkirati u hladovini. Ako to nije moguće, pokrijte sjeme suhim jutenim vrećama kako bi se spriječilo pregrijavanje gornjeg sloja.
  • Svakako se pridržavajte pravila „prvo unutra – prvo van“ – što znači da se prvo sije sjeme koje se ranije cijepilo, a zadnje se sije sjeme koje je zadnje cijepljeno.
  • Sjeme posijte na pravilnoj dubini 3 – 4 cm! Ako se sjeme posije preplitko, ne samo da to ne pogoduje klijanju nego postoji i rizik od gubitka bakterija zbog nedostatka vlage u usporedbi sa sijanjem na pravilnoj dubini (sijati pliće za 1 cm može se samo na teškim, hladnim tlima odnosno dublje za 1 cm samo ako je tlo tretirano herbicidima koji se primjenjuju prije sjetve!)
  • Biljka soje razvija samo jednu stabljiku pa je za ostvarivanje maksimalnih prinosa vrlo važan pravilan razmak između biljaka. Stoga je važno pravilno podesiti sijačicu i ne voziti brže od 6 km/h.

Gnojenje dušikom nije potrebno 

Gnojenje dušikom: Apsolutno je nepotrebno ako se cjepivom rukuje ispravno i ako ga se pravilno primjenjuje!

  • Dodavanje dušičnog gnojiva prije ili odmah nakon sijanja sprečava simbiozu – odgađa formiranje kvržica sve dok biljke ne isprazne pričuve dušika u tlu. Stoga nemojte dodavati dušično gnojivo bilo koje vrste cijepljenim usjevima – ni anorgansko ni organsko, poput svinjskog gnoja ili gnoja peradi.
  • Ako poljoprivrednom proizvođaču nije dostupno čisto P-K gnojivo te je prisiljen rabiti N-P-K, treba se pobrinuti za to da se prethodni usjev prihrani velikom količinom N-P-K-a kako bi se osiguralo da je opskrba soje P-K-om sljedeće godine gotovo dovoljna.
  • Uporabu dušičnog gnojiva preporučujemo samo u situacijama u kojima se zbog nekog razloga cijepljenje pokazalo nedjelotvornim, pri čemu se nisu formirale kvržice u dovoljnom broju ili ih uopće nema, i to neposredno prije cvatnje. U tom slučaju primijenite oko 50 – 60 kg dušičnog gnojiva formulacije koja se brzo otapa kako biste spasili usjev. Ova se primjena može podijeliti na oko 2 × 40 kg dušika s razmakom od dva tjedna između jedne i druge primjene.
  • U normalnim okolnostima uspješno cijepljenje čini gnojenje dušičnim gnojivom potpuno nepotrebnim, zbog čega je vrlo rentabilno za poljoprivrednog proizvođača.

Dodatne koristi od cijepljenja su ujednačeniji usjevi te slabiji napad korova – fiksacijom dušika opskrbljuje se isključivo cijepljeni usjev, ali ne i korov. Sljedeći će usjevi također imati koristi od soje koja zdravo raste – dodatni prinosi za žitarice, obično je to 300 – 500 kg/ha – povrh brojnih prednosti cijepljenog sjemena soje.

U nastavku možete prelistati Hi Coat letak. 

 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja BASF HiCoat Super Soybean


Autor

Ante Rogić

Više [+]

Ante Rogić je stručnjak za zaštitu leguminoza.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!