Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strništa
  • 03.11.2019. 16:00

Zašto je važno zaoravati strništa?

Nakon žetve pšenice, ječma, tritikalea, ovsa ostaje nadzemni deo biljke ili strnište, nadzemni deo korova i seme korovske flore. Zato je potrebno obaviti agrotehničku meru, dobro poznatu među poljoprivrednicima - zaoravanje strništa.

Foto: Depositphotos/NewNow
  • 1.532
  • 120
  • 0

Nakon žetve pšenice, ječma, tritikalea, ovsa ostaje nadzemni deo biljke ili strnište, nadzemni deo korova i seme korovske flore. Zato je potrebno obaviti agrotehničku meru, dobro poznatu među poljoprivrednicima - zaoravanje strništa.

Prva faza u pripremi oranice

Zaoravanje strnjina predstavlja prvu operaciju u pripremi oranice za naredne useve. Ova mera predstavlja pliću obradu zemljišta, posle ubiranja strnih žita, sa kojom se želi postići očuvanje vlage u zemljištu, smanjenje zakorovljenosti tla i narednog useva i podvrgavanje žetvenih ostataka mineralizaciji.

Strnjiku ne paliti, već je zaoravati

Zaoravanje strništa treba obaviti na dubini od deset centimetara, plugovima za zaoravanje strništa. To su diskosni plugovi, a u nedostatku ovog oruđa, koristiti plugove sa raonikom. Sa zaoravanjem žetvenih ostataka poboljšava se mikrobiološka aktivnost zemljišta, a time se povećava i količina organske materije koja nastaje mineralizacijom žetvenih ostataka. Pošto su žetveni ostaci siromašni u azotu, zajedno sa zaoravanjem, poželjno je dodati i određenu količinu azotnog mineralnog đubriva KAN ili UREA u količini od 0,5 - 1 kg/ar.

Nasa satelit: Srbija u oktobru imala najviše požara u Evropi

Efikasna borba protiv korova

Drugi značaj zaoravanja stništa je efikasna borba protiv korova. Seme korova koje se uz prisustvo vlage provocira na nicanje, a potom se pre razvoja generativnih organa zaorava na punu dubinu i tako uništava. Samim zimskim oranjem, uništiće se nadzemni deo korova, a semenski potencijal parazitskih vrsta smanjiće se za narednu godinu. To je i jedan od najboljih načina suzbijanja divljeg ovsa (Avena fatua L.) koji je dosta prisutan u pšenici, a mogućnosti suzbijanja su minimalne u toku vegetacije.

Zaoravanje korisnije od paljenja strnjišta

Nakon ove operacije, poželjno je izvršiti tretman sa nekim od totalnih herbicida iz grupe glifosata u cilju suzbijanja višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova, čije je nicanje isprovocirano ovom operacijom. Količina primene i utrošak vode zavise od proizvoda koji se upotrebljava. Pre upotrebe obavezno je pročitati uputstvo za upotrebu i tamo navedene bezbedonosne mere, savetuje Suzana Rašić, diplomirani inženjer ratarstva i povrtarstva, iz PSSS Niš.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Žetveni ostaci Pripema oranice Zaoravanje strništa Diskosni plugovi Seme korova Suzana Radišić