Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 15.05.2017. 12:00

Zaštitite žitarice od bolesti za viši i bolji prinos

Ukoliko želite dobar prinos, obratite pažnju na zaštitu od bolesti da vas ne bi kao prošle godine iznenadile kasne zaraze s žutom hrđom i smeđom pjegavosti.

  • 1.941
  • 101
  • 0

Ovogodišnju proizvodnju žitarica, od samog početka, obilježile su vrlo zahtjevne vremenske prilike (u jesen puno vlage, u proljeće dugo sušno razdoblje, mraz, velike temperaturne razlike u jednom danu...) što za usjeve žitarica znači vrlo stresne uvjete kroz cijelu vegetacijsku sezonu.

Na većini usjeva zabilježili smo dosta fizioloških simptoma koji su posljedica takvih vremenskih prilika i stresnih uvjeta, a proizvođači ih često miješaju s bolestima. Na terenu smo, isto tako, uočili dosta slučajeva oštećenja na usjevima pšenice kao posljedica raznih tank-mikseva više različitih proizvoda (fungicid + herbicid + folijarno gnojivo + insekticid).

Kod stresnih uvjeta izbjegavati tank-mikseve

Kada su usjevi u stresu, vjerojatnost za pojavu oštećenja/fitotoksičnosti je puno veća nego u normalnim godinama te je preporuka Bayer stručnjaka da se kod stresnih uvjeta za usjeve izbjegavaju raditi tank-miksevi, a pogotovo tank-miksevi s više od tri djelatne tvari.

Simptomi oštećenja na pšenici od mraza i tank-mikseva

Većina usjeva pšenica se trenutno nalazi u fenofazi početka do sredine klasanja i kroz jedno 10- tak dana možemo očekivati da ce početi i cvatnja. Kako smo zadnji tjedan imali dosta oborina i optimalne temperature za razvoj nekih bolesti, a usjev pšenice je u stadiju kada je bitno, ukoliko želimo dobar prinos, da ostane zdrav, obratite pažnju na zaštitu od bolesti da vas ne bi kao prošle godine iznenadile kasne zaraze s žutom hrđom i smeđom pjegavosti (Septoria spp.).

Posebno treba voditi računa o smeđoj pjegavosti (Septoria spp.) jer simptomi bolesti dugo nakon infekcije nisu vidljivi (zbog dugog perioda inkubacije 14-28 dana), suzbijanje je preventivno i ako je želimo uspješno suzbiti, tretmane treba obaviti najkasnije 7-10 dana od dana kad je ostvarena infekcija.

Smeđa pjegavost Septoria spp.

Stoga se preporuča, svima koji do sada nisu uopće tretirali pšenicu protiv bolesti, da ne čekaju cvatnju, nego neka tretman obave u sljedećih nekoliko dana preparatima Sphere® 0,4 lit/ha ili Prosaro® 1 lit/ha.

Fuzarioze Fusarium spp.

U ovo vrijeme treba misliti i o zaštiti klasa od najvažnijih bolesti klasa - fusarioza. Za zaštitu klasa preporučujemo koristiti dokazano najbolji fungicid na tržištu za ovu namjenu Prosaro® 0,9-1 lit/ha. Tretiranje treba obaviti početkom cvatnje pšenice. Ovim tretiranjem dodatno štitimo zastavicu kao najvažniji prinosni list.

Sphere je registrirana za primjenu u šećernoj repi, pšenici i ječmu:

  • Vrijeme primjene: Sredstvo se primjenjuje od faze BBCH 31-69 u pšenici; od faze BBCH 31-69 u ječmu
  • Doza: 0,25 - 0,35 L/ha za šećernu repu; 0,3-0,5 L/ha za pšenicu i ječam
  • Broj primjena: 2x
  • Karenca: 35 dana (šećerna repa), 45 dana (pšenica i ječam)

Prosaro je registriran za primjenu u žitaricama, uljanoj repici i kukuruzu:

  • Vrijeme primjene: Sredstvo se primjenjuje od faze vidljivih vrhova latica u pupovima do zriobe plodova (BBCH 57-87), u razmaku od 14 dana.
  • Doza: 0,75 - 1,0 L/ha za pšenicu i jecam; 1,2 L/ha za ozimu raž; 1,0 L/ha za zob, uljanu repicu i kukuruz
  • Broj primjena: 2x
  • Karenca: 42 dana za pšenicu i jecam, 56 dana za uljanu repicu, osigurana vremenom primjene u ozimoj raži i zobi, 35 dana za kukuruz

Za više informacija o zaštiti žitarica, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Bayer Prosaro Sphere Pšenica Zaštita Smeđa pjegavost Žuta hrđa


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs