Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 18.03.2014. 13:00
  • Međimurska

Zaštitite uljanu repicu od repičine pipe i sjajnika

Obaviještavaju se ratari neka zaštite uljanu repicu od repičina sjajnika i pipe te gljivičnih bolesti

  • 82
  • 4
  • 0

Tijekom jučerašnjeg dana na lokalitetima središnjeg dijela županije (npr. mjerni uređaj iMetos u mjestu Belica) zabilježili smo čak +24°C. Stabilno, uglavnom suho i sunčano razdoblje očekujemo do kraja ovog tjedna, a najviše očekivane vrijednosti temperature zraka trebale bi biti između +18° i +19°C. Prije 11 dana proizvođačima uljane repice uputili smo upozorenje na prvu pojavu proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus), a tijekom narednih dana valja također pratiti brojnost repičinog sjajnika (Meligethes aeneus). Kod više od 1 nametnika na 5 pregledanih biljaka protiv repičinih pipa u integriranoj proizvodnji je opravdana primjena insekticida.

Repičin sjajnik se svakako mora suzbiti u vrijeme početka napada na pupove još dok su potpuno zatvoreni u zbijenom cvatu, a naknadna primjena insekticida tijekom cvatnje usjeva je zakašnjela i vrlo opasna zbog pčela medarica. Kritičan je broj ovog nametnika 0,8 do 1 odrasli kukac kod cvijetnih popova koji su još pokriveni lišćem. Oštećeni pupovi repice sjajnikom naknadno ne cvatu.

Na hrvatskom tržištu dostupan je veći broj učinkovitih insekticida za suzbijanje štetnika uljane repice (vidi Tablicu 1.), a važno ih je pravovremeno primijeniti u propisanoj količini. Na poljima gdje se često zadnjih godina uzgaja uljana repice, tijekom cvatnje se razvijaju i gljivične bolesti (npr. bijela i suha trulež, siva plijesan, crna pjegavost), na čiji razvoj prvenstveno utječe količina i raspored oborina u narednom razdoblju. Zbog iznadprosječne količine oborina tijekom studenog protekle 2013. godine na nekim su poljima uljane repice već tada na lišću uočeni prvi simptomi suhe truleži korijena i stabljike (Phoma lingam).

Tablica 1. Insekticidi koji se najčešće koriste za suzbijanje repičinog sjajnika (Meligethes aeneus) i drugih štetnika* uljane repice

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena
klorpirofos-etil
**Dursban E-48, **Finish E-48, **Callifos EC
2,0 lit./ha
pirimifos-metil
Actellic, Pirimifos-metil 50 EC
0,5-1,0 lit./ha
klorpirifos-metil
**Lino, **Reldan 40 EC, Rely 40
1,75 lit./ha
klorpirifos
Pyrinex 250 ME
2 lit./ha
klorpirofos-etil & cipermetrin
**Chromorel D, ***Nurelle-D, **Pirel-D, Pinurel D, Kalinorel D, Terel EC
0,75-1,0 lit./ha
alfacipermetrin
**Fastac 10 SC, Direct, **Alfa 10 SC, **Fascon
0,1 lit./ha
deltametrin
****Decis 1,25 EC, ****Rotor EC, ****Roetem EC
****Decis 6,25 WG
0,4 lit./ha
0,12 kg/ha
lambda cihalotrin
Karate 2,5 EC, King EC
Karate Zeon, Karis MC, Lambda 5 EC
0,25 lit./ha
0,12 lit./ha
gama-cihalotrin
Vantex MC
0,06 lit./ha
pimetrozin
Chess 50 WG
tiakloprid
*****Biscaya
0,3 lit./ha
beta-ciflutrin
****Beta-Baythroid EC
0,3-0,5 lit./ha

*protiv velike i male repičine pipe dopuštena je primjena samo djelatnih tvari na osnovi deltametrina, lambda-cihalotrina i tiakloprida.
**dozvole prestale važiti, krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.7.2014.
***stara dozvola prestala važiti, krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.5.2014.
****dozvole prestale važiti, a krajnji rok za maloprodaju i uporabu zaliha do 1.4.2014.
*****pripravak Biscaya ima dopuštenje za suzbijanje repičinog sjajnika, male repičine pipe, velike repičine pipe, repičine pipe komušarice i repičine mušice komušarice.

Od fungicida za preventivno suzbijanje bijele truleži uljane repice (Sclerotinia), crne pjegavosti (Alternaria) i suhe truleži korijena i stabljike (Leptosphaeria syn. Phoma) dopušteni su primjerice: metkonazol (Caramba), teboskalid i dimoksistrobin (Pictor). Protiv bijele truleži i crne pjegavosti još je moguće koristiti tebukonazol (Folicur EW 250), azoksistrobin (Ortiva SC) te azoksistrobin i ciprokonazol (Amistar Extra). Primijeniti propisane količine fungicida.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičine pipe Repičin sjajnik Suha trulež Insekticidi Bijela trulež Crna pjegavost


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]