Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 25.07.2022. 10:00

Zaštitite kukuruz od druge generacije kukuruznog plamenca

Situacija na parcelama pod kukuruzom je izuzetno teška, prinos je neizvestan, a nova ulaganja će dodatno opteretiti proizvođače.

Foto: PIS Vojvodina
  • 259
  • 14
  • 0

U toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). U narednih nedelju dana se očekuje najintenzivnije polaganje jaja i piljenje larvi kada bi bilo najbolje sprovesti mere zaštite. Najugroženija je proizvodnja na području Vojvodine i u regionima Šapca, Beograda i Požarevca gde se godinama registruju velike brojnosti insekta i velike štete u usevima, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pored proizvođača semenskog kukuruza i kukuruza šećerca kojima je važno da spreče direktne štete od ishrane larvi na klipovima, tretman bi trebalo da sprovedu svi oni koji nameravaju kukuruz da upotrebe za ishranu u mlečnom govedarstvu zbog smanjenja rizika od zaraza klipova Aspergillusom pa samim tim i kontaminacije zrna aflatoksinom.

Situacija je loša

Iako je situacija na parcelama pod kukuruzom izuzetno teška i da je već sasvim izvesno da će prinosi biti umanjeni, da je repromaterijal poskupeo, da su ulaganja u proizvodnju velika, a prinos neizvestan i da će nova ulaganja dodatno opteretiti proizvođače, sada je jedina mera kojom se može umanjiti zaraza klipova kukuruza gljivama iz roda Aspergillus i umanjiti rizik od sinteze mikotoksina suzbijanje insekata primenom insekticida.

Napada kukuruzni plamenac, preventivne mere su najbolja zaštita

Postoji nekoliko razloga zašto u ovoj proizvodnoj sezoni postoji rizik od zaraza klipova Aspergillusom i od sinteze aflatoksina:

  1. Biljke kukuruza su pod stresom usled nepovoljnih uslova za razvoj u proteklom periodu i podložnije su napadu patogena. Pored odsustva padavina, na automatskim meteorološkim stanicama koje su smeštene u usevima kukuruza, samo u poslednjih mesec dana je registrovano čak 20 i više tropskih dana, odnosno dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom preko 30 stepeni Celzijusa.
  2. Najavljuje se nastavak trenda izuzetno visokih temperatura koji će i dalje nepovoljno uticati na stanje useva na parceli, a veoma pogodovati razvoju pomenutih gljiva. Optimalni uslovi za razvoj gljiva iz roda Aspergillus su temperature oko 33 stepena i odsustvo padavina, a upravo takvi uslovi trenutno vladaju u proizvodnji i najavljuju se za naredni period.
  3. Prisustvo insekata koji svojom ishranom otvaraju put za zaraze klipova. Dosadašnje brojnosti kukuruznog plamenca su najveće u poslednjih deset godina, a registruje se i prisustvo pamukove/kukuruzne sovice u usevima.
Jaja kukuruznog plamenca

Za suzbijanje kukuruznog plamenca su registrovani sledeći insekticidi na bazi aktivne materije:

  • hlorantraniliprol u količini 0,1-0,15 l/ha (karenca 14 dana);
  • indoksakarb u količini 0,25 l/ha (karenca14 dana);
  • lorantraniliprol+lambda-cihalotrin u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana);
  • spinetoram u količini 0,14 l/ha (karenca 14 dana);
  • deltametrin u količini 0,4-0,5 l/ha (karenca 35 dana);
  • deltametrin u količini 0,075-0,125 l/ha (karenca 30 dana).

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kukuruzni plamenac Aflatoksin Umanjeni rod Aspergillus Zaštita kukuruza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva