Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba herbicida
  • 16.03.2020. 13:30

Zaštita žitarica od uskolisnih i širokolisnih korova: Upotrijebite herbicide na vrijeme

Dolaskom toplijeg vremena povećava se i brojnost populacije korova u njivama. Stoga je od velike važnosti pravovremeno i pravovaljano izvršiti tretman zaštite žitarica herbicidom, savjetuju iz Corteva Agriscience.

Foto: Corteva agriscience™
  • 4.778
  • 198
  • 0

Dolaskom toplijeg vremena povećava se i brojnost populacije korova u njivama. Stoga je od velike važnosti pravovremeno i pravovaljano izvršiti tretman zaštite žitarica herbicidom.

Svaki proizvođač treba voditi računa s kojim korovskim vrstama ima problema u svome polju i sukladno tome odabrati ciljano sredstvo, a tvrtka Corteva agriscience™ proizvođačima nudi sredstva visoke kvalitete i učinkovitosti.

Lancelot 450 WG - za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova

Sredstvo Lancelot 450 WG već je dobro poznati herbicid na tržišu RH. Kombinirani je herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova, kao što su osjak (boca), broćika (priljepača), ambrozija, štir, mišjakinja, čestoslavica, rusomača, mak, loboda, kamilica, žabnjak, gorušica, potočnica i mnogi drugi.

Usjev koji je u potpunosti zakorovljena osjakom (bocom) koji stvara velike primjese

"Primjenjuje se u pšenici, ječmu i zobi u dozi od 33g/ha od početka busanja do vidljivog drugog koljenca (dugo razdoblje primjene). Osim folijarnog, posjeduje i rezidualno djelovanje, što znači da ste sigurni da ćete suzbiti i korove u poniku do 3 tjedna nakon tretiranja. Dolazi u pakiranju od 33g za 1ha i 500g za 15ha", pojašnjavaju u tvrtki. 

 Osjak (boca) tretirani herbicidom Lancelot 450 WG

Pallas 75 WG - za primjenu nakon nicanja

Zaštita žitarica od uskolisnih/travnih korova vrlo je važna stavka u poljoprivrednoj proizvodnji s obzirom da je populacija istih iz godine u godinu sve značajnija. Upravo u tom segmentu tvrtka ima rješenje u proizvodu Pallas 75 WG, herbicidu za primjenu nakon nicanja, koji je namijenjen suzbijanju jednogodišnjih travnih korova te širokolisnih korovskih vrsta u žitaricama.

Corteva jedina istraživačka tvrtka posvećena agraru s naglaskom na zdravstveno prihvatljivu hranu

"lzvanredno suzbija travne korove kao što su Alopecurus, Avena, Bromus i Lolium vrste, što rezultira uvećanjem prinosa i profitabilnosti. Odlično suzbija i neke širokolisne korove, čime uvećava prinos i smanjuje korovski potencijal: Capsella bursa-pastoris, Galium aparine,  Lamium purpureum, Matricaria spp., Stellaria media, Veronica sp. i druge", tvrde iz tvrtke. 

Tretirano/netretirano: Lijevo mišjakinja (Stelaria media), desno mak (Papaver rhoeas)

Važno je naglasiti da se koristi u vrlo niskim dozama primjene, od 250 g/ha (0,25 kg/ha). Preporuka je dodati mu 0,5 l okvašivača radi što boljega efekta djelovanja. Pallas 75 WG treba primjeniti kada je usjev u stadiju razvoja prema BBCH od 12 to 32 (od 2 lista do vidljivog 2. koljenca).

Pallas 75 WG se koristi u pšenici (ali ne u Triticum durum), raži i u usjevu tritikala. S obzirom da nije selektivan prema ječmu, uvelike svoju primjenu pronalazi i u sjemenskoj proizvodnji.

Odličan urod kukuruza potvrdio da Pioneer s razlogom ostaje među vodećima u branši

"Kada govorimo o iskustvima iz prakse s terena, pokazalo se da je idealno vrijeme primjene sredstva između prvog i drugog koljenca, kada su svi korovi vani. Zajedno sa Pallasom 75 WG može se odraditi i tretman fungicidom, a nikako se ne smije miješati sa regulatorima rasta biljaka i insekticidima na bazi organofosata", poručuju proizvođači.

Tretirano/netretirano: Lijevo čestoslavica (Veronica persica), desno priljepača (Galium aparine)

Mustang - zajedno s Pallas 75 WG

Sredstvo koje se već dugi niz godina koristi na poljima je Mustang, herbicid namijenjen suzbijanju širokolisnih korova, kao što je kamilica, broćika, ambrozija, mračnjak, loboda, mak, poljska gorušica, obična konica, poljske krike, samonikli suncokret, mišjakinja, rusomača, poljska čestika, štir, dvornik, potočnica, čestoslavica i druge korovske vrste u pšenici i ječmu. Primjenjuje se u dozi od 0,4 - 0,6 l/ha od početka busanja do vidljivog prvog koljenca (pakiranje - 0,5 l, 1 l).


Fotoprilog


Tagovi

Herbicidi Korovi Širokolisni korovi Uskolisni korovi Corteva agriscience™ Lancelot 450 WG Pallas 75 WG Mustang Žitarice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer