Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 15.05.2015. 18:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita soje nakon nicanja

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 1.085
  • 6
  • 0

Mnogi poljoprivredni proizvođači, koji ostvaruju pravo na plaćanje, a obrađuju više od 15 ha oranica, kako bi zadovoljili obavezu ekološki značajnih površina, odlučili su na svojim parcelama posijati soju.

Korovi u soji najveću štetu nanose tokom prva 2 do 3 tjedna nakon nicanja te ih je potrebno pravovremeno suzbijati. Zajedno sa sojom, niče i veliki broj jednogodišnjih širokolisnih korova kao što su loboda, dvornik i gorčica, a kasnije se javljaju i limundžik, šćir, mračnjak i crna pomoćnica te jednogodišnje trave, muhari, koštan i svračica.

Višegodišnji širokolisni korovi poput slaka i osjaka te višegodišnje trave, primjerice, pirika i sirak, niču tijekom cijele sezone.

Nakon nicanja soje i korova (post em), herbicide treba početi primjenjivati u ranom stadiju razvoja korova s dozama umanjenim i do 50 % u odnosu na propisane, a, ovisno o zakorovljenosti i učinku prethodnog tretiranja, ponoviti tretman tzv. SPLIT aplikacijom.

Soja najbolje podnosi prskanje u stadiju prve trolistke, međutim pojava i veličina korova određuje trenutak kada ćemo krenuti u tretiranje usjeva, što znači da u određenim godinama to može biti i nešto ranije od razvijene prve trolistke.

Ako je nicanje soje i korova neujednačeno, preporučljivo je pripravak primijeniti dva puta i to u polovičnoj dozi u razmaku od 5 do 8 dana. Tu u prvom redu mislimo na širokolisne korove. Za njihovo suzbijanje registrirani su Pulsar 40, Basagran 480, Harass 75 WG, Habit 75 WG, Harmony SX i Laguna 75 WG.

Za suzbijanje uskolisnih korova mogu se koristiti Agil 100 EC, Focus Ultra, Fusilade Forte, Gepard, Leopard, Pantera ili Select super. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno priloženoj uputi, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Loboda

Loboda

Sinonim: jestiva loboda, planinski špinat, francuski špinat | Engleski naziv: Sorrel | Latinski naziv: Atriplex hortensis L. convar. hortensis

Loboda je jednogodišnja zeljasa biljka od koje se za konzumaciju koristi lišće i mladi postrani izboji. Uzgaja se u obiteljskim vrtovima, a u manjoj mjeri prodaje se na lokalnim... Više [+]

Tagovi

Soja Loboda Šćir Mračnjak Sirak Slak Pirika Osjak Crna pomoćnica Koštan Ekološki značajne površine Željkica Oštrkapa-Međurečan Svračica Limundžik Dvornik Muhari Gorčica SPLIT aplikacija Troliska Fusilada Forte Basagran 480


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)