Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 27.09.2015. 17:00

Zaštita mlade uljane repice

Budući da se seme uljane repice ne sme tretirati i na tek niknutim biljkama mogu se uočiti štetočine. Da bi se izbegle veće štete, treba ih što pre početi suzbijati.

  • 93
  • 4
  • 0

Posejana uljana repica nalazi se u različitim fazama razvoja zavisno o vremenu setve. Pregledom polja uočena je pojava buhača i to repičinog crvenoglavog (Psilliodes chrisocephala) i kupusnog (Philotreta sp.) te repičina osa listarica (Athalie colibri).

Budući da seme nije tretirano, štetočine mogu u ranoj fazi uzrokovati poprilične štete.

Netretirano repičino seme rezultira raznim štetočinama

"Kritičnim brojem se smatra 0,5 buhača u redu ili 2 buhača na metru kvadratnom. Repičin crvenoglavi buhač je insekt crnoplave boje metalnog sjaja, dužine 3 do 4 mm. Odrasli izgrizaju lišće, a larve se ubušuju u peteljke i stabljiku, praveći tako hodnike.

Vrlo važan štetnik je i repičina osa listarica koja može izazvati i totalnu štetu na usevu. Žuto -narandžaste je boje, leti tromo iznad useva i na lišću odlaže jaja. Larve ili pagusjenice su crnosive boje, hrane se lišćem i vrlo su proždrljive. Kritičnim brojem se smatra 0,5 pagusjenica po biljci ili 50 po metru kvadratnom", kaže Mara Maglić, agronom.

Useve uljane repice treba redovno pregledati kako bi se spomenuti štetočine mogli na vreme početi suzbijati.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Štetočine Uljana repica Repičin buhač Usevi Larve Osa listarica


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao