Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UAN gnojivo
  • 28.05.2022. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnički Bregi

Zajednička primjena UAN-a i zaštitnih sredstava u prihrani pšenice

Kako do manje prohoda na polju i bolje učinkovitosti primijenjenog gnojiva, čulo se na radionici koju je organizirala Petrokemija.

Foto: Igor Čolaković
  • 792
  • 91
  • 0

U polju pokraj Koprivnice kutinska Petrokemija organizirala je radionicu tematskog naziva "Primjena UAN-a zajedno sa zaštitnim sredstvima u prihrani pšenice". Na radionicu su se odazvali poljoprivredni proizvođači koji ga u svojoj proizvodnji koriste ili planiraju koristiti pa ih posebno zanima zajednička primjena ovog tekućeg gnojiva i zaštitnih sredstava kako bi smanjili broj prohoda na polju i postigli što bolju učinkovitost primijenjenog gnojiva.

Radionica je temeljena na dosadašnjem tijeku istraživanja fizičke kompatibilnosti UAN-a sa sredstvima za zaštitu bilja kojeg Petrokemija provodi u suradnji s tvrtkom Agrobiotest iz Koprivničkih Brega, na proizvodnim površinama OPG-a Miroslava Tomieka.

Tekuće gnojivo UAN

UAN je bistra i bezbojna tekućina koja ne isparava i teško se ispire iz tla i lista, a u u 100 litara sadrži 40 kg dušika (N) od toga 50 posto amidnog, 25 posto amonijskog i 25 posto nitratnog.

Istraživanje je, čuli smo, započelo u rano proljeće ove godine, kako bi se istražile mogućnosti zajedničke primjene tog tekućeg dušičnog gnojiva i najčešće korištenih sredstava za zaštitu pšenice od korova, bolesti i štetnika te pokazala učinkovitost zajedničke primjene kroz pozitivan utjecaj na poboljšanje komponenti prinosa bez negativnog utjecaja na kvalitetu i visinu prinosa.

Pravilno primijenjen u prihrani pšenice UAN omogućuje ostvarenje genetskog potencijala sorte

Zajedno sa zaštitnim sredstvima bio je primijenjen kroz tri prihrane, u fazi busanja, vlatanja i pred klasanje, a tijekom istraživanja kontrolirao se sadržaj dušika u tlu i listu, pa je na osnovi toga određena i količina koju je trebalo primijeniti u prihranama kako bi se zadovoljile potrebe pšenice za dušikom.

Povećan sadržaj proteina i veći prinos  

Na temelju dosadašnjih opažanja preliminarno se može zaključiti da su potencijalno najveća oštećenja kada se UAN miješa s EC formulacijama sredstva za zaštitu bilja, dok su kombinacije UAN-a s WG formulacijama prošle bez pojave ikakvih oštećenja na listu. Fitotoksičnost na listu pojavila se nekoliko dana nakon tretiranja otopinom UAN-a i EC formulacija zaštitnih sredstava u fazi busanja i vlatanja, no koliko će to utjecati na visinu i kvalitetu prinosa saznat će se tek nakon žetve, kada će se obaviti predviđene analize prinosa i kvalitete.

Kako je istaknuto, sve se više poljoprivrednika odlučuje za primjenu ovog tekućeg dušičnog gnojiva zbog sve izraženijih klimatskih promjena čije su posljedice rast temperature te nedostatak vlage u tlu, što pak uzrokuje nemogućnost usvajanja hranjiva iz tla i slabije učinkovitosti gnojiva koja se primjenjuju putem tla, pa biljke gladuju upravo u fazama kada im je hrana najpotrebnija.  

Dosadašnja istraživanja koja je Petrokemija provela s Agronomskim fakultetom u Zagrebu potvrđuju da pravilno primijenjen u prihrani pšenice omogućuje ostvarenje genetskog potencijala sorte i u vidu povećanja sadržaja proteina u zrnu kao i u visini prinosa.

Pravilno i učinkovito korištenje

Na tematskoj radionici naši su poljoprivrednici upozoreni da prilikom njegove primjene putem lista moraju pripaziti da se prskanje obavi tijekom hladnijeg i vlažnijeg dijela dana, predvečer, po noći ili za oblačna vremena, te da prilikom primjene nema vjetra. Ukoliko je pak usjev dulje vrijeme pod stresom zbog suše i temperature zraka veće od 26 stupnjeva Celzijusovih, ne bi ga trebalo tretirati otopinom UAN-a zbog moguće pojave fitotoksičnosti. Za pravilno i učinkovito korištenje važno je da se u spremnik prskalice najprije do četvrtine zapremnine napuni vodom, pa se zatim dodaje ovo gnojivo i ostatak spremnika nadopuni vodom.

Radionica je održana na polju u Križevačkim Bregima 

Osim za prihranu, može se primijeniti po žetvenim ostacima u osnovnoj te u predsjetvenoj gnojidbi prije sjetve ili sadnje.

"Koristim ga uglavnom za kultivaciju kukuruza te za prihranu žita već tri godine, a rezultati su jako dobri. Bio mi je i cjenovno vrlo pristupačan, jednostavnija je i njegova primjena, kao i manipulacija", rekao je o primjeni ovoga tekućega dušičnog gnojiva Nenad Šarec iz Drnje.


Fotoprilog


Tagovi

UAN Tekuće gnojivo Primjena sa zaštitnim sredstvima Petrokemija Radionica OPG Miroslav Tomiek Nenad Šarić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije