Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 31.12.2013. 07:30

Zadovoljni godinom na izmaku

Ono čime su u Sladorani jedino nezadovoljni, kada je riječ o 2013. godini, je smanjenje proizvodne kvote uslijed ulaska Hrvatske u EU

  • 375
  • 48
  • 0

Županjska Sladorana nagrađena je zlatnom plaketom HGK Gospodarske komore Vukovar kao najuspješnija tvrtka u kategoriji velikih trgovačkih društava u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2013. godinu.

"Priznanje je to, ne samo Sladorani nego i proizvođačima šećerne repe i našim djelatnicima bez kojih ovakvog uspjeha ne bi bilo", kaže predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović, dodajući kako Sladorana dnevno proizvodi oko 1.000 tona šećera i zapošljava 270 stalnih i još 70-tak radnika u kampanji.

U ovogodišnjoj, 67. kampanji prerade šećerne repe Sladorana je preradila ukupno 416.000 tona slatkoga korijena iz kojeg je proizvedeno oko 59.000 tona šećera, a još oko 6.000 tona šećera proizvedeno je iz šećerne trske, što znači da ukupna proizvodnja šećera u ovogodišnjoj kampanji iznosi oko 65.000 tona. Već prije kraja godine ta je tvrtka ugovorila i proizvodnju za nadolazeću 2014. godinu, u kojoj će šećernu repu županjska tvornica zasijati na oko 9.000 hektara poljoprivrednih površina brojnih kooperanata.

Ono čime su u Sladorani jedino nezadovoljni, kada je riječ o 2013. godini, je smanjenje proizvodne kvote uslijed ulaska Hrvatske u EU. Naime, ulaskom naše zemlje u punopravno članstvo EU izvozne kvote postale su proizvodne i, kada je riječ o Sladorani niže su za oko 30 posto u usporedbi s prosječnom proizvodnjom u proteklih nekoliko godina.

Od ukupno 193.000 tona, koliko je pravo hrvatskih šećerana na proizvodnju u EU, Sladorani je dodijeljeno 67.507 tona te je tome morala biti prilagođena i ovogodišnja proizvodnja. Unatoč tome, u Sladorani su zadovoljni godinom na izmaku. Poglavito kada se sjete prošle, kada je zbog ekstremne suše, prinos slatkog korijena bio za čak 35 posto manji. Uz smanjeni prinos, kvaliteta repe bila je vrlo loša, što je rezultiralo znatno nižim iskorištenjem šećera iz slatkog korijena negoli je to bilo dosadašnjih godina. I odluka o zabrani izvoza repe koju je donijela srbijanska vlada za Sladoranu je prošle godine imala velike posljedice.

Svega toga u 2013. godini nije bilo. Za nadati se da će blagonaklona, ako ne i bolja, biti i 2014. godina, ne samo za Sladoranu već za sve one koji žive od poljoprivrede te se i dalje nadaju boljim vremenima, koja bi dobro došla i svima nama ostalima. Stoga sretna i uspješna Nova 2014.


Tagovi

Sladorana Priznanje Zlatna plaketa HKG Gospodarska komora Vukovar Proizvodnja Kampanja 67. Šečer Prinos Luka Burilović


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!