Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semenski kukuruz
  • 23.02.2021. 10:00

Za setvu kukuruza, na tržištu - nedostatak pojedinih hibrida

To da će na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, potvrdili su proizvođači i uvoznici te robe.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 541
  • 114
  • 0

U Poslovnom udruženju Žita Srbije, očekuju da kukuruz bude posejan na blizu milion hektara, soje malo više nego prošle setve od 240.000 do 250.000 ha, a suncokreta manje od 218.000 ha, istražuje Dnevnik. Što se tiče snabdevenosti tržišta semenom kukuruza, Vukosav Saković iz ovog udruženja, kaže da ima veliki asortiman hibrida, s tim što pojedinih nema u prodaji.

To da će na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, potvrdili su proizvođači i uvoznici te robe, prenosi Beta.

Stručni saradnik doradnog centra BSP iz Srbobrana Miroslav Malešević rekao je da je za ovogodišnju setvu kukuruza na oko milion hektara u Srbiji potrebno oko 20.000 tona semena. Traženiji su hibridi sa kraćom vegetacijom i pogodniji za berbu kombajnom. 

Viša cena požnjevenog zrna podigla interesovanje za setvu

Direktor firme KWS Srbija Pavle Sklenar izjavio je da je ta firma pripremila količinu semena koja je okvirno za desetak odsto veća od plana za 2021. godinu.

"Manja ponuda od tražnje na tržištu možda je i posledica povećanog interesovanja za setvu kukuruza zbog dobre cene koja je za nekih 30 odsto viša nego prošle godine", rekao je Sklenar, za ovaj medij.

Prolećna setva skuplja za 10-15 odsto, ali neće "opteretiti" novčanike ratara

Kako smo ranije istraživali, u pojedinim poljoprivrendim apotekama, pakovanje od 25.000 zrna kukuruza, u zavisnosti od sorte, košta od 3.500 do 3.850 dinara.

Potražnja za semenom kukuruza, kao najdominantnije žitarice na srpskim njivama, već sada je izuzetno visoka, navode u kompaniji Savacoop.

"Izuzetno je visoko interesovanje ove godine. Cene strane genetike kreću se od 94 do 213 evra bez uračunatog PDV, dok seme domaće proizvodnje može se pronaći po ceni 3.150 din - 4.450 dinara, bez uračunatog PDV-a. Seme suncokreta može se pronaći od 7.000-9.000 za domaću genetiku, dok je za stranu potrebno izdvojiti izmeeđu 21.000 i 39.000 din", navode u toj kompaniji.


Tagovi

Semenski kukuruz Setva kukuruza Miroslav Malešević Vukosav Saković Pavle Sklenar Cena Hibridi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...