Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 28.04.2020. 12:00

Za prihranu pšenice pred klasanje primijenite otopinu Uree

Otopina Uree dobro podnosi miješanje s fungicidima i insekticidima stoga se mogu u jednom prohodu obaviti obje operacije, i zaštita usjeva i gnojidba, savjetuju iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/zhengzaishuru
  • 12.445
  • 495
  • 0

Zbog stresnih uvjeta suše s kojima je ovogodišnji usjev pšenice započeo svoj rast, od jeseni nakon sjetve kroz gotovo cijelu fazu busanja, bilo je puno nedoumica kako obaviti prihrane da učinak dušičnih gnojiva bude zadovoljavajući s obzirom na nedostatak vlage u tlu. Uslijed suše ova gnojiva primjenjena putem tla imaju slabiji učinak. Zato se kao bolji izbor u tim uvjetima preporuča prihrana putem lista (folijarno), a to se naročito odnosi na prihranu u fazi klasanja i pred cvatnju pšenice. Važnost prihrane u ovim fazama rasta ogleda se u povećanju parametara kvalitete, kao što je sadržaj proteina, a povećanjem kvalitete povećava se i otkupna cijena ove žitarice

"Od dušičnih gnojiva koja se primjenjuju kao folijarni sprej najčešće se koristi Urea jer je najekonomičniji izvor dušika, dobro se otapa u vodi, ne sadrži punilo i daje otopinu niskog osmotskog tlaka što znači da primjenjena u preporučenim koncentracijama neće izazvati opržotine na listu", savjetuju stručnjaci iz Petrokemije.

Ureu možete primijeniti i preko lista 

Urea proizvedena u Petrokemiji je dobro poznato mineralno gnojivo čije su glavne prednosti visok sadržaj dušika, ujednačenost prila, mala higroskopnost, visoka topivost u vodi i nizak sadržaj biuretta, ističu. Zbog svega navedenog moguće ju je primjeniti na različite načine: plitkim zaoravanjem strništa za razgradnju biljnih ostataka, zaoravanjem u osnovnoj gnojidbi zajedno s NPK formulacijom, zatanjuravanjem ili unošenjem sjetvospremačem u predsjetvenoj gnojidbi i prihranjivanjem tijekom vegetacije. Sve navedene osobine omogućuju primjenu Uree u gnojidbi pšenice putem tla i folijarno. Budući da se prihrana pšenice obavlja višekratno, Urea se za tu namjenu može koristiti primjenjena putem tla, u krutom obliku, u početku vlatanja (druga prihrana) i primjenjena putem lista u obliku otopine u kasnijim fazama rasta.

Da bi se dobio maksimalan učinak Uree primjenjene preko lista, iz tvrtke napominju da je potrebno pridržavati se sljedećeg:

  • primjeniti preporučenu koncentraciju za određenu fazu razvoja pšenice;
  • temperatura otopine treba se prije primjene na usjev izjednačiti s temperaturom zraka;
  • veličina raspršenih kapljica treba biti prilagođena primjeni gnojiva. 

Kako pripremiti otopinu?

"Uskoro će uslijediti prihrana pšenice pred klasanje za koju, na temelju rezultata poljskih pokusa, možemo preporučiti primjenu 200 l/ha otopine Uree u koncentraciji 10-20%. To znači da je potrebno otopiti 20-40 kg Uree u 200 l vode. Priprema se na način da se Urea polako, uz stalno miješanje usipa u posudu manje zapremine u kojoj se nalazi topla voda (u njoj je brže otapanje). Kada se u potpunosti otopila, ulije se u spremnik prskalice i dopuni s preostalom potrebnom vodom do 200 l zapremine zatim se ostavi nekoliko sati da se podigne temperatura otopine, koja može u početku biti vrlo niska, a tako primjenjena, hladna, na zagrijan list izaziva stres za biljku. Kada se temperatura otopine podigne, obavlja se prskanje pšenice. Optimalno vrijeme za njenu primjenu je predvečer ili za oblačnog vremena. Otopina Uree dobro podnosi miješanje s fungicidima i insekticidima, stoga se mogu u jednom prohodu obaviti obje operacije, i zaštita usjeva i gnojidba", savjetuju.

Za više informacija o folijarnoj prihrani pšenice, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Folijarna prihrana pšenice Urea Gnojidba Otopina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije