Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 12.09.2020. 16:00

Za banatske ratare loši prinosi kukuruza, za ministra jedna od najboljih godina?

I dok ratari smatraju da je kukuruz ove godine podbacio u Srednjem Banatu, iako je primenjena potpuna agrotehnika, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ocenjuje ovu godinu kao jednu od najboljih za ovu kulturu.

Foto: JumpStory
  • 1.422
  • 268
  • 0

Ovog proleća kukuruz je u Srbiji zasejan na površini nešto većoj od milion hektara. Godina teža od mnogih prethodnih što zbog dugotrajne suše, što zbog setve koja se poklopila sa početkom epidemije korone. Zato i ne čudi što su prvi prinosi podbacili, prenosi RTS.

"Na ove prinose, cena treba da bude preko 20 dinara"

Gotovo 15 dana pre uobičajenog roka počela je berba kukuruza kojim je na području pet opština Srednjeg Banata proletos zasejano oko 100.000 hektara. Vremenske prilike tokom vegetacije nisu u potpunosti pogodovale razvoju kukuruza što se u znatnoj meri odrazilo i na prinose u što nas uverava i Slobodan Živović iz Lukićeva kod Zrenjanina koji je proletos kukuruz zasejao na 200 hektara.

Pada cena kukuruza - do 15,5 dinara za kilogram

"Prvi otkosi daju između pet i sedam tona po hektaru što je katastrofalno i u odnosu na prošlu godinu polovina prinosa. Primenjena je ful agrotehnika na njivama. Sa ovim prinosima neka cena koja bi zadovoljila proizvođače morala bi da bude preko 20 dinara", kaže Živović za Javni servis.

I već po tradiciji najveći broj ovdašnjih ratara ostaviće kukuruz u silose na čuvanje čekajući bolju cenu osim onih ratara koji su primorani da ga odmah prodaju kako bi na vreme obavili jesenju setvu pšenice koja će ovde početi za manje od mesec dana.

Vrednost žetve - milijardu evra

S druge strane, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da će vrednost žetve kukuruza bude milijardu evra i da će ovo biti jedna od najboljih godina za tu žitaricu, piše Beta, a prenosi Danas.

Ministar je odbacio medijske navode da će sezona za kukuruz propasti, kao i da su vesti da je klimatskim nepogodima ugrožen rod, izveštaji sa "mikrolokacija".

"Isto je bilo i za pšenicu, pa smo imali jednu od najboljih žetvi do sad", naveo je.


Tagovi

Setva kukuruza Prinos kukuruza Slobodan Živović Kukuruz u Banatu Silosi Branislav Nedimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...