Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 25.04.2017. 10:30

Vrijeme pogoduje repičinom sjajniku, suzbijte ga

Repičin sjajnik je jedan od najznačajnijih štetnika uljane repice javlja se vrlo rano i ako se ne suzbije na vrijeme štete mogu biti i do 50%.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.900
  • 94
  • 0

Repičin sjajnik (lat. Meligethes aeneus) je jedan od najznačajnijih štetnika uljane repice. Pretpostavlja se da postoji oko 15-tak vrsta ovog štetnika, a kod nas je njazastupljenija Meligethes aeneus koja izlazi iz tla i pri temperaturi od 8 do 10o C pa je zbog toga i najštetnija.

Zašto je spominjem baš sad, zato što se javlja u ovom periodu i ako se na vrijeme ne suzbije štete mogu biti i do 50%. Obično se javlja na usjevu koji je u dobrom stanju i sa porastom temperature.

Izgled štetnika

Repičin sjajnik pripada kornjašima, imago (odrastao kukac) je tamne boje crn, tamnozelen, tamnoplav, sa sjajem pa je i dobio naziv repičin sajnik. Dužina tijela ovog insekta je 2,5 mm. Prezimljuje u zemljištu, a izlazi na površinu na temperaturi od 8o C. Polaže jaja u pupoljcima veličine 2-3 mm iz njih se izliježu ličinke koje se hrane u pupoljcima i cvijetu, imago se javlja u svibnju i lipnju kad se hrani cvjetovima raznih biljaka, a na prezimljavanje odlazi u koloovzu. Ovaj štetnik ma samo jednu generaciju godišnje.

Štete ovise o fazi rasta

Štetnost ovisi o tome od toga u kojoj se fazi nalaze biljke u vrijeme pojave ovog štetnika te brojnosti samog štetnika, zatim o periodu dana koji prođe od njegove pojave pa do dužine cvatnje i također o sposobnosti regeneracije same biljke. Hrani se pupovima cvjetova, buši ih i izgriza, tako oštećeni pupovi su trajno oštećeni i razumljivo da ne cvjetaju.

Vrlo često se dogašđa da nakon toplijeg perioda naglo dođe do zahlađenja, kao što je slučaj ovog proljeća, pa se period do cvjetanja oduži tako da repičin sjajnik ima dugo vremena za nanošenje štete.

Najveće štete nastaju ako su cvjetovi odnosno pupovi potpuno zatvoreni u zbijenom cvatu pokriveni listom. Čim se cvjetovi otvore štete prestaju jer se štetnik počinje hraniti polenom.

Vrlo često se događa da nakon toplijeg perioda naglo dođe do zahlađenja, kao što je slučaj ovog proljeća, pa se period do cvjetanja oduži tako da repičin sjajnik ima dug period za naniošenje štete. U takvom produženom vremenu cvatnje nekad su potrebna i dva prskanja. Pregled usjeva uljane repice pri određivanju praga štetnosti treba obavlljati savkodnevno i to u najtoplijem dijelu dana jer je tad štetnik najaktivniji.

Suzbijanje sjajnika

Suzbijanje se preporučuje obaviti ako je postignut prag štetnosti, a prag štetnosti se kreće od 0,8 do 1 imaga po biljci ako je cvjetni pup skriven, zatim 1 do 1,5 imaga po terminalnom cvatu kad su cvjetni pupoljci vidljivi i na kraju prag štetnosti od 2 do 3 imaga po biljci ako su pupovi razdvojeni i jasno diferencirani. Suzbijanje je potrebno obaviti prije nego se cvjetovi otvore. Ako procvjeta više od 50% biljaka smatra se da suzbijanje nije ekonomski opravdano.

Na tržištu postoji široka paleta insekticida koji uspješno suzbijaju sjajnika.

Foto: Danijela Plavšić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.