Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 19.04.2011.

Vrijeme je za košnju travnjaka

Toplo i sunčano vrijeme u prvim danima travnja, kao i nešto malo oborina izazvali su nagli porast dobro održavanih travnjaka. Intenzitet porasta ovisi ponajviše o vrstama koje su zastupljene u zasijanim travnjacima, ali i o plodnosti tla i do sada obavljenoj gnojidbi, odnosno prvoj prihrani

  • 3.601
  • 153
  • 0

Prva proljetna košnja

Prva proljetna košnja travnjaka, odnosno spremanje sjenaže provenute lisne mase prvog otkosa na vrijeme, vrlo često određuje ukupan prinos na travnjaku kroz godinu. Radi „špice“ proljetnih poslova na oranicama (prihrana ozimih strnih žitarica, priprema za sjetvu, a zatim i sjetva kukuruza), poljoprivrednici često daju prednost ostalim poslovima, a zakasne s prvom košnjom. Svega nekoliko dana kašnjenja travnjaka može imati za posljedicu osjetan pad kvalitete sjenaže. Jesenas posijani, dobro prihranjeni travnjaci, naročito oni travnjaci posijani talijanskim ljuljem, spremni su za košnju. Da bismo pripremili kvalitetnu sjenažu, travne vrste, ali i smjese trava s djetelinama, moramo pokositi na vrijeme. To znači pokositi travu u fazi vlatanja, kada je masa bogata listom i još nema pojave klasa. Travnjaci posijani talijanskim ljuljem, za košnju prvog otkosa optimalno su razvijeni oko 20. travnja, za drugi oko 15. svibnja uz dovoljno vlage i prihranu dušičnim gnojivima. Nužno je voditi računa da ne kosimo prenisko. Optimalna visina reza je 7 - 8 cm od razine tla, radi brže regeneracije i porasta novog otkosa. Osim što travnjaci košeni na ovu visinu brže započinju porast za idući otkos, košnjom na ovu visinu ujedno sprječavamo onečišćenje lisne mase česticama tla (iz krtičnjaka ili tragova traktorskih kotača) i unos stare, odumrle biljne mase travnjaka iz prošle godine, u silos. I svaki sljedeći otkos moramo pravodobno pokositi, odnosno, ne dopustiti ljulju da oklasa jer mu je tada regeneracija usporena i smanjena. Optimalna visina talijanskog ljulja za košnju je 40 - 70 cm (do završetka vlatanja) kada je najkvalitetniji po sadržaju suhe tvari, bjelančevina, šećera, vlakana, a osim toga ukusan stoci i visoko probavljiv. I oni p o l j o p r i v r e d n i c i koji su početnici u određivanju optimalnog roka za košnju, mogu vrlo lako prepoznati ukoliko kasne s košnjom. Naime, kad uočimo pojavu žuto-bijele boje na lisnoj masi uz površinu tla, znači da kasnimo i gubimo na kvaliteti sjenaže. Engleski ljulj je trava koja ima nešto sporiji porast u odnosu na talijanski ljulj. Osim toga, engleski ljulj je niska trava. Zato ne treba čekati da visinom vlati u optimalnom vremenu za košnju bude isti kao i talijanski ljulj.

Travnjake posijane engleskim ljuljem ili smjesama u kojima je on dominantna vrsta, kositi treba kada masa dostigne visinu 30-35 cm. Odgovoran posao spremanja sjenaže koji čeka poljoprivrednike jako ovisi o vremenskim prilikama. Stoga je nužno pratiti vremensku prognozu i iskoristiti tri do četiri dana stabilnog vremena bez oborina. Košnju bismo trebali obaviti u popodnevnim satima, jer je tada veći sadržaj šećera u biljci. Da bi pokošena masa ravnomjerno provenula, trebamo je odmah rastresti po parceli. Ukoliko smo sjenažu spremili u bale, moramo ih ukloniti s parcele jer ispod njih dolazi do potpunog propadanja travnjaka.

Autor: Tatjana Međimurec, dipl. ing.


Povezana biljna vrsta

Ljulj engleski

Ljulj engleski

Sinonim: ljulj utrinac, mak.: anglijski rajgras; slo.: angleška ili trpežna ljuljka; srp.: obični ljulj | Engleski naziv: Perennial Ryegrass | Latinski naziv: Lolium perenne L.

Engleski ljulj rasprostranjen je u Europi, sjevernoj Americi, sjevernoj Africi, Australiji i srednjoj Aziji. Ubraja se među najkvalitetnije trave. Na pašnjacima se koristi za... Više [+]

Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Ratarstvo Krmno bilje Košnja Sjenaža Ljulj engleski


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]