Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 26.05.2014. 09:10

Vlada će sanirati štete u poljoprivredi

Kolika je šteta u poljoprivredi županjske Posavine, još uvijek je teško za procijeniti, iako se spominje i iznos i do 100 milijuna kuna.

  • 653
  • 72
  • 0

Država se odriče 25 posto naknade za zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup ribnjaka i naknade za koncesije za ovu godinu, a isto se predlaže i jedinicama lokalne samouprave (10 za županije i 65 posto općine i gradovi). Odluka se odnosi na općine Gunju, Vrbanju, grad Hrvatsku Kostajnicu te Pleternicu (za naselja Gradac, Pleternica i Brodski Drenovac), odlučila je Vlada na sjednici održanoj u Županji. Pomoći će se i poljoprivrednim proizvođačima te će na teret proračunske zalihe Ministarstvo poljoprivrede nadoknaditi štetu za izgubljeni stočni fond, a riječ je o pomoći za oko 200 poplavljenih farmi. U ovom trenutku odluka se odnosi na općine Gunju, Drenovci, Vrbanju, Hrvatsku Kostajnicu i Peternicu (za naselja Gradac, Pleternica i Brodski Drenovac).Također, država će pomoći i poljoprivrednim proizvođačima na tim područjima u provedbi naknade sjetve te im osigurati potreban poljoprivredni repromaterijal (sjeme, gnojivo i gorivo).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji poplavljeno je 5.178 hektara upisanih u ARKOD, što je 0,5 posto svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Najugroženije vukovarsko-srijemske općine Drenovci, Gunja i Vrbanja, ukupno imaju 18.923 hektara obradivih površina, upisanih u sustav ARKOD, pa je spomenutih 5.178 poplavljenih hektara i više od 25 posto sveukupnih površina. Najviše su poplavljene poljoprivredne površine u Gunji – svih 100 posto, u Rajevu Selu pod vodom je 85, u Đurićima 80, u Račinovcima 75, a u Posavskim Podgajcima 4,7 posto. Ukratko, u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja, pod vodom je polovina oranica – 46,2 posto.

Kolika je šteta u poljoprivredi županjske Posavine još uvijek je teško za procijeniti, iako se spominje i iznos do 100 milijuna kuna. Konačna procjena bit će moguća tek kada se voda sa poplavljenih područja povuče te nakon uvida u stanje usjeva i kompletne evidencije svih životinja te štete nastale na poljoprivrednim objektima i mehanizaciji, kažu iz ministarstva iz kojeg također navode kako je s poplavljenih područja evakuirano 7.665 od registriranih 11.918 životinja, što je 65 posto. Životinje su premještene na 20-ak farmi koje su se prijavile za prihvat životinja, kao i u objekt u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede u Borovu. Ministarstvo će o svome trošku poduzeti nastavak evakuacije i zbrinjavanja preostalih živih životinja, nastavak neškodljivog uklanjanja lešina, pripreme za povratak na gospodarstvo (dezinfekcija, deratizacija, dezinsekcija, čišćenje, pregled životinja i postupanje u slučaju sumnje na zarazne bolesti).

"Sve je to lijepo, ali nas srce boli kada vidimo poplavljene njive i stoku koju smo morali ostaviti, a da ne pričamo o onoj koja se jednostavno podavila jer je u toj katastrofi nismo uspjeli spasiti", kažu ogorčeno poljoprivrednici iz poplavljenih područja županjske Posavine. Oni iz Rajevog Sela, koji su do neki dan još mogli ući u selo i hraniti stoku, a zbog pojačanih sanitarnih mjera to više ne mogu, nezadovoljstvo su iskalili na samom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. Vraćajući se iz obilaska Rajevog Sela, ministar je u Posavskim Podgajcima "naletio" na skupinu nezadovoljnih Rajevčana koji su mu tom prilikom svašta "spomenuli" i to ne pretjerano biranim riječima. Jednostavno je iz ljudi, koji su u trenu ostali bez igdje ičega, provalilo ne samo sadašnje, već vjerojatno i svo prijašnje nezadovoljstvo, koje se zbog lošeg konstatnog nazadovanja poljoprivrede, godinama skupljalo u njima. I rekli mu "da nije ni za vođenje apoteke, a kamoli ministarstva" i još štošta što im se u tom trenutku skupilo u seljačkom srcu. Koliko se to dojmilo ministra, nisu uspjeli saznati jer je Jakovina jednostavno sjeo u svoj automobil i odvezao se bez ijedne riječi. A Rajevcima je ostalo tek da pogledavaju put svoga sela u nadi da će ostavljena stoka preživjeti i biti spašena, a oni već do kraja ljeta biti ponovno u svojim domovima.


Tagovi

Štete Poljoprivreda Poplava Poplavljeno područje Oranice Županjska posavina Tihomir Jakovina Životinje Zbrinjavanje Gunja Rajevo Selo Stoka Ministarstvo Lešine Drenovci Gunja Repromaterijal. Naknada sjetve Rajevo selo Vrbanja Poplavljen


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]