Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni institut Osijek
  • 09.06.2017. 12:00

Visokorodne krušne sorte proizvod domaćih mozgova

U stvaranju sorti veliki značaj ima otpornost prema polijeganju, tolerantnost prema niskim temperaturama, umjerenoj suši, prekomjernoj vlazi, te prema osipanju i proklijavanju zrna na klasu!

  • 1.534
  • 135
  • 0

Uvodni govor dr.sc. Zvonimira Zdunića, ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek i nakon njega dr.sc. Vlade Guberca, mnoge su naveli na razmišljanje o važnosti domaćeg proizvoda.

Obojica su na svoj način istaknuli razloge zašto da novce potrošimo na domaće sjeme i da je to jedini način da mladi ljudi ostanu kod kuće. Kako je rekao Zdunić, treba najsposobnije i najpametnije zadržati. Oni su pokretači i vođe. Zdunić je podsjetio ukratko i na povijest Poljoprivrednog instituta Osijek, te posebice sadašnjost. A to su pored Hrvatske i okolnih tržišta, i brojna u Aziji, a od nedavno ulaskom u Maroko i u Afriku.

Dan polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek

Glavni cilj oplemenjivanja pšenice na Insittutu je stvaranje visokorodnih i stabilnih krušnih sorti i poboljšivača. U skladu sa suvremenim trendovima u oplemenjivanju pšenice koristi se oplemenjivački materijal široke superiorne genetske osnove. U stvaranju sorti veliki značaj ima otpornost prema polijeganju, tolerantnost prema niskim temperaturama, umjerenoj suši, prekomjernoj vlazi, te prema osipanju i proklijavanju zrna na klasu.

Zvonimir Zdunić

Osječke sorte pšenice posljednjih 26 godina proizvođači siju na 35 do 60% površina u Hrvatskoj na značajnim površinama i u inozemstvu, rekao je dr.sc. Georg Drezner, oplemenjivač pšenice na institutu. Istaknuo je da su u posljednje dvije godine priznate sorte Galloper, Waldinger, El Nino, Fifi, Pavica, Zvizdan i Bubnjar, dok je u Turskoj priznata Renata, Lenta, Os Jelena i Duru 17. Superžitarka, Srpanjka, Katarina, Renata, Felix, Anđelka, Kraljica, Antonija, OS Olimpija, Vulkan, Silvija i druge sorte.

Pokusi u polju

Uz pomoć dr. Dreznera pregledali smo stanje u polju. U pokusu koji smo pogledali na parcelama Instituta sjetva je obavljena od 29. do 31. listopada 2016. s manjom normom sjetve nego je potrebna u širokoj proizvodnji s obzirom na rok sjetve i kategoriju sjemena. Sjetvu su prilagodili prema broju klijavih zrna po četvornom metru osivno o sorti, masi 1.000 zrna, roku sjetve, pretkulturi i plodnosti tla.

Sorte i linije ozimog ječma koje smo pogledali na Danima polja posijane su pak 6. i 7. listopada 2016. godine. Pretkultura je bila sjemenski kukuruz. U predsjetvenoj gnojidbi dato je 400 kg/ha 7:20:30 i 50 kg/ha uree (46% N). Usjevi su prihranjeni s 160 kg KAN-a (80 kg 23. veljače + 80 kg 04. travnja). Provedena je i zaštita od bolesti, korova i štetnika.

Dan polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek

Međutim, sorte jarog ječma posijane su 21. veljače, a predkultura je bila soja. U predsjetvenoj gnojidbi dato je 400 kg/ha 7:20:30 i 50 kg/ha uree (46% N). Usjevi su prihranjeni s 100 KAN-a 4. travnja. Provedena je zaštita od bolesti (osim mikropokusa), korova i štetnika.

Osječke sorte ječma značajne u JI Europi

Dr.sc. Alojzije Lalić, voditelj programa oplemenjivanja ječma, istaknuo je da su osječke sorte ječma, naročito ozimog ječma, zauzele značajno mjesto u proizvodnji ječma u jugoistočnom dijelu Europe, a osječke sorte ječma kao roditelje koristili su i oplemenjivački programi u Hrvatskoj i susjednim državama. Odlike, kako kaže Lalić, su "niska i čvrsta stabljika, vro dobre do izvrsne otpornosti na polijeganje, tolerantnost na rasprostranjene bolesti ječma uz mogućnost ostvarivanja velikog broja klasova po četvornom metru, te prilagođeno vrijeme klasanja uvjetima proizvodnje ječma jugoistočne Europe."

Temeljni ciljevi programa oplemenjivanja su stvaranje sorti pivarskog ječma visokog uroda zrna i poboljšanih pivarskih parametara kakvoće zrna, stvaranje sorti krmnog ječma, te oplemenjivanje sorti ječma namijenjenih ljudskoj prehrani i za potrebe tzv. funkcionalne hrane, rekao je Lalić vodeći kroz pokusna polja sorti Tref, Zlatko, Rex, Casanova i druge.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni institut Osijek Sjetva Sorta Hibrid Hrvatska Zvonimir Zdunić Georg Drezner Alojzije Lalić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.