Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova žetva
  • 07.06.2022. 16:00

Visoke temperature i toplinski val odigrali svoje: Manje žitarica u Španjolskoj i Francuskoj

Nedostatak vlage u zemljištu i visoke temperature su ubrzale dozrijevanje. Negdje će urod biti prepolovljen

Foto: Depositphoto/baburkina
  • 571
  • 42
  • 0

Ovogodišnja žetva žitarica neće biti obilna kako je prvobitno procijenjeno. Španjolsku i jug Francuske je pogodio toplinski val koji je uveliko utjecao na ratarske usjeve.

U Uniji poljoprivrednika i stočara za lošu žetvu i manje prinose, nego je prvobitno procijenjeno, krive visoke temperature sredinom i krajem svibnja, navodi Agroinformacion.

U nekim regijama žetva prepolovljena

Zbog ekstremno visokih temperaturnih vrijednosti pojedina područja će ostati bez 50 posto svog uroda. Takav slučaj je u Castilla y Leonu, jednoj najbogatijih regija na državnoj razini kada su u pitanju žitarice. Poslije dobre prognoze u travnju, pravo razočaranje je stiglo u svibnju. Živa u termometru je dostizala 30ºC što je rezultiralo da žetva u pojedinim područjima Valladolida, Ávile, Segovije ili Zamore bude prepolovljena. Slična situacija je i u drugim regijama. U Kataloniji je nakon travanjskog mraza izazvanog olujom Ciril dodatnu štetu izazvao toplinski val. U Castilla la Mancha će žetva biti manja za 22 posto krušne pšenice i 10 posto manje ječma.

Trenutno se očekuje da bi prosječna žetva mogla biti oko 1.750 do 2.500 kg/ha ječma, od 1.000 do 2.700 kg/ha za raž ovisno od regije.

Francuska i Španjolska važne su za europsku proizvodnju žitarica 

Francuski ratari u istoj situaciji

Slična situacija je u Francuskoj, posebno na jugu zemlje. Jean-Charles Deswarte, stručnjak Instituta za bilje, Arvalis, dao je pregled stanja površina pod žitaricama, prenosi terre_net. Naveo je da je zahvaljući dobrim uvjetima u vrijeme sjetve ozimih i dobre opskrbe zemljišta vlagom sve imalo pozitivan učinak na njihov rast i razvoj. No, kraj perioda vegetacije pogodile su visoke temperature i izostanak padalina.

Zabrinjavajuće su prognoze koje najavljuju da će lipanjske temperature biti iznad prosjeka. Prema Deswartesu, krajnji jugoistok je u najvećem riziku zbog višemjesečnog deficita padalina. Podsjeća da ovisno od perioda izloženosti vodenom stresu i faze usjeva utjecaj može biti različit. Razvoj klasa i nalijevanje zrna se odvija u uvjetima nedostatka vlage što će za sobom povući i nedovoljnu opskrbljenost biljaka dušikom koji je odgovoran za rast i razvoj. U tom slučaju zahvaćena je lisna površina, plodovi ostaju šturi, najstariji listovi prerano stare. 

Ondje je žetva ječma već počela, a spreman je bio deset dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Vrelo i suho vrijeme u svibnju je ubrzalo dozrijevanje. Kod ječma, krušne i durum pšenice, gubitak prinosa bi mogao biti 20 do 25 posto.

Visoki troškovi proizvodnje

Istovremeno sa smanjenjem uroda ide i povećanje troškova proizvodnje. Oni ne prestaju rasti što stvara zabrinutost diljem EU. Porast u odnosu na prošlu godinu je značajan i dostiže 215 posto za dizel, 77 posto za električnu energiju i više od 30 posto za gnojiva i zaštitna sredstva.


Tagovi

Francuska Žitarice Žetva žitarica Žetva 2022 Stanje usjeva Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.