Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 08.02.2022. 07:30

Visoke cijene uljane repice dovele do rekorda u zasijanim površinama

Predviđa se da će veće površine pod ovom kulturom biti u najvažnijim regijama kao što su Kanada i Europska unija. Očekuje se ekspanzija u dvije europske države

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.286
  • 149
  • 0

Izuzetno visoke cijene uljane repice su potaknule poljoprivredne proizvođače da zasiju rekordne površine pod ovom ratarskom kulturom. Predviđa se da će globalna površina biti veća za skoro milijun hektara nego prošle godine te će dostići 40 mil. ha u sezoni 2022/23. To je povećanje za više od 2 posto u odnosu na tekuću marketinšku godinu.

Kako piše Agrarheute, procjena globalnog uzgoja repice je podignuta za sezonu 2022/23. na rekordan nivo, a razlog za proširenje površina je značajno povećanje cijena i velika potražnja. 

Stiže urod iz nove žetve, a cijena je na pariškoj MATIF burzi fiksirana 2. veljače te zaključna iznosi 616 eura/t. No, proizvođačke dostižu i 700 eura/t bez skladištenja usjeva.

Ekspanzija u dvije europske države

IGC predviđa da će veće površine pod ovom kulturom biti u najvažnijim regijama kao što su Kanada i Europska unija. Procjenjuje se da će u Kanadi uzgajivači zasijati 9,4 milijuna hektara repice za žetvu 2022. godine što je oko 400.000 hektara više nego prethodne godine. Prema procjenama analitičara u Agrarmarkt Informations-Gesellschaft prava ekspanzija površina se očekuje u Francuskoj i Njemačkoj. U EU se očekuje da će biti zasijano oko 5,6 milijuna hektara. To će ipak biti manje nego 2017. godine, čak i kada se uzmu u obzir i površine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uzgoj u Ukrajini u usporedbi s procjenom IGC-a iz studenog je za 100.000 ha više u odnosu na prošlu sezonu.

Procjene za ovu sezonu su podignute na rekordni nivo (Foto: Depositphotos/masterwilu)

Prema navodima Unije za promociju uljarica i proteinskih vrsta (Ufop), gubitke prinosa u sezoni 2021/22., što je rezultiralo znatno nižom proizvodnjom, treba gledati kao okidač za povećanje međunarodnih cijena ove biljne kulture.

Kretanje cijena na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Treba napomenuti da proizvođači goriva u državama članicama EU moraju tražiti alternative palminom ulju, jer će uračunavanje biogoriva iz palminog ulja u obaveze nacionalnih kvota prestati 2023. Ufop stoga očekuje da će se morati blagovremeno potražiti alternativne sirovine, a repičino ulje je prioritet.

Gnojidba stajnjakom?

Cijene mineralnih gnojiva su porasle, a to će imati utjecaj i na ovaj uzgoj. Agrarheute je proveo istraživanje o njihovoj zamjeni organskim gnojivom, prvenstveno tekućim stajnjakom ili supstratom za fermentaciju koji kada se primjenjuju blizu površine zemlje ima visoku efikasnost, a zadovoljava i potrebe za elementima u tragovima.

Slični prinosi žitarica i ulja mogu se postići djelomičnim dodatkom dušika iz tekućeg stajnjaka i ostataka fermentacije kao i kod čisto mineralnog gnojiva što je dokazao eksperiment iz Tiringije.

Dodavanje manje količine dušika nije značilo da automatski dolazi do velikih gubitaka u prinosima. Ispitivanja su pokazala da je ekonomski optimalan intenzitet gnojiva bio i do 20 posto manji. Međutim, prihodi su se smanjili u znatno manjoj mjeri. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Zasijane površine Mineralna gnojiva Dušična gnojiva Stajsko gnojivo Rekord Površine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]