Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos pšenice
  • 13.09.2020. 12:00
  • Francuska

Više od polovice proizvođača pšenice bez prihoda u 2020. godini

Prema našim procjenama, a uzimajući u obzir trenutnu cijenu žitarica, više od polovice ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Mi smo u sektoru koji je već sedam godina pod vodom i ključno je da država intervenira, naglasio je Thirouin. 

Foto: Depositphotos/conceptw
  • 1.484
  • 163
  • 1

S procjenom proizvodnje ispod 30 milijuna tona pšenice i gubitkom od 25% u odnosu na 2019. godinu, francuski proizvođači žitarica proživljavaju jednu od najgorih žetvi u posljednjih 30 godina.

Suočeni s uvjetima koji više nisu održivi, poput klimatskih promjena, porasti bioloških agresora, ali i sve manjom pomoći države, u Udruženju proizvođača pšenice i ostalih žitarica (AGPB) zatražili su sastanak s Vladom, kako bi se bez daljnjeg odgađanja podržao ambiciozan plan pod nazivom "To come up"

Potrebna hitna intervencija

Iz udruženja već nekoliko godina ukazuju na vrlo tešku situaciju ratarskih usjeva koja je kulminirala ove godine. "Prema našim procjenama, a uzimajući u obzir trenutnu cijenu žitarica, više od polovice ratara neće ostvariti nikakve prihode u 2020. godini. Ovaj je sektor već sedam godina u krizi i ključno je da država intervenira“, naglasio je predsjednik udruženja Eric Thirouin.

Povećanje potpore ZPP na 80% do 15. listopada, u odnosu na 70% koje je odobrilo Ministarstvo, smanjenje poreza na neizgrađeno zemljište za najmanje 50%, tako da se poljoprivreda tretira kao i sve ostale gospodarske djelatnosti u Francuskoj te ukidanje sankcija u slučaju izbijanja međuusjeva samo su jedni od zahtjeva koje su zatražili iz AGPB-a, a koje bi pomoglo ratarima u proizvodnji. 

Rebalans ZPP-a 

Također, izvan ovog plana, Udruženje je pozvalo i na rebalans ZPP-a u korist ratarskih kultura. Thirouin je posebno osudio prijenos sredstava koji je država odlučila s prvog stupa (izravna pomoć) prenijeti na drugi, a koji se ne odnosi na žitarice, piše Reussir.

Francuska će izvesti čak 40% manje pšenice nego prošle godine?

Dok se raspravlja o budućnosti novog ZPP-a, AGPB se zalaže za smanjenje na 5% redistribuirane isplate, koja se sastoji od povećanja pomoći na prvih 50 hektara i stavlja ratarske usjeve u nepovoljan položaj zbog veličine gospodarstva. 

"Ako država nastaviti ignorirati ovako tešku situaciju, sektor žitarica bi mogao propasti", upozorio je Eric te dodao kako je sada vrijeme za buđenje, a ne za deset godina jer će onda biti prekasno. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Francuska Ratarstvo Pšenica Žetva Prinosi ZPP


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer