Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori
  • 06.11.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Brođanci

Vinko Brkić: Biostimulatore koristim na svim ratarskim kulturama

Otac mi je govorio da imamo 18 hektara uljane repice pa da mogu preorati ta 2,5 ha koja su lošija i posijati kukuruz. Nakon što se uvjerio u djelovanje biostimulatora više to ne bi rekao ni u ludilu, otkriva nam mladi ratar Vinko Brkić.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.739
  • 263
  • 1

Vinko Brkić mladi je ratar koji s preostala tri člana svoje obitelji, ocem, majkom i bratom obrađuje oko 78 hektara zemlje u malenom selu Brođanci nedaleko od Osijeka.

Od kultura uzgajaju pšenicu, uljanu repicu, suncokret i kukuruz, a donedavno u njihovom se plodoredu mogla naći i šećerna repa od koje su, nažalost, morali odustati.

"Razlog su uvjeti otkupa i niske cijene", priča nam Vinko istaknuvši da više ne rade s kooperacijama. Prednost je, kaže, jer robu mogu prodati kada i kome god žele. Plan im je napraviti halu i kupiti sušaru kako bi bili potpuno neovisni, međutim, sve financiraju sami. "U više navrata smo se prijavljivali na natječaje, ali bezuspješno", razočaran je ovaj 29-godišnjak.

Ulaganja su zbog visokih cijena repromaterijala smanjili. Kupili su samo dušično gnojivo, a ne fosforno i kalijevo. "Možemo si to dozvoliti jer smo pH tla doveli na nivo od 6. Analize tla su pokazale i dobru opskrbljenost fosforom i kalijem", napominje naš sugovornik rekavši da sada mogu kalkulirati, ali ni to neće moći na duži period.

Oporavak zahvaljujući biostimulatorima

Dok njegov usjev uljane repice obilazimo s njim i agronomima Draženom i Matejem Šimićem iz tvrtke Chromos Agro, priča nam da je zadovoljan kako ona trenutno izgleda i to zahvaljujući biostimulatorima koje mu je preporučio ovaj dvojac. 

Sjetvu su završili 26. kolovoza, što mu je u tom trenutku bilo rano i ne baš dobra opcija. Međutim, tada su uvjeti bili idealni jer je bilo vlage, a kako je vrijeme postalo nepredvidivo bojao se što će biti kasnije.

"Uljana repica koju smo zasijali dva dana nakon toga i koju je natopila kiša nije izgledala dobro. Primijenio sam biostimulator Xtender Row Ultra i listovi su se odmah oporavili", uvjerava nas rekavši da su poprimili modro zelenu boju.

Listovi su nakon primjene biostimulatora nadošli

Kaže kako mu je otac prije toga govorio da imaju 18 hektara repice pa da mogu preorati ta 2,5 ha koja su lošija i posijati kukuruz. "Nakon što se uvjerio u djelovanje biostimulatora više to ne bi rekao ni u ludilu", otkriva Vinko.

Nisu zamjena za gnojivo

Ljudi to, dodaje, gledaju kao trošak, a ne kao dobit zbog prinosa koji će na kraju biti viši. "Prvi puta smo ih krenuli koristiti na suncokretu koji je izgledao loše u fazi dva do četiri lista. Poprskali smo ih biostimulatorom i te godine ovršili 4,66 tona", ponosan je rekavši da ih od tada primjenjuje na sve kulture.

Međutim, agronom Matej Šimić iz Chromos Agro-a upozorava da oni nikako nisu zamjena za osnovu gnojidbu. "Riječ je o prebiotiku odnosno preparatu koji je hrana za postojeće mikroorganizme u tlu i na samom listu", pojašnjava.

Kaže kako je tlo osnovni medij, ali je desetljećima zapušteno i degradirano. "U godinama pred nama morat će se raditi na njegovom obnavljanju i to je nešto što Europska unija potencira", dodaje spomenuvši strategiju "Od polja do stola" koja nalaže smanjenje pesticida za 50 posto.

"Morat ćemo pokušati biljci pomagati da u određenim uvjetima bude jača pogotovo kada su u pitanju oni stresni. Jedno od rješenja upravo su biostimulatori", objasnio je Šimić.

Stres je okidač za primjenu

Osim ranije spomenutog ova tvrtka u ponudi ima i Bombardier koji je specifičan po tome što se proizvodi bakterijskom fermentacijom. "One probavljaju organsku tvar, razgrađuju ju i obogaćuju sa sekundarnim metabolitima poput hormona rasta, polisaharida, antioksidansa i slično", dodaje.

Obišli smo Vinkovo polje s agronomima tvrtke Chormos Agro

Pitamo ga kada je pravo vrijeme za njihovu primjenu: "Stres je pravi okidač za to. Primjerice ako imate najavu mraza najbolje je primijeniti ga prije toga", napominje. Ako ne prije, savjetuje, obaveznu primjenu nakon mraza. 

Biostimulator Xtender Row Ultra savjetuje primijeniti u početku vegetacije žitarica. "Idealno bi bilo u jesen kada se kultura ukorijeni i bude u fazi tri lista. Preporučuje se miješati ih s herbicidima jer ublažavaju i herbicidni šok", napominje agronom Dražen Šimić koji radi u Chromos-u već 20 godina.

Biljka tada, otkriva, ulazi u optimalnu fazu za prezimljavanje što je jedan od osnovnih preduvjeta za ostvarenje visokih prinosa. "Ako se ne primijene u jesen onda definitivno to treba u proljeće i to s Bombardierom", savjetuje. On se također može miješati s herbicidima ili fungicidima u vrijeme vegetacije.

U ponudi Chromos-a su i dva herbicida za zaštitu žitarica. Riječ je o sredstvu Fuga Delta koji je namijenjen suzbijanju širokolisnih i uskolisnih korova pogotovo kada je u pitanju slakoperka. Za širokolisne je to Saracen Max kojim se pšenica može tretirati sve do pojave lista zastavičara. 

Za više informacija obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Vinko Brkić Dražen Šimić Matej Šimić Biostimulatori Herbicidi Ratarski usjevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!