Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.10.2022. 18:00

Vijest iz Rusije uzdrmala tržište - novi rast cijena žitarica

Izjave ruskog veleposlanika izazvale nove poremećaje na tržištu.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 3.118
  • 191
  • 0

Cijene žitarica su krajem ovog tjedna ponovo rasle. Razlog je intervju za Reuters koji je dao ruski veleposlanik pri UN-u u Ženevi Genady Gatilov, koji je rekao kako se Rusija sprema prekinuti sporazum o izvozu žitarica preko luka u Crnom moru.

Zabrinutost Moskve da se koridori neće moći održati prohodnim odrazila se na svjetsko tržište.

Novo poskupljenje

Vijest o mogućem zatvaranju crnomorskih luka rezultirala je rastom cijena pšenice i kukuruza. Na pariškom MATIF-u cijena pšenice porasla je za tri eura, odnosno na 356,25 €/t.

Kukuruz je poskupio za jedan euro i trebalo je izdvojiti 341,25 €/t, dok je vrijednost uljane repice viša za za 0,75 eura i iznosi 633,75 €/t.

Delegacija UN će u nedjelju nastaviti pregovor o nastavku slobodnih koridora za transport, a sastanak će se održati u Moskvi.

Što će se događati sa žitaricama u ovoj sezoni?

Veleposlanik Gatilov je rekao kako postoji mogućnost da se uskrati podrška ovom dogovoru, ali da se ruska strana ne protivi isporuci žitarica. Naglasio je da ugovor treba sve strane tretirati jednako te da isto tako bude implementiran od svih sudionika. On je generalnom tajniku UN-a uručio pismo s pritužbama ruske strane na dosadašnje provođenje ugovora. Međutim, nije želio otkriti sadržaj prigovora.

Na čikaškoj burzi samo soja pojeftinila

CBoT je pratio događanja. Budućnosnice za prosinac za pšenicu su poskupjele neznatno za 0,99 posto i cijena je bila 335,21 eura/t, kukuruz je poskupio za 0,69 posto 280,86 eura/t.

Cijena soje je pala na 524,36 eura/t. Zob je poskupjela za 0,87 posto i cijena je bila 287,05 eura/t.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene pšenice Cijene kukuruza MATIF CBoT


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.