Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 21.12.2017. 15:00

Venezuela uvezla 60.000 tona ruske pšenice

Rusija je ove godine ponovila lanjski rod šećerne repe od 51,2 miliona tona. S druge strane USDA prognozira pad prinosa uljarica u Rusiji, ali i drugim državama Crnomorskog regiona. Svijetla točka je Rumunjska, koja iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza suncokreta, dok Ukrajina ima velike probleme sa izvozom uljarica.

Foto: Pixabay/ales_kartal
  • 180
  • 8
  • 0

Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, vađenje šećerne repe u čitavoj zemlji је završeno. Sa 1.172,2 hiljada hektara prikupljeno je 51,2 miliona tona šećerne repe, sa prosječnim prinosom od 21,8 tona/ha.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) je u decembarskom izvještaju smanjilo prognoze za proizvodnju suncokreta i soje, u zemljama Crnomorskog regiona, za sezonu 2017/18. Kako izvještava UkrAgroConsult to smanjenje se najviše odnosilo na Rusiju, pa je prognozirani prinos suncokreta u toj zemlji smanjen na 10,5 miliona tona i taj pad bi, kako je rečeno, trebalo biti oko oko 500 hiljada tona.

USDA prognozira manji rod soje i suncokreta u Crnomorskom regionu

USDA, takođe predviđa da će ukupna proizvodnja suncokreta u sezoni 2017/18, u crnomorskom regionu biti oko 26,4 miliona tona jer će se, kako stoji u izvještaju, proizvodnja soje u Rusiji smanjiti za 200 hiljada tona na 3,5 miliona tona, dok se očekuje da će ukupan prinos te uljarice u čitavom Crnomorskom regionu iznositi 7,58 miliona tona. Kada je riječ o proizvodnji uljane repice, prema decembarskom izvještaju prognoza njene proizvodnje je ostala nepromijenjena, odnosno 4,22 miliona tona.

Dva teretna broda puna pšenice stigla u Venezuelu

Venezuela je povećala svoje rezerve pšenice nakon što joj je Rusija isporučila oko 60.000 tona te žitarice. U Puerto Cabello, stigla su dva teretna plovila sa pšenicom, kao rezultat sporazuma koji su potpisali venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro i ruski predsjednik Vladimir Putin. To je druga pošiljka koja dolazi u Venezuelu jer je prvi brod sa 30.000 ruske pšenice u tu zemlju već stigao u septembru.

Izvoz ukrajinskog kukuruza devet puta manji nego lane

Ukrajina je u oktobru ove godine izvezla 2,5 hiljade tona suncokreta što je za 30,5% manje nego u septembru (3,6 hiljada tona) i gotovo devet puta manje nego u oktobru 2016. godine, kada je izvezeno 21,9 hiljada tona. Izvozne isporuke za prva dva mjeseca sezone 2017/18 iznose 6,1 hiljada tona i četiri puta su manje u poređenju sa septebrom i oktobrom prošle godine kada je iz Ukrajine izvezeno 25 hiljada tona suncokreta.

Ukrajinu muči pad broja zemalja uvoznika suncokreta

Ukrajinski izvoz suncokreta se ove godine suočava sa smanjenjem broja postojećih tržišta. Kao i ranije, glavno tržište je Evropska unija (79% ukupnog izvoza). Međutim, dodatni problem je to što je drugi top uvoznik ukrajiskog kukuruza Turska (10%) smanjila kupovinu na 17,6 hiljada tona, jer je od 2016. godine prioritet te zemlje da poveća vlastitu proizvodnju te uljarice.

Indija najveći uvoznik suncokretovog ulja iz Ukrajine

S druge strane, prema izvještaju ukrajinske Državne fiskalne službe, izvoz suncokretovog ulja je od januara do novembra iznosio 5,35 miliona tona. Najviši uvoznici ukrajinskog suncokretovog ulja bili su Indija, koja je uvezla 1,93 miliona tona ulja, zatim Kina sa 548,4 hiljade tona i Španjolska koja je kupila 520 hiljade tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Rumunjska je ključni izvoznik suncokreta u treće zemlje

Rumunjski poljoprivrednici su sve zainteresovanji za sjetvu uljarica. I ove sezone glavnu ulogu u sjetvenoj strukturi imat će uljarice, a prije svih već po tradiciji suncokret. U sezoni 2017/18. Rumunjska je ostala najveći proizvođač suncokreta među članicama Evropske unije. Naime, ta zemlja je nedavno dijelila prvo mjesto sa Mađarskom, koja je sakupila 1.9 miliona tona, a tome su doprinjeli povoljni vremenski uslovi i optimalna količine padavina tokom ljeta. U 2017. udio Rumunjske u ukupnoj proizvodnji suncokreta EU porastao je na 25% u odnosu na 23% u 2016. godini. Kada je reč o izvozu, ta je zemlja odgovorna za 42% ukupne ponude suncokreta na tržištu EU, što Rumunjsku čini prilično važnim tržišnim igračem u Uniji.

Foto: Pixabay/ales_kartal


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.