Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 11.06.2015. 13:00

Veliki Dan polja tvrtke BASF!

Tvrka BASF održala je prvi veći Dan polja, na kojemu su njihovi stručnjaci iz zaštite bilja dijelili korisne savjete za uzgoj soje, pšenice i kukuruza!

  • 639
  • 111
  • 0

10.06. tvrtka BASF održala je do sada najveći Dan polja, u Slakovcima kod Vinkovaca. U suradnji sa tvrtkom Felix d.o.o. koja im je ustupila svoju proizvodnu površinu, okupili su 300-tinjak znatiželjnika koji su došli pogledati pokusna polja soje, pšenice i kukuruza.

Naoružani BASF šeširima i željni čuti savjete stručnjaka, poslušali su pozdravne riječi, a zatim krenuli prema nasadima. Sve tri kulture bile su zasijane na jednakim površinama - po 5 ha - te tretirane BASFovim zaštitnim sredstvima, a zaštita je, kažu, bila klasična.

Trikovi pri uzgoju soje

Siniša Ilinčić, BASF

"U pokusima je suština da se čovjek malo zabuni. Jer kada gledate pokuse i sve izgleda lijepo - to u prirodi ne postoji", govori Siniša Ilinčić iz BASF-a, koji za sebe kaže kako gumu na biciklu ne zna promijeniti, ali sa zaštitom bilja je kao kod kuće jer se time bavi preko 20 godina. Govori kako su u proizvodnji vrlo bitni mali trikovi, male stvari, koje poljoprivrednik valja znati jer će pomoću njih uspjeti. Ovo posebno vrijedi za soju, za koju Ilinčić kaže kako ju je potrebno maziti jer je jako osjetljiva.

Trikovi pri uzgoju soje:

  • Dugo vremena je potrebno da soja zakloni tlo, što korovima daje dovoljno vremena za napredak pa je stoga bitno da se prskanje podijeli u dva dijela - prvi put slobodno prije prve troliske, a drugi put poslije treće.
  • Prije tretmana ne treba gledati soju, već trag traktora. Jer gdje traktor prođe, tamo je zemlja nabijena i tamo prvo niču korovi.
  • Dva najopasnija korova u soji su loboda i ambrozija. Drugi se stignu riješiti i poslije, ali ova dva ne mogu jer, ako se ne tretira, spavaju i do dva mjeseca, a onda samo u srpnju izniknu.
  • Korovi u soji se trebaju suzbijati kada su mali - ako korov vidite kad čučnete, tada je vrijeme za prskanje. No ako je on prerastao soju, već je kasno.
  • Dobra priprema zemljišta je također bitna jer kada je loše, kemija ne učini svoje tj. sredstva djeluju slabije.
  • Ne treba slijepo pratiti uputstva za korištenje sredstva, već ga prilagoditi stanju na terenu.

Kada tretirati protiv korova kad soja cvjeta, a treba tretirati sirak? Tada prskanje valja provesti noću kada soja zatvori cvijet i to Focus Ultra herbicidom.

Na BASF pokusnom polju zasijana je sorta IKA, a prvo tretiranje provedeno je prije nicanja (23.04.2015.) i to sa WING P sredstvom, zatim drugi put nakon prve troliske (08.05.2015.) i to herbicidom Corum, u kombinaciji sa DASH HC okvašivačem. Treći put tretirana je tjedan dana kasnije i to sa istom kombinacijom (Corum+Dash). Vrlo je bitno u kojem dobu dana se tretman prskanja provodi. Najbolje je da se ono provodi predvečer, kada sunce zađe, jer tada sunčane zrake biljku neće spržiti, već će ona to sredstvo tijekom noći usvojiti.

Pokusi na pšenici i kukuruzu

Predkultura pokusnom polju pšenice bila je soja, a zasijane su sorte Kraljica i to na 1,5 ha te Katarina na 3,5 ha. Tretiranje je provedeno u tri navrata:

  1. vlatanje, 23.04.2015. sa herbicidom Vega + Duett Ultra
  2. klasanje, 04.05.2015., fungicidom Controlan + Fastac insekticidom
  3. cvatnja, 19.05.2015., Caramba fungicidom

Cilj je da se pšenica što duže sačuva zdravom, da dođe do klasanja. Kada radimo zaštitu, ona bi trebala biti što kvalitetnija kako bi postigli što bolji prinos. Klas pšenice izgleda dobro, a sada je još samo pitanje cijene, stavka koju svi željno iščekuju.

Veliki Dan polja tvrtke BASF!

Na pokusnom polju kukuruza zasijan je Deklabov hibrid DKC 5031 iz FAO grupe 400, a predkultura je bila uljana repica. Kukuruz je tretiran u dva navrata - prvi puta zemljišnim herbicidom Akris i to 3,5 l po ha, a prije nicanja, 23.94.2015. Poslije sjetve kukuruza, a prije nicanja, mora biti dobra priprema. Na onim njivama koje imaju dobar plodored, Akris će odraditi svoje. Drugo tretiranje provedeno je u fazi 4 do 5 listova, 19.05.2015., sa herbicidom Klevin 40 SC, Cambio herbicidom te uz dodatak Dash HC okvašivača. Ilinčić navodi kako je tretiranje kukuruza poslije sjetve, a prije nicanja, bitan, jer je kukuruz osjetljiv kada starta, za razliku od soje i pšenice koje su čvršće.

Nakon predstavljanja i brojnih korisnih savjeta, uslijedilo je i ugodno druženje, uz ukusni ručak te tamburaški sastav!

Za dodatne informacije i savjete javite se BASF stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata. Ispod teksta također ćete pronaći i fotogaleriju sa BASF-ovog Dana polja!


Fotoprilog


Tagovi

BASF Dan polja Slakovci Felix d.o.o. Siniša Ilinčić Zaštitna sredstva Zaštita soje Zaštita kukuruza Zaštita pšenice Corum Dash okvašivač Cambio Kelvina


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]