Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 16.06.2020. 09:00

Velike padavine dovele do poleganja ozimih useva

Kod ozimih useva, došlo je do poleganja, što je svakako nepoželjna pojava u periodu kada se očekuje početak žetve za oko dve nedelje. Sigurno je da će žetva na navedenim parcelama biti otežana i može dovesti do većih gubitaka zrna, ističe Suzana Nešković, stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe u Kragujevcu.

Foto: JumpStory
  • 162
  • 22
  • 0

Kako smo pisali početkom meseca, otporna šećerna repa na nedostatak vlage odolevala je vremenskim neprilikama. U tom periodu, prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka, ostalim ratarskim kulturama nedostajalo je minimalno 50 litara kiše po kvadratnom metru. Međutim, u na teritoriji Kragujevca se tokom protekle sedmice javio suprotan problem.

Prema podacima RHMZ, na području grada Kragujevca i u okolini tokom protekle sedmice za samo 24h, palo je ukupno oko 83 mm padavina.

Kakvom rodu mogu da se nadaju ratari ove godine?

Po običaju, pljuskovi su bili većeg ili manjeg intenziteta širom šumadijskog regiona, navodi Suzana Nešković, stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe u Kragujevcu.

Pojava bujica ugrožava ozima strna žita

Prevelika količina atmosferskih padavina u kratkom vremenskom periodu, dovela je do pojave manjih ili većih bujica na poljoprivrednim površinama, ali i do ležanja vode na nižim kotama. Ovakva situacija otežava i ugrožava dalji razvoj ratarskih useva, posebno ozima strna žita, ali naravno i jare okopavine.

Kod ozimih useva, došlo je do poleganja, što je svakako nepoželjna pojava u periodu kada se očekuje početak žetve za oko dve nedelje. Sigurno je da će žetva na navedenim parcelama biti otežana i može dovesti do većih gubitaka zrna.

Sprečite poleganje u usevima strnih žita primenom regulatora rasta

Kod jarih okopavina, sporadično se susreću oštećenja na usevima. Parcele sa kojih se voda nije povukla, u narednim danima trebalo bi redovno da se obilaze kao i da se preduzmu neophodne, raspoložive mere za odvođenje suvišne vode.

Duži 'boravak' u vodi može da dovede do gušenja useva

Suvišna voda dovodi do rasplinjavanja zemljišta i poremećaja vodno-vazdušnog režima. Dužim trajanjem može da dovede do gušenja biljaka zbog nedostatka kiseonika, posebno što padavine nisu prestale ni tokom narednog dana, objašnjava Neškovićeva.

Ležanje vode utiče na dalji nastavak normalnog metabolizma, rasta i razvoja koji mogu biti prekinuti jer nema usvajanja hraniva. Duži 'boravak' u vodi može da dovede i do ugušenja useva.

Ručno prokopavanje kanalčića umesto mehanizacije

S obzirom na prekvašenost zemljišta, ne preporučuje se ulazak mehanizacijom. Suvišna voda se odvodi prokopavanjem kanalčića ručno. Ukoliko je bilo znatno manje padavina i ležanje vode je sporadično, u skladu sa stanjem zemljišta, može da se koristiti jednobrazni plug kojim bi se išlo ka najnižim tačkama parcele, ili prema već postojećim kanalima za odvodnjavanje.

Za jare useve je neohodno pratiti i preduzeti sve mere zaštite ukoliko je došlo do mehaničkih oštećenja gajenih biljaka, zaključuje stručnjak za ratarstvo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Padavine Ratarski usevi Ozima strna žita Jare okopavine Bujice Prokopavanje kanalčića Suzana Nešković PSSS Kragujevac


Autorka

Mina Erić

Više [+]

Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]