Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva uljarica
  • 26.09.2015. 16:50

Velike količine uljarica odlaze van granica RH?

Sucokret se nekada izvozio i na tržište Mađarske i Srbije, gdje se uslužno dorađivao i vraćao kao gotov proizvod. Danas potičemo proizvodnju koji se dorađuje u domaćim kapacitetima. Ili ipak ne?

  • 706
  • 95
  • 0

Pred čepinskom uljarom proteklog tjedna nije bilo velikih gužvi. Kako je temperatura i tijekom rujna dosezala 35°C, ne bi bilo nimalo bajno čekati u koloni na istovar robe, Navodno i ove godine, velike količine suncokreta odlaze van granica Hrvatske. Otkupljivači nisu izlazili s otkupnom cijenom sve do kraja. Sve je ostalo na špekulacijama pa se tako cijena kretala od 2,10 do 2,35 kn po kilogranu soje i 2,30 do 2,50 kn po kilogramu suncokreta.

I suncokret je od viška sunca zaboljela glava

"I suncokret je ove godine od viška sunca zaboljela glava. Suncokret nije toliko otporan na sušu kako se govori, iako će on najbolje amortizirati negativne posljedice suše", govori oplemenjivač s Poljoprivrednog instituta Osijek, Anto Mijić. Bit će, kažu stručnjaci, i kod suncokreta smanjenja prinosa uslijed suše, kao i kod drugih kultura, ali će kod njega efekti biti najblaži.

Soja najveći gubitnik sezone

Gdje nije primijenjena optimana agrotehnika, štete će biti i do 20%. No, soja je najveći gubitnik sa prinosima manjim i do 70%. Pojavili su se i bolesti i štetnici. Površine su pod sojom povećane pa će sniženi urodi ipak biti kompenzirani. Povećanje površina pod sojom i do 40% rezultat je novog sustava izravnih plaćanja, stabilnosti cijena otkupa i traženosti sojinih proizvoda te neposijanosti ozimim usjevima jesenas zbog nepovoljnih uvjeta.

Dodana vrijednost suncokreta ostaje u RH

Suncokret je zasijan na uobičajenih 35 tisuća hektara, a nekad smo ga sijali na 50 tisuća. Prinosi suncokreta prema najnovijim podacima su od 2,8 do tri tone po hektaru. Uljara u Čepinu pokazala je interes za otkupom svog domaćeg suncokreta. "Sucokret se nekada izvozio i na tržište Mađarske i Srbije, gdje se uslužno dorađivao i vraćao kao gotov proizvod, a izrazito je ekonomski isplativ. Danas potičemo proizvodnju koji se dorađuje u domaćim kapacitetima, tako da pozdravljamo inicijativu Žita da otkupi sav urod od 100 tisuća tona sunockreta. Dodana vrijednost tako ostaje u granicama RH", kaže Ernest Nad iz HGK.


Tagovi

Ernest Nad HGK Žetva suncokreta Prodaja soje Anto Mijić PIO Čepinska uljara Stabilnost cijena Izravna plaćanja Izvoz Tržište Mađarske Srbija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.