Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 14.09.2013. 10:00

Većim prinosima do veće zarade

Prosječni prinosi šećerne repe bit će oko 51 do 52 tone po hektaru, a digestija 14,5 posto.

Foto: RGBStock.com
  • 620
  • 56
  • 0

Ovogodišnja 67. kampanja proizvodnje šećera u županjskoj Sladorani započet će 20. rujna, a prema očekivanjima čelnih ljudi te domaće tvornice šećera tijekom kampanje, Sladorana bi trebala proizvesti nešto više od 67.000 tona šećera. Rečeno je to na manifestaciji Dan polja šećerne repe koja je u organizaciji Sladorane održana u Vinkovcima na pokusnom polju u vlasništvu kooperanta Nikole Bure.

Prema riječima direktora Sirovinske službe Sladorane Ive Rešića, prosječni prinosi bit će oko 51 do 52 tone po hektaru, a digestija 14,5 posto.

"Mi smo vam na raspolaganju i nastojat ćemo vam kroz razne mjere pomoći smanjiti troškove i povećati proizvodnju kako biste ostvarili što veću zaradu", rekao je Rešić dodajući kako će otkupna cijena repe za iduću godinu biti niža od ovogodišnjih 340 kuna i iznosit će 300 kuna za tonu na bazi digestije od 16 posto.

"Inače, otkupna cijena repe u EU iznosi tridesetak eura, što znači da će županjska i virovitička šećerana ponovno plaćati iznadprosječnu cijenu. No, treba napomenuti i to kako su u europskim zemljama mnogo veći prinosi i upravo je glavni cilj grupacije Viro-Sladorana angažiranjem stručnjaka pomoći proizvođačima kako bi povećali prinose i kvalitetu repe", napomenuo je Rešić.

Predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović iznio je mišljenje da, ako se povećaju prinosi na 70 i više tona po hektaru, a istodobno podigne kvaliteta repe i poveća digestija, proizvođači će uz cijenu od 300 kuna moći još bolje zaraditi. "Dakle, moramo težiti kvaliteti i povećanju prinosa", zaključio je Burilović.

Dodao je kako je u sirovinskom području Sladorane proljetos šećerna repa posijana na površini od 8 200 hektara i prinos je bolji nego lani i bit će dovoljan kako bi ispunio kvotu koju je županjska Sladorana dobila za ovu godinu od EU, nakon ulaska Hrvatske u Uniju. Riječ je, da podsjetimo o dodijeljenih 67.507 tona šećera od ukupno 193 tisuće tona, koliko je pravo hrvatskih šećerana na proizvodnju u EU.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sladorana Dan polja Prinos Digestija Ivo Rešić Luka Burilović Otkupna cijena Viro


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.