Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 15.05.2021. 12:00

Vaši: U maju najviše ugrožene strnine, korisni insekti mogu pomoći

U našim agroklimatskim uslovima najveća oštećenja prave ovsena (zobena) vaš ili velika žitna (Sitobion avenae) i sremzina lisna vaš (Rhopalosiphum padi), koja je i najčešći vektor virusa.

Foto: Vedran Stapić
  • 140
  • 9
  • 0

Tokom nekoliko poslednjih godina sve je češća pojava lisnih vaši i na strnim žitima. Ranije su se ovi štetni insekti u ratarskim usevima javljali znatno ređe i to obično na onim parcelama koje su bile u blizini zakorovljenog i neobrađenog zemljišta, kao što su kanali ili šume. 

Međutim, porast njihove brojnosti evidentan je na svim područjima gde se gaje ratarske biljke. Prema rečima Radmile Pašić, iz PSSRS, veliki broj vaši (Aphididae) kreću naseljavati i tek iznikle biljke još u jesen, da bi tokom proleća naredne sezone, obično u drugoj polovini aprila, bili zahvaćeni kompletni usevi, uključujući pri tom i klas, što je veoma zabrinjavajuće. 

Pri tom štetočina svoj pun potencijal i brojnost ostvaruje krajem maja i početkom juna, a gubitke koje uzrokuje mogu biti direktni, indirektni ili dvojaki. 

Direktna oštećenja su proizvod sisanja biljnih sokova, što vodi do sporijeg rasta i metaboličkih procesa. Ako se u velikom broju nađu na klasovima tokom faze mlečne ili mlečno - voštane zrelosti zrna, onda ona ostaju smežurana i štura i tako automatski dolazi do lošijeg kvaliteta i kvantiteta prinosa, objašnjava Pašić.

Opasni prenosnici viroza

Ipak, indirektne štete znatno su ozbiljnije iz razloga što su lisne vaši i prenosioci raznih viroza. Štete se ispoljavaju kasno tokom jesenjeg perioda, ali češće je to na proleće naredne sezone. 

Zaraženi usevi su znatno manji od zdravih, imaju nakostrešeno lišće pa čitava biljka ima izgled ježa. Takođe, obolelo žito ne klasa, a sa vremenom se osuši i skroz propada. Bolest je još poznata pod nazivom žuta patuljavost ječma (Barley Yellow Dwarf Luteovirus) i kao takva je najštetnija virusna bolest strnina iz familije Poaceae. Prisutna je na pšenici i ječmu, mada najviše gubitaka uzrokuje na ječmu, što je posebno izraženo tokom toplih jeseni i blagih zima jer vaši tada uspešno prezimljavaju. 

Lisne vaši kontrolišite pomoću biljaka, insekata i ptica

U našim agroklimatskim uslovima najveća oštećenja pričinjavaju ovsena (zobena) vaš ili velika žitna (Sitobion avenae) i sremzina lisna vaš (Rhopalosiphum padi), koja je i najčešći vektor virusa i tamno je zelene boje, čije se kolonije nalaze na klasu. I velika žitna vaš naseljava klas, s tim što je ona narandžaste i zelene boje, a kada joj je brojnost velika, može se zapaziti i na osju. 

Korisni insekti i česte kiše

U borbi protiv ovih štetočina, savet je primenjivati pre svega biološke mere zaštite pa tek onda hemijske, ukoliko je to potrebno. Pomenute metode posebno su efikasne kada se insekti prenamnože. Tada se u njihove kolonije naseljavaju predatori, odnosno, korisni insekti koji su im prirodni neprijatelji i za vrlo kratko vreme znatno smanje brojnost vaši na tolerantan nivo. Neki od njih su bubamare (Coccinellidae), kako odrasli insekti tako i larve, zatim osolike muve (Syrphidae), kao i mrežokrilci iz roda Chrysopa.

Pored korisnih insekata, smanjenju brojnosti štetočina doprinose i česte i intenzivne padavine

Kada je reč o hemijskim načinima zaštite, oni su efikasniji i daju bolje rezultate, ali se na taj način uništavaju i korisni insekti pa se iz tog razloga ne preporučuju ili ako se ipak sprovode, voditi računa o vremenu primene. 

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Uspešna zaštita postiže se preparatima na bazi dimetoata, cipermetrina, bifentrina, deltametrina, fenitrotiona, fentiona i drugih koji su kod nas registrovani za tretiranje vaši u dozama koje proizvođači preporučuju.

"Moja preporuka je, takođe, pravilno rukovanje sa ispražnjenom ambalažom i njeno skladištenje, odnosno odlaganje u skladu sa preporukama sa deklaracije. Pored toga voditi evidenciju o tretiranju useva u skladu s važećim propisima", napominje Radmila Pašić


Tagovi

Lisne vaši Vektori virusa Zakorovljene parcele Radmila Pašić Velika žitna vaš Žuta patuljavost ječma Korisni insekti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.