Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika
  • 24.04.2022. 07:30

Valjanje zemljišta ima prednosti, ali i mane

Valjanje ima mnogo prednosti, ali ako ne odaberemo pravi tip valjka, termin i brzinu možemo napraviti više štete nego koristi.

Foto: Depositphoto/Allexxandar
  • 1.980
  • 137
  • 0

Valjanje zemljišta je poljoprivredna operacija koja se često izostavlja. Može da se koristi u rano proleće na ozimim usevima gde je došlo do "podlubljivanja", odnosno izdizanja površinskog sloja zemljišta čupanja biljčica usled čega ostanu u vazduhu. Takođe i za predsetvenu pripremu zemljišta, valjanje posle setve kao i biljnih ostataka. Deluje se na sloj zemljišta na dubini od 15 do 20 cm, što zavisi od prečnika i težine valjka kao i brzine kretanja vučnog vozila.

Za obavljanje ove operacije se koriste valjci različite izvedbe i namene. Obično ih delimo na one ravne i hrapave površine, jednodelne i višedelne te prema težini. Svaki od njih može doći u različitim kombinacijama i prilagođen je nameni, karakteristikama zemljišta, kulturi kod koje se primenjuje.

Tipovi valjaka

Svaki ima osnovne delove: radni element (valjak), ram, vučnu rudu, točak i hidraulični podsistem.

U zavisnosti od potrebne obrade zemljišta postoji više tipova radnih elemenata koje biramo prema našim potrebama. Najčešći tipovi u poljoprivrednoj proizvodnji su: glatki, rebrasti, zvezdasti, kembridž, kroskil valjak i paker.

Prednosti valjanja zemljišta

Valjanje pre setve će dodatno izravnati setvenu površinu. Neće biti neravnina, gruda zemlje ili kamenja, a što bi moglo negativno da deluje na mehanizaciju i poljoprivredne operacije koje će se primenjivati tokom vegetacije i žetve. Cilj njegove primene je da se posle setve ostvari što bolji kontakt semena i zemlje zbog osiguranja boljeg i bržeg klijanja. To je posebno važno kada sejemo sitno i malo seme. Istiskuju se vazdušni džepovi iz površinskog sloja. Poboljšava se vodno-vazdušni režim setvene površine.

Ono semenu obezbeđuje podlogu za klijanje i nicanje, sprečava ispiranje i odnošenje kod padavina. Ovo je od izuzetne važnosti za vrlo sitno i lagano seme, kao što je seme raznih trava, lucerke, repice i lana. 

Pre valjanja uzmite u obzir što više parametara (Foto: R. Prusina)

Dakle, ono se preporučuje ako je površinski sloj zemlje suv i ako se ne predviđaju padavine u danima nakon setve, a što je posebno važno na laganim zemljištima. Ovom merom je moguće smanjiti i negativne efekte prevelike dubine setve što se dešava ako je zemljište neposredno pre setve duboko razrahljeno bez zbijanja površinskog sloja.

Mane valjanja zemljišta

Na pozitivne rezultate deluje nekoliko faktora: vremenske prilike, vlažnost zemljišta, izbor valjka, pravilna primena, brzina kretanja i kombinovanje sa ostalim oruđima.

Kod izvođenja ove operacije je od izuzetne važnosti odabir pravog termina i stanja u kome se nalazi zemljište. Ako se obavlja na prevlažnoj zemlji i s preteškim valjcima dolazi do zbijanja zemljišta. Takođe, ono se nikako ne isplati kod teškog zemljišta pre očekivanih obilnih kiša jer se nakon toga može očekivati jaka pokorica na površini koja će dodatno sprečiti nicanje. Tada je bolje pričekati da se tlo prosuši i valjati pre očekivanih visokih temperatura.

Lažna setva umesto herbicida: kada i kako se obavlja?

Takođe, nije efikasno na jako dreniranim zemljištima. Neće uzrokovati gubitke u prinosu, ali od njega neće biti mnogo koristi dok je trošak u vreme skupog goriva veliki. 

Brzina pri izvođenju mora biti prilagođena. Najbolje je da se obavi istovremeno kada i setva. Zbog toga je praktična upotreba kombinovanih mašina koji u jednom prohodu obavljaju više operacija. Kod modernih sejalica, kod kojih se seme seje direktno u zemljište valjanje se može izostaviti. 


Tagovi

Valjanje zemlje Kroskil valjak Paker valjak Prednosti Mane Setveni radovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]