Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 14.08.2021. 12:00

Väderstad "Tempo V12" obezbeđuje preciznu i sigurnu setvu

Ova mašina izuzetno dobro kopira teren, otvara i zatvara brazde. Njom obrađuju černozem, tip zemljišta koji, bez obzira na visok sadržaj humusa, nije jednostavan, posebno za direktnu setvu.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 1.059
  • 447
  • 0

"Čenej Agrar" iz Novog Sada među prvim je firmama na srpskom tržištu u kojoj su se našle mašine kompanije Väderstad, a od prošle godine u kolekciji priključne mehanizacije je i sejalica Tempo V12. Odlikuju je preciznost, električni pogon koji, putem kompjutera, omogućava razne varijacije prilikom setve, a dobija se izuzetno dobar sklop i raspored biljaka koje sejalica polaže na istu dubinu. Od drugih je posebno izdvaja brzina setve.

"Kukuruz smo sejali, verovali ili ne, 15 km/h. U početku smo bili sumnjičavi oko toga da li ćemo dobiti željeni broj biljaka i raspored, jer je ranije važilo pravilo da što sporije idete imate bolji sklop. Ova sejalica pri toj brzini je dala onaj idealan. Mi smo sa njom u toku dana uspevali da sejemo kukuruz na 55 do 60 hektara", kaže direktor "Čenej Agrara" Miroslav Vlaović i dodaje da kada rade soju ostvaruju brzinu od 11 km/h, odnosno oko 35 do 40 hektara dnevnu setvu.

Upucava seme direktno u vlažno zemljište

Takođe, ova mašina izuzetno dobro kopira teren, otvara i zatvara brazde. Njom obrađuju černozem, tip zemljišta koji, bez obzira na visok sadržaj humusa, nije jednostavan, posebno za direktnu setvu. Ali, sejalica ima podpritisak i nadpritisak, upucava seme direktno u vlažno zemljište, a nicanje biljaka je, primećuju, za nekoliko procenata bolje u odnosu na one koje su posejane drugim sejalicama.

Kukuruz sejali na 15 km/h, kaže Vlaović

"Ranije smo radili sa sejalicama koje nisu upucavale seme u vlagu, te ono ostane u tom vazdušnom čepu i klica krene da niče i osuši se. Kod ove sejalice to nije tako. Nicanje je sada bolje za tri do četiri odsto."

Sve urađeno za nekoliko sati

Sejalica ne zahteva posebno održavanje, a potrebno je imati traktor od 150 do 200 konjskih snaga.

"Veoma lako se prebaci sa osam na 12 redi, kada hoćemo da radimo posle kukuruza setvu soje ili obrnuto, u roku od nekoliko sati prebacimo da bude sa osam redi sa 70 cm na 12 redi sa 50 cm. U četiri do pet sati to uradimo", kaže naš sagovornik.

Do sada ova firma nije imala problema sa sejalicom, kvarova nije bilo, a do danas je posejala više od 1.000 hektara zemlje.

Detaljnije možete pogledati u Agroklub prilogu:


Tagovi

Väderstad Miroslav Vlaović Tempo V12 Setva kukuruza Setva soje Upucavanje semena Čenej Agrar


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao