Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PMT
  • 19.07.2016. 09:00

Vaderstad Tempo upucava sjeme u tlo!

Otkrivamo što donosi i kako radi power shoot tehnologija sjetve!

  • 3.889
  • 410
  • 0

Prvi puta smo ju još tamo negdje prije pet godina sreli na sajmu Agrinova u blizini Pariza upravo u društvu Adama Dominkovića - predstavnika Vaderstada u Hrvatskoj.

Gledali smo ju tada doista sa strahopoštovanjem. Tempo sijačica ubrzo je stigla i u Hrvatsku. Gledali smo je u sjetvi raznih kultura. Prije nekoliko dana na poljima kod Osijeka predstavljena je Tempo šestoredna sijačica u kombinaciji s velikim spremnikom gnojiva od 1.250 litara. Inače je kod osmoredne sijačice taj spremnik gnojiva kapaciteta 1.700 litara, a puni se jumbo vrećama. Ovu prezentaciju radili su s Valtrom N serije.

U pravilu je maksimalni pritisak nekih 325 kilograma po svakom redu i to onda u pravilu znači sjetvu bez problema. "Što da kažem, da moramo sijati u leniju, sijali bi i u nju", objasnio tu snagu sjetve Adam Dominković.

Što čini srce Tempa?

Sjetveno kućište je ono što je najbolje izvedeno. Prikazao nam je i rad u tom kućištu kada se zaustavi dovod zraka i ispucava sjeme. To se inače zove Gilstring sijaće kućište i ono je u biti srce Tempa i ono omogućava sijačici nevjerojatan rad u gotovo svim uvjetima.

Na ovom monitoru u kabini se sve prati

Sijaće kućište ima veliku točnost i pri visokim brzinama u kombinaciji sa minimalnom osjetljivošću na vibracije i padine. Tajna postizanja toga je u kontroli kretanja sjemena od spremnika do samog ulaska u tlo. To se radi ispucavanjem sjemena kroz kratku sijaću cijev. Tu tehniku nazivamo Power Shoot, kaže Dominković pokazujući rastvoreno kućište okupljenim poljoprivrednicima.

Istaknuo je i da sjeme od sjetvenog aparata pa do ulaska u zemlju putuje brzinom od 40 do 50 kilometara na sat. A to je ono što nama osigurava preciznost sjetve pri velikim brzinama. Primjerice, kaže Dominković, standardna sijačica ima princip slobodnog pada i obično su šire cijevi i sjeme će, ovisno o kretanju traktora, padinama i turbulencijama, udarati o cijev lijevo desno, dok mi ovdje kod ove sijačice precizno ispucavamo bez obzira na druge parametre.

Gilstring sijaće kućište

Visoka preciznost sjetve

Tri skidača viška sjemena ostavljaju samo jedno zrno na ploči. Metalni zaštitnik osigurava da višak sjemena sa skidača ne ulazi u cijev. Kotač smješten u komori blokira prolaz zraka kroz rupu na sjetvenoj ploči, i sjeme nošeno strujom zraka odlazi u sijaću cijev. Izlaskom iz sjetvenog uređaja sjeme prolazi senzor koji mjeri udaljenost između dva sjemena. Sjeme nošeno brzom strujom zraka dolazio do tla, što omogućava visoku preciznost.

Nastavkom rotiranja sjetvenog uređaja rupa na sjetvenoj ploči se čisti od ostataka nečistoća i spremna je za prihvat novog zrna. Gumeni kotač smješten neposredno iza cijevi zaustavlja zrno i stiska ga u zemlju, smanjujući odbijanje zrna. Testiranjem u laboratoriju utvrđena je preciznost sjetve u odnosu na druge sijačice. Sjetveni uređaj pogonjen je elektro motorom tako da se može idividualno isključivati. Električni pogon također omogućuje laku kalibraciju i podešavanje tijekom sjetve. Kontrola sjetve i greške su vidljive na monitoru u kabini traktora, gdje su inače vidljivi i drugi parametri kao što su posijani hektari, brzina ventilatora, podešavanje sijačice, alarmi, marker i drugo, što nam je Dominković pokazao i na licu mjesta.

Spremište za gnojivo

Sijačica je opremljena vlastitim izvorom struje, alternatorom, čime se omogućuje podešavanje norme sjetve iz kabine, a moguće je podešavanje tijekom sjetve. Isto tako postoji mogućnost isključivanja pojedinog sijaćeg tijela, i važno je istaknuti da nema proklizavanja pogonskog kotača, a nema održavanja prijenosa jer on je lančani. Elektromotor je smješten u središtu sijaćeg tijela, zaštićen brtvom i nema prijenosa. Spremnik sjemena je kapaciteta 70 litara. Spremnik za mikrogranulate je 17 litara, s individualnim električnim pogonom.

Valtra N134 Verso

Iako nismo sijali jer se u ovo doba godine nema što sijati, važno je reći i nešto o traktoru koji je radio s tom sijačicom. Radi se o traktoru Valtra N4 serije, točnije Valtra N134 Verso, Novi Valtra Versu traktori se baziraju na dokazanoj, visoko kvalitetnoj Valtra tehnologiji koju su sada odveli na novu razinu. Željeli su stvoriti nešto toliko snažno i intuitivno da poljoprivrednik ima kompletnu kontrolu svoje produktivnosti. Inače, Versu traktori T i N serije koriste zadnju riječ tehnologije powershift transmisije na tržištu. Ustvari, to je više od samo vrhunske powershift transmisije. To je budućnost powershift transmisije.

Jednostavnost korištenja za korisnika i poznata Valtrina ergonomija su neusporedivi s bilo kojim drugim traktorom na tržištu. Novi traktori nude najlakše iskoristivu automatsku powershift transmisiju na tržištu, efikasnu univerzalnost i izvrsne mogućnosti hidraulike. Novi motori s visokim momentom sile te jednostavnost korištenja traktora u prostranoj kabini kao rezultat daju traktor za visoku produktivnost.


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Vaderstad Fendt Otok PMT Dominković Konjske snage Novosel Tona Bučanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner