Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 17.05.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Väderstad mehanizacija za kvalitetne radove i značajne uštede

Porodica Šinković iz Bečeja se 2017. okrenula redukovanoj obradi zemljišta i tada su se odlučili za Väderstad poljoprivrednu mehanizaciju, kojom su dobili preciznost i tačnost prilikom setve, kvalitetnu obradu zemljišta i uštedu na vremenu i novcu.

Foto: Väderstad d.o.o
  • 950
  • 191
  • 0

Firma "Agroprodukt-Šinković“ iz Bečeja nadaleko je poznata po uzgoju živine, kako kod nas, tako i u svetu. Glavna proizvodnja im je bazirana na roditeljskom jatu i jednodnevnim pilićima, a pored toga se bave i ratarstvom. Površine koje obrađuju variraju od 400 do 800 hektara, u zavisnosti od toga koje površine državne zemlje dobiju na osnovu zakupa. Pre dve godine, porodica je otvorila još jednu firmu "For seed“, koja radi sa kooperacijom.

Porodica Šinković se 2017. okrenula redukovanoj obradi zemljišta i tada su odlučili da daju šansu Väderstad poljoprivrednoj mehanizaciji.

"U jesen ne oremo, ne koristimo gruber, već samo kratku tanjiraču na dubini od pet centimetara. Tražili smo mašine koje mogu da ispune naše zahteve u datim uslovima i da nam pruži kvalitet. Zato smo se opredelili za Vaderštad", kaže Aron Šinković, vlasnik firme "For seed“ i poljoprivredni menadžer u firmi "Agroprodukt Šinković“, pa dalje navodi:

"Prva mašina nam je stigla 2018. godine kada smo nabavili Rapid žitnu sejalicu. Glavne kulture su nam kukuruz, soja, pšenica i suncokret. Pored toga, kako bismo sačuvali zemlju, sejemo pokrivne useve nakon skidanja jesenjih useva - soje ili kukuruza."

Rapid žitna sejalica (Foto: Väderstad d.o.o)

"Uglavnom je reč o izmrzavajućim miksevima, koji na proleće izmrzavaju i tada sejemo prolećne kulture. Jesenje žito, ječam i uljanu repicu radimo sa Väderstad Rapid sejalicom. Sa njom na godišnjem nivou posejemo od 300 do 400 hektara, kako za nas, tako i uslužno“, objašnjava Šinković.

Rapid žitna sejalica pogodna za direktnu setvu

Karakteristike Rapid žitne sejalice, širine tri metara, ogledaju se u tome što su napred postavljena dva reda kratke tanjirače, koja priprema zemlju za setvu. Zatim sledi red diskova, nameštenih između reda semena, koji ubacuju veštačko đubrivo. Iza diskova za đubrivo se nalaze i dva reda diskova koji služe za setvu. Sejalica je opremljena i kontaktnim točkom koji služi kao valjak.

"Velika prednost Rapid žitne sejalice je ta da paralelno sa setvom, može da radi i đubrenje zemljišta sa veštakom. Imamo jedan rezervoar za seme i za veštak. U sredini postoji zid pomoću kojeg možemo da regulišemo količinu semena i đubriva. Mi to namestimo tako da se otprilike u isto vreme isprazni veštak i seme, tako da u isto vreme tankujemo mašinu“, kaže Aron.

Rapid žitna sejalica veoma je učinkovita i pri većim brzinama od čak 16 km/h, objašnjava naš sagovornik i dodaje da radnu brzinu jednim delom diktira i jačina traktora.

"Ova sejalica može da se koristi za direktnu setvu, jer u jednom prohodu obrađuje zemlju, đubri i seje. Izuzetno smo zadovoljni efikasnošću Rapid žitne sejalice. Zajedno sa semenom i veštačkim đubrivom u nju se može staviti oko tri do 3,5 tone materijala, dok je sama mašina teška oko četiri do pet tona. Moja preporuka je da se koristi sa traktorom minimalne jačine 150 konjskih snaga, pa do 200 KS, to je sasvim dovoljno“, kaže Šinković.

Ova sejalica se koristi za direktnu setvu 

Tempo T6-7 sejalica za varijabilnu setvu

Poučeni prethodnim iskustvom, Šinkovići su prošle godine kupili Tempo sejalicu T6-7, sa ciljem da je koriste za varijabilnu setvu i da dobiju preciznost kakvu su tražili.

Kada nam je stigla Tempo T6-7 sejalica, nismo morali da otvorimo posebnu licencu za mašinu, već smo je koristili na osnovu fabričkih podešavanja zajedno sa navigacijom. Sa druge strane, više od 400 kilograma gura po redovima bez ikakvih problema, čak i na letnjem putu može da seje", kaže Šinković, navodeći prednosti mašine iz njihovog iskustva.

"Nama je to veoma važno jer radimo plitku obradu. Posle pokrivenih useva, na proleće sejemo direktno sa Tempo sejalicom. Uslovi u kojima mi sejemo zahtevaju da mašina poseduje veliki pritisak. Što se tiče tačnosti sejanja, po hektaru, po biljki, to je fenomenalno."

Tempo sejalica u akciji

"Mnogo toga bih još mogao da pohvalim, ali sveukupno gledajući kvalitet Väderstad mašina  je najbolji na tržištu. Ono što pružaju njihove mašine, to ne može nijedan konkurentski proizvođač da nam obezbedi. Väderstad je uvek nekoliko koraka ispred ostalih“, objašnjava Šinković i dodaje da je prateći trendove u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije, uvideo da su konkurentski brendovi tek pre dve do tri godine počeli da proizvode mašine kakve je Väderstad proizvodio pre desetak godina, kao što je sejalica sa električnim pogonom.

Radna brzina i do 16 km/h

Porodica Šinković Tempo T6-7 sejalicu koristi za kukuruz, soju, suncokret, a na jesen će probati sa njom da poseju i uljanu repicu, pa Šinković dodaje:

Razmak redova će biti od 45 do 50 centimetara, ne kao kod žitne sejalice. Što se tiče jačine traktora, Tempo T6-7 sejalica ne zahteva tu jačinu traktora kao Rapid žitna sejalica. Dovoljno je da imate 100-110 KS traktor, koji mora biti odgovarajuće težine jer je sejalica teška."

"Mi na njoj imamo dozatore za tečni azot i za tečni starter, tako da više stvari radimo u jednom prohodu i pritom koristimo traktor jačine od 160 do 200 konjskih snaga. Radna brzina sejalice je od 13 do 16 kilometara na sat“, kaže Šinković i dodaje da je Tempo T6-7 sejalica daleko učinkovitija u odnosu na konkurentne sejalice sa osam ili 12 redova, čija je radna brzina od šest do osam kilometara na čas.

Tempo sejalica sa šest redova

Kratka tanjirača Carrier sa novim tipom diskova

Za Šinkoviće jesen je najvažniji period u toku godine, jer tada pripremaju zemljište za setvu. Prilikom obrade koriste kratko tanjiranje, te su se zato pre dve godine odlučili da svoj radni park obogate još jednom Väderstad mašinom - Carrier kratkom tanjiračom.

Svake godine s njom radimo jesenju obradu zemljišta. Tražili smo kvalitetnu i efikasnu mašinu i upravo je Carrier kratka tanjirača odgovorila našim zahtevima. Väderstad je prvi na tržištu izbacio tanjiraču sa novim tipom diskova, koji se zovu CrossCutter", kaže Aron, pa je dalje govorio kako su oni prvi u Srbiji koji su poručili tu mašinu, sa tim diskovima.  

"Koristimo je za jako plitku obradu zemljišta. Carrier kratka tanjirača radnog zahvata pet metara bukvalno seče žetvene ostatke. Inače, na nju namestimo BioDrill, koji koristimo za sejanje sitnog semena, odnosno za pokrivanje useva. Kada vučemo kratku tanjiraču u isto vreme se u zemljište umeša i mešavina semena“, objašnjava naš sagovornik.

Väderstad mehanizacija za unapređenje proizvodnje

Materijali od kojih su izrađene Väderstad poljoprivredne mašine su izuzetnog kvaliteta, a u kombinaciji sa inovativnim tehnologijama izrade, dobijate mašinu koja je laka za održavanje, efikasna i obezbeđuje vam kvalitet i preciznost, objašnjava včasnik firme For seed.

"Za sve ovo vreme nismo ništa menjali i popravljali na mašinama. Pritom, slobodno mogu da kažem da smo otkako koristimo Väderstad mehanizaciju unapredili našu proizvodnju. Dobili smo preciznost i tačnost prilikom setve i nicanja useva, kvalitetnu obradu zemljišta sa jedne, a sa druge strane uštedeli smo na vremenu i gorivu", rekao je naš sagovornik, te se osvrnuo i na obilne padavine koje su ih zadesile u aprilu.

"Kvalitet rada se neminovno odražava na prinose. Moram da kažem da smo ove godine krajem aprila imali obilne kiše i imali smo dva dana da u ritu posejemo 100 hektara. To ne bismo mogli da izvedemo ni sa jednom drugom mašinom, ali zahvaljujući Vederštadu smo za to kratko vreme uspeli i imamo 100 odsto klijavost“, objašnjava Šinković.

Naš sagovornik ističe da u narednom periodu planiraju da od Väderstad mehanizacije nabave i valjak i još jedan BioDrill.


Tagovi

Vaderštad Rapid žitna sejalica Tempo t6-7 sejalica Carrier kratka tanjirača Agroprodukt šinković


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.