Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 25.09.2022. 07:30

Uspešnost setve zavisi od podešenosti sejačice

Loše podešena sejačica može smanjiti prinos i do 50 odsto. Grešku koju napravimo u momentu sejanja i polaganja semena nije moguće kasnije popraviti.

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 228
  • 41
  • 0

Jesen je vreme setve žitarica, a uspešnost tog posla zavisi od podešenosti sejačice. Kako bi što bolje iskoristili optimalne agrotehničke rokove potrebno je podesiti sejačicu na željenu normu sejanja, prilagoditi je semenu i uslovima na parceli.

Kada nije pravilno pripremljena i podešena, može da smanji prinos čak do 50 odsto. Grešku koju napravimo u momentu sejanja i polaganja semena nije moguće kasnije popraviti.

Važan je odabir traktora

Osnovni korak je odabir odgovarajućeg traktora koji će svojom snagom i hidraulikom osigurati lako dizanje i spuštanje sejalice.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena setva semena kako bi dobili optimalan sklop biljaka na površini.

Napravite test

Svaka sejačica ima uputstvo za rad i regulisanje setvene količine. Međutim, to samo olakšava rad, jer se moramo prilagoditi semenu i situaciji na parceli. Seme iste sorte može imati različitu veličinu i krupnoću, a na njegove karakterstike prilikom setve deluju i dodata dezinfekciona sredstva.

Potrebna količina semena se povećava ili smanjuje u skladu sa rezultatima testa. Sejačica treba da pređe 60 m, a pređena dužina se množi sa širinom koju nameravamo da posejemo. Izmeri se količina semena koja se potroši na ovu površinu i preračuna na jedan hektar.

Podešavanje žitne sejačice se može uraditi pomoću točkova koji pokreću mehanizam za sejanje. Odgovarajući traktor će podizati ili spuštati kako bi oslobodio točak za njegovu slobodnu rotaciju. Na osnovu simulacije i dužine točka izračuna se broj okretaja koji je potreban da se pređe 60 m, a dalji proračuni se sprovode kao i na prvi način.

Pre postupka se prostre cerada ili se na izlaze semenskih cevi postave kante koje sakupljaju izbačeno seme kako bi obavili vaganje.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena setva semena (Foto: Depositphotos/hopsalka)

Dobro podešavanje utiče na uspeh setve

Prilikom priključenja, agregacije, potrebno je iznivelisati mašinu, gornju polugu treba samo malo podići prema roto drljači. Ako je pri podizanju mašine ugao strm povećava se opterećenje na zglobovima kardanskog vratila. Podizanje mašine u ovom slučaju se ne odvija paralelno, što negativno utiče na samo odvijanje rada i povećava trošenje. Promenom dužine središnje karike reguliše se nagib oruđa u uzdužnom smeru. Telo drljače treba da bude paralelno sa zemljištem.

Donje karike tokom rada treba slobodno da balansiraju u desnu i levu stranu. Međutim, uređaj u podignutom položaju ne bi se trebalo pomerati sa jedne na drugu stranu.

Prilikom priključivanja sejačice sa rotacionom drljačom treba da vodite računa da ona u svom radnom položaju bude okomita na površinu polja. To je neophodno za pravilan rad mehanizama za doziranje. Podešavanje se gotovo uvek vrši pomoću gornje veze.

Nakon što ste napunili rezervoara semenom, vrši se obavezna probna setva. Potrebno je podesiti ventile, valjak za mešanje, pogon i setvene zavojnice.

Setvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Radna dubina se postavlja što je moguće niže da smanjite potrošnju goriva. Treba smanjiti pritisak u gumama kako bi trag ostao što plići. To može biti problem kod vožnje po putu. U zavisnosti od semena sejačica sa punim bunkerom za seme može da ima težinu četiri tone, što može premašiti ograničenje opterećenja točkova.


Tagovi

Test Setva žitarica Podešavanje sejačice Količina semena Žitna sejačica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]