Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 27.01.2022. 19:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Uljana repica u Sremu pod napadom suve truleži

Piknidi se održavaju u zemljištu do nekoliko godina, a jedna od preventivnih mera je poštovanje plodoreda i korišćenje zdravog semenskog materijala

Foto: RC Sremska Mitrovica
  • 149
  • 21
  • 0

Na sremskim oranicama usevi uljane repice se nalaze u fenofazi osam listova razvijeno (BBCH 18), piše Ružica Mikić na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja ispred regionalnog centra Sremska Mitrovica. 

Vizuelnim pregledom zdravstvenog stanja useva registrovano je prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) na starijim, ali i na nešto mlađim listovima ove važne uljarice. Procenat napadnutih biljka je na nivou 27 odsto. 

"U okviru pega se jasno vide piknidi u kojima se nalaze piknospore koje služe za dalje zaražavanje. Ukoliko dođe do inficiranja stabljike uljane repice, ona se lomi, a biljka propada", pojasnili su na portalu stručnjaci PIS Vojvodine.

Piknidi se održavaju u zemljištu do nekoliko godina, a jedna od preventivnih mera je poštovanje plodoreda i korišćenje zdravog semena, jer se patogen prenosi i sadnim materijalom. 

Prolećna zaštita uljane repice od bolesti fungicidima je obavezna mera ukoliko se očekuje visok prinos.
 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uljana repica Srem Suva Trulež Ružica Mikić Sremska Mitrovica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]