Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 16.07.2021. 07:30

Uljana repica na globalnom tržištu postiže rekordne cijene

Ovoga su tjedna cijene uljane repice u Kanadi porasle za 60 kanadskih dolara na 949 po toni, što je oko 642 eura i predstavlja novi rekord.

Foto: Depositphotos/AlgimantasB
  • 1.013
  • 300
  • 0

Cijene uljane repice naglo rastu, a kako piše agrarheute, okidač su niži prinosi zbog suše kod najvećeg svjetskog izvoznika ove kulture - Kanade te slabija žetva u Europi. Dodatan poticaj je i povećanje cijena biljnih ulja.

Ovoga su tjedna cijene uljane repice u Kanadi porasle za 60 kanadskih dolara na 949 po toni, što je oko 642 eura i predstavlja novi rekord. Naime, od zadnje najniže sredinom lipnja, kada je tona koštala 728 CAD (oko 492 €), porasla je za čak 31 posto, odnosno za 225 CAD (više od 152 eura).

I na europskim je burzama slična situacija. Primjerice na MATIF-u su one porasle za 15 eura na nešto manje od 545 eura po toni, a tako visoke cijene su na toj burzi posljednji puta zabilježene početkom lipnja. Na burzi ICE Canada tona košta 589,39 eura.

Problemi u proizvodnji ove uljarice najuočljiviji su u Kanadi. Ondje su biljke cvjetale baš u vrijeme ekstremnih vrućina zbog čega stručnjaci očekuju štetu na račun prinosa. Oni su za nadolazeću žetvu smanjeni s 2,32 tone po hektaru na 2,24 t/ha. Međutim, proizvodne površine su povećane s 8,85 na 9 milijuna hektara, što bi donekle moglo nadoknaditi gubitke prinosa. Prema tome, ondje bi se žetva mogla smanjiti s 20,5 na 20,2 milijuna tona. Treba spomenuti da su prošle godine tamošnji poljoprivrednici "skinuli" oko 19 mil. t. ove uljarice s površine od 8,3 mil. hektara.

Veća potrošnja od ponude 

Međutim, mnogi analitičari još uvijek sumnjaju u visoku prognozu za ovogodišnju žetvu. Pozivaju se i na oskudnu tržišnu ponudu te potpuno prazna skladišta trgovaca i poljoprivrednika. Zbog stalnih ekstremnih vrućina na sjeverozapadu SAD-a i Kanade, mnogi tržišni promatrači očekuju ozbiljnu štetu na ovoj kulturi.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) trenutno očekuje kanadski izvoz od oko 10,1 milijuna tona nakon 10,5 u prethodnoj godini i daljnje smanjenje zaliha s 1,3 na 1,05 milijuna tona. Treba napomenuti da su prije dvije godine tamošnji poljoprivrednici u svojim silosima u ovo vrijeme još uvijek imali 3,1 milijuna tona repice, što je tri puta više nego ove godine.

USDA je također smanjila prognozu europske žetve ove uljarice sa 17,2 na 17 milijuna tona. Pozadina toga je niži prinos od 3,27 tona po hektaru zbog loših vremenskih prilika. Međutim, Europska komisija procjenjuje da će europska žetva baš iz istog razloga biti znatno slabija od procjene američkog ministarsva te iznositi 16,7 mil. t.

Nadalje, Amerikanci procjenjuju europsku potrošnju ove uljarice za novu sezonu na 22,85 milijuna tona, što je više od prošle godine. Da bi se osigurala ta količina potreban je uvoz od 6,45 milijuna tona, a kako bi se to i zadovoljilo, bit će potreban veći uvoz iz Ukrajine gdje se trenutno očekuju dobri prinosi od 3,1 milijuna tona nakon lanjiski 2,75 mi. t.

Još uvijek nije poznato koliko će repice uvesti Kina, a USDA procjenjuje količine od 2,8 milijuna tona, što je manje od prošlogodišnjih 3,2 milijuna. Tamošnja proizvodnja bit će oko 14 mil. t., a potrošnja nešto ispod 17 mil. t. Prognoza za Japan je oko 2,3 milijuna tona na svjetskom tržištu, no kako u svom izvješću piše USDA, globalna opskrba je oskudna jer se potrošnja povećava na rekordnih 74 mil. t. Stoga se ni zalihe koje su na najnižoj razini u posljednjih pet godina ne oporavljaju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište uljarica Cijene Kanada Suša Zalihe Uljana repica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]