Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 15.05.2021. 09:00

Uljana repica manje bujna zbog suše u vreme setve

Suša u jesenjem periodu svakako izazvala kašnjenje u klijanju i nicanju, što je dovelo do smanjenja bujnosti useva, ukazuje Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 125
  • 59
  • 0

Uljana repica nalazi se trenutno u fazi završetka cvetanja, formiranja ljuski i nalivanja semena. Slika na većini parcela pokazuje da je u dobrom stanju i kondiciji, ali se suša, koja je bila prisutna u vreme setve, ipak odrazila na dalji razvoj, te se očekuje nešto niži prinos.

Nedostatak padavina u tom periodu doveo je do kašnjenja nicanja na parceli Vladana Kapunca iz Vršca.

"Ja sam posejao u optimalnom roku na 46 hektara. Mogu da kažem da sam zadovoljan stanjem, u porastu je, oko 160-170 cm je trenutno, ali se suša odrazila na sklop, neće biti idealan, već je nikla nešto ređe što se tiče gustine", navodi Kapunac.

Tri tone po hektaru

Ocenjuje da će u vreme žetve imati oko tri tone po hektaru, dok o kvalitetu smatra da je još uvek rano govoriti. Ali, je sve uradio kako bi zaštitio svoja polja.

"Ove godine sam prvi put primenio i tretman fungicidom. I vidi se razlika - duže cveta, zdravija je za sada. Sada su nam samo potrebne padavine da bi se zrno nalilo."

Ocenjuje da će u vreme žetve imati oko tri tone po hektaru

Da su kiše u maju mesecu zlata vredne kada je u pitanju nalivanje ozimih useva, u ovom slučaju uljane repice, smatra i Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

"To je možda ključno u ovom delu vegetacije, jer je izuzetno važno da biljka raspolaže dovoljnom količinom vlage kako bi mogla i da usvaja hranljive materije iz zemljišta, posebno azot koji je nosilac prinosa", objašnjava Marjanović Jeromela.

Usevi manje bujni

Ukazuje, takođe, da su usevi manje bujni usled posledica specifičnih klimatskih uslova koji su vladali ove vegetacione sezone.

"Suša u jesenjem periodu svakako je izazvala kašnjenje u klijanju i nicanju. Nakon nešto produženog izlaska iz zime i februarskih mrazeva, imali smo povećane temperature u martu mesecu i ponovno naglo sniženje u aprilu. Sve ovo zajedno dovelo je do smanjenja bujnosti useva."

Zaoravaju uljanu repicu, a cena sve viša - francuski ratari u problemu

Međutim, dobro je što kašnjenje kod uljane repice nije izraženo kao kod ostalih ozimih useva, ukazuje.

"Za sada vidimo da formiranje ljuski teče neometano i da je samo nalivanje semena dobro. Gotovo svi cvetovi su iscvetali na centralnoj grani, nešto cvetova još cveta na bočnim granama", dodaje sagovornica Agrokluba.

Napominje da je kod ove kulture izuzetno važno da se sve operacije sprovedu na vreme, počevši od same setve do prihranjivanja i na kraju zaštite od insekata.

"To je jedan od krucijalnih faktora u proizvodnji uljane repice. Ove godine nismo imali veliki napad glodara i insekata."

Visoke temperature i olujni vetrovi mogu negativno uticati

Međutim, ono što u ovom momentu može da ugrozi proizvodnju je pojava izrazito visokih temperatura.

"Ukoliko do toga dođe, biljka će, u naporu da održi svoju vegetaciju i donese seme, ubrzanije prolaziti nego što je to poželjno i to može dovesti do smanjenja prinosa i sadržaja ulja", objašnjava Marjanović Jeromela.

Olujni vetrovi takođe mogu negativno uticati na ovu kulturu. Dovode do poleganja useva odnosno otvaranja ljuski i prosipanja semena, te nikako nisu poželjni u julu kada je vreme žetve. Osim tih faktora, poželjno bi bilo da, dodaje naša sagovonica, sam proces sazrevanja teče pravilno i postepeno.

Olujni vetrovi takođe mogu negativno uticati na ovu kulturu

"To je bitno da bi proizvođači mogli racionalno da koriste svoje resurse, kako mehanizaciju, tako i ljudstvo i da sama žetva teče uobičajenim pravilom - ječam, uljana repica i onda pšenica, te neće biti preklapanja žetve što se dešava u izuzetno kišnim godinama u junu i julu mesecu."

Savetuje proizvođačima da, pored mehanizacije, odnosno dobro pripremljenog i podešenog kombajna, podese i prikolicu i druga prevozna sredstva kako se seme ne bi izgubilo u toku žetve i prinosa.

Za plasman nema brige

A o ovogodišnjem rodu smatra da je još uvek rano govoriti i procenjivati visinu prinosa. Kada je u pitanju kvalitet, očekuje da će biti zadovoljavajući, a za plasman se, kaže, ne brine.

"Znamo da je uljana repica jedna od važnih sirovina u prerađivačkoj industriji i da je vrlo tražena, kako ovde, tako i u inostranstvu, tako da plasman nikad nije bio problem. Očekujemo i rekordnu cenu koja će proizvođačima opravdati njihov uložen trud", navodi naša sagovornica.

A trenutno se, pod ovom uljaricom, prema podacima Poslovne zajednice za industrijsko bilje, u Srbiji nalazi oko 20.000 hektara.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Prinosi Plasman uljane repice Olujni vetrovi Vladan Kapunac Ana Marjanović Jeromela


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.