Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 30.05.2018. 13:30

Ukrajinski Zavod Kobzarenko stigao u Hrvatsku

Samoutovarna prikolica, ali bi rekli i samoistovarna je kapaciteta 12 i 18 bala, a u ponudi su i pretovarne prikolice velikih kapaciteta i brojnih dodatnih mogućnosti.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.337
  • 372
  • 0

I dok su mnogi ove prikolice promatrali na internetu i specijaliziranim portalima, AgroPMD iz Osijeka već je stupio u akciju i proizvode ove ukrajinske tvrtke, odnosno Zavoda Kobzarenko, doveo u Hrvatsku. Pojedini primjerci ovih perfektnih strojeva mogu se pogledati na njihovu skladištu na osječkoj zaobilaznici kod benzinske stanice Petrol preko puta Metroa. Ima dvije prikolice samoutovarne za bale, kao i dvije pretovarne prikolice.

Samoutovarna prikolica za bale

Kobzarenko Samoutovarne prikolice za bale - PT – 18 kao što je vidljivo na našim fotografijama veoma su prikladne našim poljoprivrednicima. Prvo zato što su pretežito balirke kod nas one koje prave te tzv. okrukle bale. A drugo što nema dovoljno radne snage i vozač traktora doista iz svoje kabine može sam uz pomoć ovakve prikolice utovariti i s njive odnijeti bale. Sam utovara i onda ih uz pomoć specijalnog prijenosa slaže na prikolici. I to 18 komada promjera bale 1,2 – 1,5 m. Utovarne rampe kapaciteta su 400 kg a samo nosivost platforme je 6.000 kg. Sama prikolica teži 2.500 kg, pa je tako napunjena prikolica teška 8.500 kg, a dužina je 10.14 metara. Širine mogu biti od 2.550 – 3.000 mm, a visina 3.920 mm.

Za takvu prikolicu potrebna je snaga traktora od 80 konjskih snaga. Osovine su proizvođača ADR Italija, a kočnice mogu biti pneumatske ili hidraulične. U prikolici su diskovi Pronara iz Poljske, a hidraulični motor je WR-160 i ima Danfos licenca. Pomična utovarna cijev je promjera 50 mm i prednji zid je pomičan prema naprijed te uz pomoć hidrauličnog motora i lanca omogućuje automatski istovar bala, a hidraulično je i držanje bala za utovar. AgroPMD nudi i manji model, onaj za 12 bala i za nju je dovoljan i traktor od 50 konjskih snaga. No, u ponudi je i model kapaciteta 24 bale i maksimalne težine 600 kg.

Samopretovarne prikolice 

U Osijeku Kobzarenko ima na ponudi i pretovarne prikolice PBN – 16. Na skadištu smo zatekli onu volumena 16 m3. No, Zavod Kobzarenko nudi i znatno veće modele. Ovaj PBN 16 kapaciteta je 11.250 kg, dok je težina prikolice 4.750 kg a dugačka je sedam metara i široka 2,5 metra. Visina ove prikolice je 3.38 m, dok je istovarna visina 2.900 mm. Ona ima dvije osovine, ali oni većega kapaciteta je s tri i četiri osovine. Potrebna snaga traktora je 120 KS. Treba malo i pogledati tehničke karakteristike.

Primjerice:

  • učinak 540/1000 okr.min. 3-6 tona / min.
  • promjer transportnog puža 420 mm
  • Kočnice : pneumatske ili hidraulične
  • Osovine ADR Italija ; BPW ( Njemačka )
  • Reduktor Bondoli & Pavesi Italija
  • Spirala puža Bondoli & Pavesi Italija
  • Diskovi Pronar Poljska
  • Vučna kuka fi 40 mm Schamuller Austrija

Oprema je druga priča. Primjerice od raznih senzora, vaga i slično od osnovnog modela moguće je ugraditi raznu opremu i dodatke u vrijednosti i do 50 tisuća eura. Primjerice tenda za pokrivanje, kardan, crijevo  PVC fi 300, hidraulički sklopiv vrh pužnice, hidraulična regulacija brzine pužnice, dodatna pužnica  za utovar sjemena   SHRP-250 / 5,0, Ø 250 mm, dužina 5m i drugo.


Fotoprilog


Tagovi

Zavod Kobzarenko Schamuller Pavesi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]