Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 12.03.2019. 14:00

Ukrajinski ratari do sada izvezli više od 33 megatona žitarica

Ukrajinski proizvođači su od početka sezone u inostranstvo izvezli više od 33 miliona tona žitarica uz to ova zemlja je značajno povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje EU. Cene ruske pšenice nastavljaju da padaju zbog slabe konkurentnosti, dok s druge strane izvoz kukuruza iz Rumunije beleži rast.

Foto: Bigstock/ KoliadzynskaIryna
  • 116
  • 9
  • 0

Ukrajinski ratari su od početka tržišne sezone 2018/19 do 6. marta ove godine izvezli 33,39 miliona tona žitarica i mahunarki. Prema podacima Ministarstva agrarne politike i hrane Ukrajine, poljoprivrednici su izvezli 12,7 miliona tona pšenice, 3,3 miliona tona ječma, 16,8 miliona tona kukuruza i oko 179 hiljada tona brašna. Prema izveštaju resornog ministarstva za aktuelnu tržišnu sezonu prognoziran je izvoz žitarica od 49 miliona tona.

Ukrajina povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU za 1,5 put

Izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlje Evropske unije tokom trogodišnjeg perioda funkcionisanja zone slobodne trgovine povećao se za 1,5 put sa 4,2 milijarde dolara na 6,3 milijardi dolara istakao je direktor Nacionalnog naučnog centra "Institut za agrarnu ekonomiju" (IAE) Nikolaj Puhačov. Prema njegovim rečima, isporuke domaćih poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju u 2018. godini obavljene su, kao i prethodnih godina, uglavnom u sedam zemalja: Španiju, Poljsku, Holandiju, Italiju, Nemačku, Belgiju i Francusku. Ukupan udeo tih zemalja iznosi 80%. Ukrajinski vrhunski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU se odnosi na žitarice i uljarice, masti i naftu, ostatke i otpad.

Rusija: Zalihe pšenice za 31% manje nego lane

Prema podacima ruske Državne službe za statistiku do 1. februara 2019. godine je u ruskim poljoprivrednim, nabavnim i prerađivačkim subjektima bilo dostupno 31,2 miliona tona žitarica. To je za 26% manje nego godinu dana ranije. Zalihe pšenice iznosile su 18,8 megatona što je pad od 30,7% u odnosu na 2018. Kako prenosi UkrAgroConsult, na dan izveštavanja, ruski subjekti za nabavku i obradu su držali sledeće količine žitarica: kukuruz 10,6 miliona tona (- 24,5%),  ječam 15,27 megatona (-14,1%), raž - 435,5 hiljada tona (-25,1%). Prema ažuriranim informacijama ruske Državne službe za statistiku, tokom 2018. godine ta zemlja je sakupila 113,2 miliona tona žitarica i mahunarki 2018. godine.

Rusija očekuje rekordnu žetvu pšenice

Rusko Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će pšenica ove kalendarske godine porasti za minimum 4% na 78 miliona tona. U saopštenju resornog ministarstva se navodi da se pod povoljnim uslovima, ta prognoza može podići na 80 miliona tona. Ministarstvo očekuje da će ukupna žetva žitarica ove godine porasti za 5% na 118 miliona tona. Rast proizvodnje pomoći će da se zadovolji domaća tražnja i poveća izvoz žitarica i njegovih proizvoda. Glavna poljoprivredna izvozna roba u Rusiji je pšenica, a za njom slede ječam i kukuruz.

Izvozne cene ruske pšenice i dalje padaju

Rusko izvozno tržište pšenice i dalje beleži pad cena. Izvozne cene ruske mlinske pšenice su prethodnu sedmicu zatvorile prosečnim padom od 5 do 7 dolara  po metričkoj toni. Cena ruske pšenice sa 12,5% proteina je od februara do danas pala za 17 $/t i trenutno je na najnižem nivou još od decembra prošle godine. Ipak, takvo smanjenje cena još ne čini rusku pšenicu konkurentnijom na izvoznom tržištu. Kako je ranije izvestio UkrAgroConsult, više ne postoji potreba za ograničavanjem ruskog izvoza jer je trenutna situacija na domaćem i izvoznim tržištima već prilično ograničavajuća. Do 1. februara, zalihe pšenice u Rusiji bile su na najnižem trogodišnjem nivou od približno 4,9 miliona metričkih tona.

Izvoz rumunskog kukuruza porastao za 13%

Prema zvaničnim podacima Rumunija je u januaru 2019. godine izvezla 329 hiljada metričkih tona kukuruza. To je za 21% više nego u istom mesecu 2018. godine i 68% više nego u januaru u sezoni 2016/17. UkrAgroConsult prenosi da je 56% izvoza kukuruza iz januara 2019. godine bilo namenjeno zemljama Evropske unije. Glavni kupci su bili Nemačka, Italija i Španija,  dok kada je reč o trećim zemljama glavni uvoznici su bili Egipat i Novi Zeland. 


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Žitarice Brašno Rusija Ukrajina Rumunija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.