Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 25.07.2018. 16:00

Ukrajinski izvoz pšenice blizu rekorda

Ovosezonski izvoz pšenice iz Ukrajine blizu je rekorda ostvarenog prošle sezone. Kada je reč o prilikama na tržištu žitarica treba kazati da je ukrajinska proizvodnja suncokreta u padu, da je proizvodnja sojinog ulja u Rusiji dostigla najviši nivo i da izvoz kukuruza iz Rumunije polako raste.

Foto: Flickr / Jaume Escofet
  • 298
  • 21
  • 0

I ove sezone je u junu tradicionalno zabeležio usporavanje izvoza pšenice iz Ukrajine jer je u inostranstvo isporučeno 842 hiljada tona, odnosno 17% manje nego u maju kada je Ukrajina izvezla milion tona te žitarice, ali je uprkos tome izvezeno 34% više nego u istom mesecu 2017. godine. Rezultati izvoza pšenice, u sezoni 2017/18, bili su nešto niži nego prethodne sezone i iznosili oko 17,2 miliona tona, za 1,6% manje nego prošle sezone kada je Ukrajina u inistranstvo isporučila 17,5 megatona te žitarice.

EU i dalje najstabilnije tržište za ukrajinsku pšenicu

Neke promene desile su se i kada je reč o rasponu izvoznih destinacija. Indija, koja jeprošle sezone bila najveći kupac ukrajinske pšenice ispala je iz deset najvećih uvoznika u tekućoj sezoni kupivši svega 500 hiljada tona. Tako je na vodeću poziciju izbila Indonezija, koja je povećala kupovinu za 42% na 2,3 miliona tona. Izvoz u Tajland je značajno opao, za 56% na 707 hiljada tona, dok su Filipini naglo povećali kupovinu ukrajinske pšenice, za 58% na milion tona. Evropska unija i dalje predstavlja najstabilnije tržište. Njene kupovine su ove sezone skočile za 48% na 1,6 megatona. Najznačajnije je da najveća učešća u ukupnom izvozu pripadaju Aziji i Africi sa udelom od 34% i 33%.

Proizvodnja suncokreta u Ukrajini pala je oko 22%

Služba državne statistike Ukrajine objavlila je da je profitabilnost proizvodnje suncokreta na farmama 2017. godine iznosila 41,3%, odnosno za 21,7% manje nego u 2016. godini. Uzimajući u obzir da statistika ove godine ukazuje na povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici će, najverovatnije, imati još niži profit od proizvodnje suncokreta nego pre godinu dana. Prema podacima Službe državne statistike, troškovi poljoprivredne proizvodnje povećani su za 13,6% u periodu januar-maj 2018. u odnosu na isti period prošle godine. Konkretno, ukupni troškovi proizvodnje biljaka porasli su za 12,4% u odnosu na isti period lane. 

Kina je povećala uvoz kukuruza iz Ukrajine za 101% 

Ukrajinski izvoz kukuruza je u junu 2017/18 nastavio pad i iznosio 1,5 miliona tona, što je za 17% manje nego u maju (1,8 megatona) i za 20% manje u odnosu na jun 2017. godine kada je ta zemlja izvezla 1,9 miliona tona te žitarice. Izvoz kukuruza iz Ukrajine u periodu septembar-jun u sezoni 2017/18 bio je niži za 17% u odnosu na isti period lane jer je iznosio 16,6 miliona tona u poređenju sa rekordnih 20,1 megatona u istom periodu u periodu prošle sezone. Međutim, ono što je ohrabrilo tamošnje proizvođeče kukuruza je da je Kina povećala uvoz za čak 101%.

Ruska proizvodnja sojinog ulja dostigla novi najviši nivo

Proizvodnja sojinog ulja u Rusiji u maju 2018. iznosila je 60,7 hiljada tona, što je za 2,4% više nego u aprilu (59,3 hiljade tona), ali je za 2,3% manje od maja prošle godine (62,1 hiljade tona). Ta proizvodnja je u maju je bila blizu prošlogodišnjeg rekorda s tim da i ovosezonska proizvodnja sojinog ulja ostaje na rekordnom nivou. Dakle, proizvodnja sojinog ulja u periodu septembar - maj sezone 2017/18. i dalje je na visokom nivou dostigavši 546,7 hiljade tona što je skoro 13% više u odnosu na isti period prošle sezone kada je Rusija proizvela 484,3 hiljada tona sojinog ulja.

Iran je među najvećim kupcima rumunskog kukuruza u maju

Prema podacima iz luka, u maju 2018. godine su rumunski trgovci isporučili 228,5 hiljada tona kukuruza, što je za 128% više nego u maju 2017. godine. Ključni kupci bili su: Iran sa 102 hiljade tona, Španija sa 47 hiljada tona, Turska sa 34,6 hiljada, Velika Britanija sa 30 hiljada tona. Tako je u periodu od septembra do maja sezona 2017/18. Rumunija povećala izvoz kukuruza preko luka na 3,09 miliona tona što je premašilo ukupan prošlosezonski izvoz.

Španija i dalje ostaje najveći uvoznik rumunskog kukuruza jer je od septembra do maja 2017/18 španski uvoz kukuruza dostigao je 1,23 megatona, što je za 330% više nego u istom periodu lane. Prošle sezone Egipat je bio prvi na toj listi sa uvozom od 332,9 hiljada tona, ali u izveštajnom periodu ta zemlja nije bila među uvoznicima rumunskog kukuruza. Drugi po veličini kupac je Italija, koja je uvezla sedam puta više kukuruza iz Rumunije - 381,9 hiljada tona, a veća uvozna aktivnost vidi se iz Libana (269,4 hiljada tona. Na kraju treba reći i to da se Iran se vratio na rumunsko tržište uvozom od 225,5 hiljada tona, a Britanija je uvezla 223,3 hiljade tona u odnosu na samo 15 hiljada u istom periodu prošle sezone.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Soja Kukuruz Rusija Ukrajina Ruminija Turska Kina Iran


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.