Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište konoplje
  • 05.11.2016. 16:30

Ukrajina ponovno pokreće tržište konoplje

Obnavlja se proizvodnja i uzgoj konoplje u Ukrajini, gdje je nekada ta kultura bila glavna sirovina za preradu u izvozno orijentirane proizvode!

Foto: Alena Rais
  • 5.341
  • 548
  • 0

Nijedna ratarska kultura nije doživjela takav podijeljeni stav kao konoplja. U 1930-ima je proizvodnja konoplje u Sovjetskoj uniji dosezala i 80% svjetske proizvodnje. Korištena je za proizvodnju ulja, užeta, tkanine i lijekova.

Od 60-ih godina prošlog stoljeća udio konoplje u poljoprivredi se drastično smanjio u svijetu, javlja blackseagrain.

Unatoč činjenici da ukrajinski varijeteti konoplje ne sadrže tetrahidrokanabinol (THC - komponentu koja uzrokuje psihoaktivni efekt), njihova kultivacija je striktno regulirana i kontrolirana na nacionalnoj razini.

Potraga za drugim kulturama

Trenutno je ekonomska situacija u Ukrajini dosta teška, što tjera proizvođače u potragu za drugim profitabilnim kulturama ili jednostavno povratku onim starim koje su donosile profit.

Posebnu pažnju su posvetili onim proizvodima koji su orijentirani izvozu. U ovom kontekstu, razvoj tržišta konoplje izgleda vrlo obećavajuće. Od 2012. u Ukrajini je primijećen postupan oporavak kultivacije konoplje. Površine pod industrijskom konopljom povećavaju se iz godine u godinu. Nekoliko je tvrtki uključeno u preradu ove kulture, a njihov broj konstantno raste. Tržište ima visok potencijal razvoja, s obzirom na visoku domaću i izvoznu potražnju.

Foto: Alena Rais


Tagovi

Tržište konoplje Cijena konoplje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]